Ο προπονητής μένει, η τακτική αλλάζει

Η γνωστή ποδοσφαιρική ρήση που λέει ότι στο πρωτάθλημα «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα» φαίνεται ότι δεν ισχύει αυτή την ώρα, τουλάχιστον για τη Ν.Δ. Ηγεσία και στελέχη δηλώνουν νικητές της κρίσιμης αναμέτρησης και καλούν τον Πρωθυπουργό να ζητεί τη σύμφωνη γνώμη τους στα κρίσιμα θέματα.

 

Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν προτίθεται να αμφισβητήσει αυτή την ώρα την ηγεσία – Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μπορεί να αντικατασταθεί παρά την ικανοποίηση Καραμανλή από το έργο του – Στέφανος Μάνος. Θα είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά ανεξάρτητος βουλευτής – Δημήτρης Αβραμόπουλος. Θα περιμένει να δει αν η Ν.Δ. συνεχίσει να έχει προοπτική εξουσίας

Αυτά βεβαίως λέγονται δημοσίως και είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουν τη μεγάλη πίκρα των οπαδών του κόμματος και να αποφύγουν προς το παρόν τις όποιες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως το κλίμα είναι βαρύ. Ο προβληματισμός του κ. Κ. Καραμανλή και των επιτελικών στελεχών του είναι έντονος και η πίκρα μεγάλη. Μια πίκρα που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς γνωρίζουν καλά πως ανεξαρτήτως όσων λένε θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση και ο δρόμος τους από εδώ και πέρα είναι δύσκολος και ανηφορικός.

Χωρίς πρόβλημα

Ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος αρχηγός της Ν.Δ. που χάνει τις εκλογές και όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά δεν ακούγεται ούτε ένα επικριτικό σχόλιο εναντίον του. «Άρα δεν έχει κανένα πρόβλημα», θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Το πρόβλημα του κ. Κ. Καραμανλή τώρα είναι να μπορέσει να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκε. «Το 43% της Κυριακής γίνεται τη Δευτέρα 40% και μέσα σ’ ένα μήνα μπορεί να γίνει 35%, αν το κόμμα πέσει σε αδράνεια και οι ψηφοφόροι πιστέψουν ότι η Ν.Δ. δεν έχει σύντομα προοπτική εξουσίας» έλεγε χθες ένας παλαιός βουλευτής. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χωρίς καθυστέρηση πρέπει να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα κρατήσουν τον ίδιο και το κόμμα στο κέντρο των εξελίξεων.

Οργανωτικές αλλαγές

Η πρώτη κίνηση ­ λένε ­ είναι «στήσει» το κόμμα από την αρχή. Να αλλάξει δηλαδή όλη την οργανωτική πυραμίδα. «Ξέρετε τι λείπει από τη Ν.Δ; Μια Βάσω Παπανδρέου, ένας Λαλιώτης, ένας Σκανδαλίδης και ένας Τσουκάτος. Δηλαδή λείπουν τα έμπειρα οργανωτικά στελέχη με θεσμοθετημένους ρόλους, τα οποία μπορούν να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές» τονίζουν στη Ν.Δ. και προσθέτουν: «Υπάρχουν στο κόμμα στελέχη με μεγάλες δυνατότητες, τα οποία όμως δεν λειτουργούν μέσα σ’ ένα πλαίσιο. Οι κινήσεις είναι αποσπασματικές και ενασχόλησή τους με το κόμμα συγκυριακή».

Ο κ. Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να αξιοποιήσει στο έπακρον τις πολλές ικανότητες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Του προτείνεται να τη χρίσει και επισήμως «νούμερο δύο» αναθέτοντάς της καθήκοντα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. «Μόνο κέρδος θα έχει ο κ. Κ. Καραμανλής από μια τέτοια κίνηση. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν προτίθεται να αμφισβητήσει αυτή την ώρα την ηγεσία. Αντίθετα, έδειξε από την πρώτη στιγμή τη διάθεση να συνεχίσει να συμπορεύεται με τον κ. Κ. Καραμανλή» λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Ακόμη και όταν η κ. Ντ. Μπακογιάννη εκφράζει διαφορετικές απόψεις, αυτές θα μπορούν να είναι η αφορμή για διάλογο και όχι αιτία εσωκομματικής σύγκρουσης».

Η δεύτερη κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι εξαγγείλει τον χρόνο που θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος. Η σκέψη του πριν από τις εκλογές ήταν να γίνει τον Μάιο. Τώρα προβληματίζεται μήπως γίνει τον Σεπτέμβριο, ώστε να δώσει το έναυσμα για δυναμική εκκίνηση με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Η τελική του απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η τρίτη κίνηση είναι να πείσει βουλευτές και στελέχη να προσαρμόσουν τον πολιτικό τους λόγο στο κλίμα των προεκλογικών ομιλιών του κ. Κ. Καραμανλή. «Στόχος μας παραμένει η κατάκτηση του μεσαίου χώρου. Είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσουμε τις δυνάμεις και να κρατήσουμε κοντά μας όσους κερδίσαμε σ’ αυτές τις εκλογές» λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης.

Όσο για τον εκπρόσωπο του κόμματος, ένα πρόσωπο το οποίο έχει δεχτεί πολλές φορές τα πυρά βουλευτών και στελεχών, ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του. Εξάλλου την τακτική των χαμηλών τόνων, η οποία απέδωσε, μαζί τη σχεδίασαν. Ο κ. Κ. Καραμανλής ωστόσο εξετάζει το ενδεχόμενο της αντικατάστασης του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου. Μια από τις σκέψεις του είναι να του αναθέσει έναν άλλο σημαντικό επιτελικό ρόλο και να του δώσει τον χρόνο και τη δυνατότητα να αναδείξει τις ικανότητές του στο κοινοβούλιο, αφού πλέον είναι βουλευτής Επικρατείας. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να προταθεί στον κ. Π. Παυλόπουλο, εφόσον το επιθυμεί, να αναλάβει και πάλι καθήκοντα εκπροσώπου, αφού κατά κοινή ομολογία υπήρξε την περίοδο Έβερτ ιδιαίτερα πετυχημένος σ’ αυτή τη θέση.

Επιχείρηση ηθικό

Πάντως χθες ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος επιχείρησε να διατηρήσει ψηλά το ηθικό στελεχών και οπαδών του κόμματός του. «Ο Νεοδημοκράτης σήμερα ­ είπε ­ πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για αυτή την πολύ μεγάλη νίκη του κόμματος της Ν.Δ». Και πρόσθεσε: «Νικητής είναι αυτός που κατάφερε να πάρει περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες. Νικητής είναι αυτός που έχει μια πλατειά απήχηση των ιδεών και των απόψεων του στην ελληνική κοινωνία».

Την ίδια ώρα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να πει οτιδήποτε για ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει αυτή την ώρα δυνατότητα στον κ. Δ. Αβραμόπουλο για κινήσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Θα πρέπει να περιμένει να δει αν η Ν.Δ. συνεχίσει να έχει προοπτική εξουσίας και αναλόγως να πράξει. Δηλαδή την κατάλληλη στιγμή θα αποφασίσει αν θα πάει τελικά στη Ν.Δ. ή θα προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος» λένε στελέχη της Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, όπως αναμενόταν, ο κ. Σ. Μάνος καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Γ. Ψαχαρόπουλος θα είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αλλά ανεξάρτητοι βουλευτές Θα συνεργάζονται όμως με τη Ν.Δ. στα θέματα στα οποία συμφωνούν οι απόψεις τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “