Ενισχυμένος ο Καραμανλής

Μόνο για δύο ώρες πήγαν στον παράδεισο ηγεσία, στελέχη και ψηφοφόροι της Ν.Δ. Όσο δηλαδή κράτησαν οι αισιόδοξες προβλέψεις των έξιτ πολ. Ύστερα προσγειώθηκαν όλοι στην σκληρή πραγματικότητα.

Και αυτό συνέβη μόλις δόθηκαν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε αυστηρές εντολές στα κορυφαία στελέχη να είναι προσεκτικά στις εκτιμήσεις τους, ενώ οι φανατισμένοι οπαδοί, οι οποίοι είχαν πάρει θέση από νωρίς το απόγευμα έξω από τη Ρηγίλλης, σιγά σιγά άρχισαν να αποχωρούν. Ωστόσο, το σκωτσέζικο ντους κράτησε στη Ν.Δ. μέχρι τα ξημερώματα. Κάθε δέκα λεπτά τα αισιόδοξα χαμόγελα έδιναν τη θέση τους στην κατήφεια και το αντίστροφο.

Παρά την ήττα της Ν.Δ., όμως, ο κ. Κ. Καραμανλής με το αποτέλεσμα των εκλογών εδραίωσε τον ηγετικό ρόλο. Ουδείς μπορεί τώρα να θέσει θέμα ηγεσίας, καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν ότι τα πήγε σε γενικές γραμμές καλά, μολονότι έφθασε στη βρύση χωρίς να πιει νερό. Τη διάθεσή της να μην αμφισβητήσει ανοικτά τον κ. Κ. Καραμανλή αυτή την ώρα έδειξε πρώτη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την επίσκεψή της στη Ρηγίλλης λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. Η πρώην υπουργός εμφανίστηκε χαμογελαστή, χαιρέτησε εγκάρδια τους πανηγυρίζοντες, πήγε στο γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή και συνομίλησαν για λίγη ώρα σε θερμό κλίμα. Η πρώην υπουργός ήταν στο πλευρό τού κ. Κ. Καραμανλή και όταν έκανε δηλώσεις στο Ζάππειο, πλαισιωμένος από όλα τα στελέχη της νέας γενιάς.

«Μας τίμησε ο λαός»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το κλίμα της επόμενης μέρας με μία λακωνική δήλωση. Μίλησε για νίκη και τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της Ν.Δ. «Ο λαός», είπε, «τίμησε την πρότασή μας για συνεννόηση και συναίνεση. Διευρύναμε την κοινωνική βάση. Δώσαμε έναν ωραίο, αλλά δύσκολο αγώνα. Πορευθήκαμε με σεβασμό στους αντιπάλους μας. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί νίκη για τη Ν.Δ. και αποτελεί βάση και εφαλτήριο για το νέο ξεκίνημα. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Είναι προφανές ότι προς το παρόν τουλάχιστον στη Ν.Δ. δεν θα υπάρξουν σημαντικοί εσωκομματικοί κλυδωνισμοί. Οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν για την πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., θα ειπωθούν σε αυτή τη φάση μόνο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ή στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Σωστή τακτική

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και βουλευτές επισήμαιναν χθες τη νύκτα ότι και οι πλέον κακόπιστοι αντίπαλοι του κ. Κ. Καραμανλή οφείλουν να παραδεχθούν πως η προεκλογική του τακτική ήταν σωστή, όπως και η καμπάνια του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα κατέδειξε ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες, τις οποίες αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Θύμιζαν μάλιστα τα ίδια στελέχη πως όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, πριν από δύο μήνες, ηγεσία και στελέχη ήταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός και όλα τα μέλη της κυβέρνησης κινούνταν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ενώ όλες οι προβλέψεις έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει μία άνετη νίκη. Ο κ. Κ. Καραμανλής, όμως, κατάφερε τον πρώτο μήνα της προεκλογικής περιόδου να εκμηδενίσει το κλίμα ηττοπάθειας που διακατείχε στελέχη και οπαδούς του κόμματός του και σταδιακά κάθε εβδομάδα να κλείνει λίγο λίγο την ψαλίδα της διαφοράς των δύο μεγάλων κομμάτων. Ταυτόχρονα αποφάσισε να κρατήσει τακτική χαμηλών τόνων, αποφεύγοντας συστηματικά να καλλιεργήσει κλίμα πόλωσης. Όλες οι προεκλογικές εμφανίσεις και παρεμβάσεις του θεωρήθηκαν, σε γενικές γραμμές, πετυχημένες. Στόχευσε τον λεγόμενο μεσαίο χώρο ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του επικοινωνιακού του επιτελείου, στο οποίο τον πρώτο λόγο είχαν οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιάννης Λούλης. «Κράτα όσο μπορείς χαμηλούς τόνους. Η πόλωση και η όξυνση ευνοούν μόνον το ΠΑΣΟΚ. Μην πέσεις στις παγίδες που σου στήνουν», του έλεγαν καθημερινά.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής μέσα από τα προσυνέδρια και το συνέδριο παρουσίαζε ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις του κόμματός του, επιχειρώντας έτσι να πείσει τους αναποφάσιστους ότι έχει τη συγκρότηση και τις δυνατότητες να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και σε όλα αυτά βέβαια πρέπει να προσθέσει κανείς τις υποσχέσεις για παροχές που μοίραζε αφειδώς σε όλη την προεκλογική περίοδο.

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε τελικά να κόψει το νήμα. Όμως το άγγιξε με το στήθος του», όπως χαρακτηριστικά λένε στη Ρηγίλλης. Και υποστηρίζουν: «Ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να έχασε, είναι όμως ο νικητής, αφού συγκρούστηκε μ’ ένα πανίσχυρο καθεστώς και κατάφερε να φθάσει τη Νέα Δημοκρατία σ’ ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 43%, όταν οι αντίπαλοί του είχαν τοποθετήσει τον πήχυ μόλις στο 40%».

Συνέδριο

Ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει σε περίπτωση οριακής ήττας να προκηρύξει συνέδριο για τον Μάιο, στο οποίο να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόμματος. Αργά χθες τη νύκτα, οι συνεργάτες του έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι να γίνει το συνέδριο, αν και υποστήριζαν ότι «ο κ. Καραμανλής πλέον δεν χρειάζεται να αναβαπτιστεί στη βάση του κόμματος, αφού στα μάτια στελεχών και οπαδών είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παράταξης». Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εξέφραζαν την εκτίμηση ότι σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, αφού, όπως έλεγαν, η πύρρειος νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα. «Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας, αφού ο κ. Κ. Σημίτης και οι υπουργοί του δεν θα μπορούν να λάβουν καμία σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας. Καλό θα είναι ο Πρωθυπουργός να υπογράψει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και να προκηρύξει εκλογές», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Όσο για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, φίλοι της βουλευτές εκτιμούσαν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να ασκήσει αυστηρή κριτική στον κ. Κ. Καραμανλή για την τακτική που ακολούθησε. Θα καταθέσει όμως τις παρατηρήσεις και τις απόψεις της για τα λάθη που έγιναν επί ηγεσίας του κ. Καραμανλή. Ορισμένοι βουλευτές, πάντως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν πως αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκινείτο από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος με τον τρόπο που κινήθηκε την τελευταία περίοδο, η Ν.Δ. θα είχε κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. «Τώρα κατανοούμε όλοι ότι οι διαγραφές του Γιώργου Σουφλιά και άλλων στελεχών της Ν.Δ. απέβησαν μοιραίες στην κρίσιμη αναμέτρηση. Αν είχαμε όλα αυτά τα στελέχη μαζί μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήμασταν οι νικητές», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι βουλευτές.

Πάντως, ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια είδαν τη δύναμη του κόμματος να εκτινάσσεται στα ύψη και διαπίστωσαν ότι η εξουσία δεν είναι άπιαστο όνειρο, αλλά ένας εφικτός στόχος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “