Ευχαριστημένοι και με οριακή ήττα

«Πέσαμε από την Ακρόπολη και σωθήκαμε… Τώρα, ακόμη και αν χάσουμε, η ήττα θα είναι οριακή. Η διαφορά των δύο κομμάτων δεν θα ξεπεράσει τη μιάμιση μονάδα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Κώστας Καραμανλής σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος». Είναι τα λόγια στενών συνεργατών και φίλων του κ. Κ. Καραμανλή ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μιλούν με ανακούφιση ύστερα από δυο μήνες σκληρής μάχης. Μιας μάχης που, όταν ξεκίνησε, όλοι στη Ρηγίλλης πίστευαν ότι θα οδηγηθούν σε συντριπτική ήττα μεγαλύτερη από εκείνη των εκλογών του 1996.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ήταν η περίοδος που ο κ. Κ. Καραμανλής είχε κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο ήταν αδρανής. Ύστερα επένδυσε στην αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σεισμών, μετά κήρυξε τον ανένδοτο αγώνα εναντίον της «διαφθοράς» και, τέλος, προχώρησε στην περίφημη πανστρατιά. Όλες οι πρωτοβουλίες του εκείνες απέτυχαν, ενώ τα στελέχη και η βάση του κόμματος τον πίεζαν ασφυκτικά να αποφασίσει επιτέλους τη στήριξη της επανεκλογής του κ. Κ. Στεφανόπουλου.

Η τακτική

Οι εισηγήσεις που εδέχετο ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν πολλές και αντιφατικές μεταξύ τους. Αποφάφισε όμως να ακούσει τους κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Λούλη: «Ένα δρόμο έχουμε ­ του είπαν ­ να στηρίξουμε τον Κωστή Στεφανόπουλο και με αφορμή αυτό να αλλάξουμε τακτική, να υιοθετήσουμε τους χαμηλούς τόνους και να μιλούμε διαρκώς για συναίνεση, σύνθεση και συνεννόηση ». Και αυτό τελικά έγινε.

Ένας νέος πολιτικός λόγος χαρακτήρισε από εκείνη την ημέρα όλες τις εμφανίσεις του προέδρου της Ν.Δ. Πρώτα σταμάτησε τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα χαρακτήριζε στις συνεντεύξεις του τον κ. Κ. Σημίτη «ευπρεπή άνθρωπο». Και όταν πια προκηρύχθηκαν οι εκλογές, οι τόνοι έπεσαν εντελώς.

Για πολύν καιρό τα μεσαία στελέχη και οι οπαδοί κινούνταν χωρίς πυξίδα. «Μα, δεν θέλει το κόμμα να κερδίσει τις εκλογές; Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί δεν κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ;» διεμήνυαν τα τοπικά στελέχη στη Ρηγίλλης.

Όμως ο κ. Κ. Καραμανλής είχε πάρει την απόφασή του. «Στόχος μας είναι να εμβολίσουμε τον μεσαίο χώρο κι όχι να ακουγόμαστε ευχάριστοι στα αυτιά των ψηφοφόρων μας», έλεγε και ξανάλεγε στους συνεργάτες του και αυτή την τακτική την ακολούθησε χωρίς καμία παρέκκλιση μέχρι και σήμερα. Μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου επικαλέστηκε σε συνεντεύξεις και ομιλίες του προκειμένου να προσεγγίσει τους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν με την πιθανή κατάκτηση της εξουσίας από τη Ν.Δ.

«Καθεστωτική αντίληψη»

Ακόμη και τις τελευταίες 10 ημέρες που το ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τη σκληρή αντιπαράθεση για να συσπειρώσει τη βάση, η Ν.Δ. απέφυγε συστηματικά «να πέσει σ’ αυτή την παγίδα», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στη Ρηγίλλης. «Μακάρι να μας βρίσει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορά που μας βρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη εκείνα χάνουν».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικέντρωσε όλη την κριτική εναντίον του ΠΑΣΟΚ στην «καθεστωτική αντίληψη», όπως υποστηρίζει που διακατέχει τα κυβερνητικά στελέχη και με κάθε ευκαιρία επεσήμαινε πως αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα παραμείνει στις εξουσία 1/4 του αιώνα. «Ο προεκλογικός του αγώνας έκλεισε με τη φράση που είπε στην κεντρική του εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: «Κατεβάστε τις κομματικές σημαίες και σηκώστε τις ελληνικές»».

«Πείσαμε»

Τι πέτυχε ο κ. Κ. Καραμανλής με αυτή την πολιτική; Οι επιτελείς του λένε ότι κέρδισε πρώτα απ’ όλα σε αξιοπιστία. Και εξηγούν: «Πείσαμε τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου ότι είμαστε αξιόπιστη δύναμη και ο κ. Κ. Καραμανλής ένας σύγχρονος πολιτικός».

Επί της ουσίας τώρα. Στη Ρηγίλλης λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει σίγουρα τις εκλογές. Πιστεύουν όμως όλοι σίγουρα πως η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ θα είναι μικρή και η Ν.Δ. θα καταφέρει επιτέλους να φθάσει στο 40%. «Αυτό για μας θα είναι ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τότε θα πούμε ότι παλέψαμε με ένα πανίσχυρο καθεστώς και καταφέραμε να το πλησιάσουμε σε απόσταση αναπνοής».

Η επόμενη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή μετά την ενδεχόμενη ήττα του κόμματός του θα είναι να προκηρύξει συνέδριο για τον Μάιο, ώστε να προλάβει έντονες αντιδράσεις και αμφισβήτητη του ηγετικού του ρόλου τα πρώτα 24ωρα μέσα στο βαρύ κλίμα της ήττας. Στο συνέδριο ο κ. Κ. Καραμανλής προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του λέγοντας: «Δώσαμε μαζί έναν ωραίο αγώνα απέναντι σε ένα πανίσχυρο καθεστώς. Θέλετε να συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη;».

Η γενική εκτίμηση των κορυφαίων στελεχών είναι ότι μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πετύχει τον στόχο του. Με την προϋπόθεση όμως η ήττα να είναι μικρότερη του 2%, διότι διαφορετικά τα δεδομένα αλλάζουν και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Άλλωστε όπως λένε οι συνεργάτες της «τώρα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της».

Η Ντόρα θα περιμένει

Η πρώην υπουργός, όπως λένε οι πολιτικοί της φίλοι, αυτή τη φορά θα μετρήσει καλά τις κινήσεις της. «Δεν θα βιαστεί να διεκδικήσει την ηγεσία. Θα περιμένει να δει τις διαθέσεις της βάσης του κόμματος και θα πράξει αναλόγως» λένε όσοι την γνωρίζουν καλά.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πάντως ότι σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. η πρώην υπουργός δεν θα συνεχίσει να στηρίζει με τον ίδιο τρόπο τον κ. Κ. Καραμανλή. Είτε διεκδικήσει είτε όχι την ηγεσία, σίγουρα θα είναι ο άλλος πόλος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “