Ήπιοι... με το ζόρι

Χαμηλούς τόνους μέχρι την τελευταία ώρα θα κρατήσει η Ν.Δ. Η εντολή τού κ. Κ. Καραμανλή είναι σαφής και κατηγορηματική: «Όποιος χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον στελεχών της κυβέρνησης, ουσιαστικά θα παίξει το παιχνίδι του Σημίτη, ο οποίος επιζητά την πόλωση για να φοβίζει τους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων της Αριστεράς».

 

Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, εμφανίζονται δημοσίως σίγουροι για τη νίκη του κόμματός τους στις εκλογές. «Η διαφορά που εξασφαλίσαμε τα τελευταία 24ωρα από το κυβερνών κόμμα είναι μη αναστρέψιμη», λένε χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν: «Κάνει ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Έπαιξαν και έχασαν».

Άλλα στελέχη, όμως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένα. «Κοιτάξτε, ακόμη και αυτό αυτό που καταφέραμε είναι άθλος. Ξεκινήσαμε πριν από δύο μήνες να πάμε ως πρόβατα επί σφαγήν στις εκλογές. Τώρα φθάσαμε να έχουμε οριακές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ακόμη και σε περίπτωση που χάσουμε, η διαφορά μας θα είναι από μισή έως μιάμιση μονάδα και αυτό δεν είναι λίγο όταν κάποιος έχει να παλέψει με ένα πανίσχυρο καθεστώς».

Οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο της ψαλίδας για τα επιτελικά στελέχη της Ν. Δ. είναι δύο: Ο πρώτος, όπως υποστηρίζουν, είναι η απόφαση των επικοινωνιακών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να καλλιεργήσουν κλίμα ντέρμπι. «Αυτή ήταν μια παγίδα που έστησε ο κ. Σημίτης στα μικρά κόμματα για να τους “κλέψει ” τις ψήφους και έπεσε ο ίδιος μέσα. Καλλιέργησε κλίμα φοβίας και ηττοπάθειας στους οπαδούς του και έχασε τους αναποφάσιστους, οι οποίοι πίστεψαν ότι δεν υπάρχει αέρας στα πανιά του ΠΑΣΟΚ». Και ο δεύτερος λόγος, κατά την άποψη πάντα της Ρηγίλλης, είναι ότι η τακτική των χαμηλών τόνων που χρησιμοποίησε ο κ. Κ. Καραμανλής στην προεκλογική περίοδο έπιασε τόπο: «Πείσαμε τους πάντες ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται την επανεμφάνιση φαντασμάτων του παρελθόντος, αφού τέτοια δεν υπάρχουν στο κόμμα της Ρηγίλλης».

Πάντως, καλού κακού, ο κ. Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του όλη την προεκλογική περίοδο έβγαλαν από την πρώτη γραμμή της μάχης όλα τα στελέχη, τα οποία παραπέμπουν στο παρελθόν. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αχιλλέας Καραμανλής δεν εμφανίσθηκαν πουθενά, αφού η άποψη των επικοινωνιακών στελεχών ήταν ότι η παρουσία τους δεν θα βοηθούσε το άνοιγμα στη νεολαία και τον μεσαίο χώρο.

Μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος έχει διαφορετική εικόνα και έχει καταγραφεί ως πολιτικός της συναίνεσης. Αλλά ακόμη και αν ήθελε, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μπορούσε να τον απομακρύνει από το προσκήνιο, αφού είχε καθημερινές προσκλήσεις από τα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Ρηγίλλης από τη δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά, με την οποία κάλεσε τους ψηφοφόρους της Πολιτικής Άνοιξης να στηρίξουν τον κ. Κ. Καραμανλή. «Όλες οι πράξεις μας», είπε, «έχουν πυξίδα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του τόπου».

Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος επικρότησε την απόφαση του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, ενώ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν μέχρι αργά χθες το βράδυ για ενδεχόμενη μυστική συμφωνία Καραμανλή – Σαμαρά. Η συμφωνία, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές, περιλαμβάνει αξιοποίηση του κ. Αντώνη Σαμαρά σε υψηλή κυβερνητική θέση αν εκλεγεί η Ν.Δ. ή την επιστροφή του στο κόμμα σε περίπτωση ήττας. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η Ντ. Μπακογιάννη απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Την ίδια ώρα, όμως, άλλα επώνυμα στελέχη της Άνοιξης επισκέφθηκαν τον Πρωθυπουργό και δήλωσαν την ένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια στελέχη είχαν συνεχείς επαφές τις προηγούμενες ημέρες με την κ. Β. Παπανδρέου και τον κ. Κ. Σκανδαλίδη. Ο κ. Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με τα στελέχη της Άνοιξης, δήλωσε ότι η «Ελλάδα θα προχωρήσει να στρατευθούν σ’ αυτόν τον κοινό στόχο οι δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να πάει ο τόπος μπροστά».

Σήμερα, πάντως, στη Ν.Δ. τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση που θα γίνει το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Παρά την έντονη αντίδραση επιτελικών στελεχών, όπως του κ. Γ. Τουσιάκη, θα επαναληφθεί και σήμερα η φιέστα της Θεσσαλονίκης με τη σκηνοθετική υπογραφή του κ. Στέφανου Σαρντίνι. Και πάλι η ορχήστρα του Σπανουδάκη θα παίζει μουσική μέσα σε φωτιστικά και ηχητικά εφέ, ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει για λίγο.

Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και καλύπτει απόλυτα τις σκηνοθετικές πρωτοβουλίες τού κ. Σ. Σαρντίνι. Το άγχος όμως όλων στη Ρηγίλλης είναι να γεμίσει το Ολυμπιακό Στάδιο. «Δεν θα αντέξουμε τις δυσμενείς εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής, αν υπάρξουν άδεια καθίσματα». Για να γεμίσει όμως αυτός ο χώρος χρειάζονται 80.000 άτομα και γι’ αυτό αναμένεται η κινητοποίηση από την επαρχία να είναι πολύ μεγάλη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “