Ενέσεις αισιοδοξίας...

Ενέσεις αισιοδοξίας κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα στους οπαδούς τους, καθώς ο προεκλογικός αγώνας μπαίνει στην τελευταία κρίσιμη φάση του.

Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. επιχειρούν τώρα να δώσουν… αέρα στα πανιά τους, εγκαταλείποντας τη λογική τής αμφίρροπης αναμέτρησης.

Η Χαριλάου Τρικούπη βγαίνει από σήμερα με βασικό μήνυμα «αισιοδοξία για τη νίκη ­ αγώνας για τη μεγάλη νίκη», αν και συνεχίζει την τακτική «σπίτι – σπίτι» και «ψήφο – ψήφο». Παράλληλα, οξύνει την κριτική της στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη χρησιμοποίηση «γκρίζας» και αμερικανικής έμπνευσης ­ όπως τη χαρακτηρίζει ­ διαφήμισης.

Τρεις άξονες

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί αυτήν την εβδομάδα το κυβερνών κόμμα, αξιοποιώντας το προβάδισμα που του δίνουν όλες οι τελευταίες μετρήσεις.

Πρώτον, αυξάνει τις δημόσιες εμφανίσεις του ο Πρωθυπουργός με ομιλίες στη Ρόδο (Τρίτη), στη Χαλκίδα (Τετάρτη) και την Παρασκευή στα Γιάννενα. Δεύτερον, μπαίνουν εντατικότερα στην προεκλογική μάχη όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, με περιοδείες τους στην επαρχία. Και τρίτον, ενεργοποιούνται πλήρως οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μαζική μεταφορά ετεροδημοτών με τη διανομή εισιτηρίων.

Αλλά και στη Ρηγίλλης ηγεσία και στελέχη του κόμματος επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν όσους οπαδούς τους διακατέχονται από ηττοπάθεια και προεξοφλούν, καιρό τώρα, τη νίκη τού κ. Κ. Σημίτη στις εκλογές.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, σε κάθε ευκαιρία, τα τελευταία 24ωρα υποστηρίζει με έμφαση ότι εκείνος θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση στις 10 Απριλίου. Ακόμη και στην επετειακή δήλωσή του την 25η Μαρτίου τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στη συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Χθες το βράδυ, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση του κόμματός του, στο Αγρίνιο επισήμανε: «Στις 9 Απριλίου αλλάζουμε σελίδα. Αυτή η μάχη είναι δική μας. Να είστε όλοι παρόντες σ’ αυτήν τη μάχη. Η κυβέρνησή μας θα αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί καλύτερα».

Και ο Κ. Μητσοτάκης

Για τη δημιουργία κλίματος νίκης επιστρατεύθηκε και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος περιόδευσε στη Χαλκιδική και μίλησε σε εκδήλωση στον Πολύγυρο. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ν.Δ. «θα αναδεχθεί η νικήτρια των εκλογών, επειδή ο λαός κουράστηκε και θέλει αλλαγή σελίδας».

Στην ίδια λογική τής σίγουρης νίκης θα κινηθεί η δεύτερη φάση τής τηλεοπτικής καμπάνιας της Ν.Δ., η οποία χθες μπήκε στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη. Τα στελέχη του εκλογικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι «μέσω της αμερικανικής έμπνευσης γκρίζας διαφήμισής της επιχειρεί να περάσει φόβο και ανασφάλεια στον πολίτη όσον αφορά την εγκληματικότητα», χρησιμοποιώντας εικόνες από την ομιλία τού κ. Σημίτη στο Ελσίνκι.

Τα «γκρίζα» σποτ

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι μέσα από τα «γκρίζα» σποτ για τα νοσοκομεία μηδενίζει κάθε προσπάθεια που έχει γίνει στο ΕΣΥ, καθώς και τη δημιουργία πολλών μεγάλων νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Μηδενίζουν ακόμη και «εκχυδαΐζουν», λένε στη Χαρ. Τρικούπη, το έργο χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, εμφανίζοντας αντί γι’ αυτούς… κομπάρσους κινηματογράφου. «Θέλουν να καταστρέψουν τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας;», σχολιάζουν για τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνών κόμμα, μπροστά σε αυτό το «κύμα» αρνητικής και «γκρίζας» διαφήμισης, εξετάζει όλα τα δεδομένα και διαμορφώνει ανάλογα τη στάση του. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει σ’ αυτό το στυλ, κατά τον ίδιο τρόπο δηλαδή που εφήρμοσε ο Αμερικανός διαφημιστής Γκάρβιλ, τον οποίο έφεραν το 1993, επανέλαβαν με τα Ίμια το 1996 και το 1999 με την… ασώματο κεφαλή. Το ΠΑΣΟΚ, λένε, δεν μπορεί να μείνει ουδέτερο σε αυτήν την κατάσταση.

Η επικοινωνιακή καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, πάντως, περνάει από σήμερα σε νέα φάση, αφού αρχίζει η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Κώστα Λαλιώτη.

Στη Ρηγίλλης απαντούν ότι τα κυβερνητικά στελέχη «ή δεν έχουν πάει σε νοσοκομεία ή εξαπατούν τους πολίτες. Διαφορετικά θα γνώριζαν ότι το σύστημα που δημιούργησαν είναι σε πλήρη διάλυση.

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και χωρίς κρεβάτια με δεκάδες αρρώστους να στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους. Όσοι είχαν την ατυχία να περάσουν την πόρτα ενός νοσοκομείου ξέρουν ότι η Ν.Δ. έχει δίκιο».

Το «ντιμπέιτ»

Πάντως και τα δύο κόμματα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην τηλεοπτική αναμέτρηση ­ «ντιμπείτ» ­ που θα γίνει την Πέμπτη σε εθνικό δίκτυο. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρήσουν να περάσουν το κλίμα νίκης και κυρίως να αποφύγουν λάθη που θα αποβούν μοιραία.

Στο οργανωτικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των δύο κόμματων, κ.κ. Ν. Αθανασάκης και Άρ. Σπηλιωτόπουλος, επικοινώνησαν τηλεφωνικά και έκαναν μια πρώτη συζήτηση για τα ονόματα του συντονιστή και των τεσσάρων δημοσιογράφων που θα «ανακρίνουν» τους δύο αρχηγούς.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “