ΠΑΣΟΚ: Προϊόν γκρίζων ανθρώπων

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν τα προεκλογικά σποτ της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στη νέα επικοινωνιακή πολιτική της Ρηγίλλης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για “γκρίζα διαφήμιση”, προϊόν “γκρίζων ανθρώπων”.

 

Η «γκρίζα» διαφήμιση για τα νοσοκομεία προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στη Ν.Δ.

Η δήλωση ανήκει στον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως το ΠΑΣΟΚ “θα απαντήσει”. Την ίδια στιγμή ωστόσο η ίδια αυτή διαφήμιση που προκαλεί την οργή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ταυτόχρονα σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς στελέχη του κόμματος εκφράζονται με τα χειρότερα λόγια τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τους εμπνευστές της!

Η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για το ύφος και το είδος της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. εκφράσθηκε και από τον γραμματέα της Κ.Ε. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απουσία θέσεων, προτάσεων και πολιτικού λόγου, και υποκατάστασή τους από την παραπολιτική και την γκρίζα διαφήμιση.

Ο υπεύθυνος πάντως της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης δήλωσε στον Πλάνετ ότι “θα μελετήσει προσεκτικά τις διαφημίσεις” και “είναι γνωστό ότι όταν απαντάει, απαντάει αποτελεσματικά”.

Και όμως πανηγυρίζουν

Στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν πανηγυρίζουν για τα προεκλογικά σποτ της Ν.Δ., καθώς εκτιμούν ότι “δένουν” απολύτως με τις εκτιμήσεις πως “η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας”. Και πως θα επιχειρήσει να “διαφύγει” από το να εκτεθεί προεκλογικά με θέσεις και προτάσεις, επιμένοντας στην αρνητική διαφήμιση. Όπως μάλιστα δήλωσε στέλεχος που μετέχει στο επικοινωνιακό όργανο του ΠΑΣΟΚ, “πιστεύουμε ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τώρα πόσο δίκιο έχει ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης όταν επισημαίνει το επίπεδο ικανότητας του Κ. Καραμανλή, που είναι σκόπιμα ασαφής, εμφανίζει ασυγχώρητη άγνοια και δείχνει να αντιπαρέρχεται με επιπολαιότητα τα προβλήματα της χώρας”.

Δεν έχουν τι να πουν

Είναι ενδεικτικές και οι δηλώσεις της κ. Βάσως Παπανδρέου: “Εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε πολιτική αντιπαράθεση με βάση προγράμματα, ιδέες, και όχι αρνητική διαφήμιση. Δεν πρόκειται εμείς να ακολουθήσουμε την αρνητική διαφήμιση της Ν.Δ. Κατά τη γνώμη μου, η Ν.Δ. περιορίζεται στην γκρίζα διαφήμιση γιατί δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η “ποιότητα” των τηλεοπτικών σποτ της Ν.Δ. έφερε σε δεύτερη μοίρα τις κριτικές που ακούσθηκαν για τα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ. Και οι κριτικές αυτές δεν είχαν να κάνουν τόσο με το αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο κρίθηκε ικανοποιητικό, όσο με την εξιδανικευμένη ­ αλλά και ακινητοποιημένη ­ εικόνα που παρουσίαζαν, και που σε πολλούς όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε θύμιζαν πλάνα από… Αγγελόπουλο! Το θέμα αυτό, όπως έγινε γνωστό, απασχόλησε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψή του υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσθηκε τα επόμενα σποτ να είναι πιο “νευρώδη”.

Τρέχουν για βελτιώσεις

Την ίδια ώρα τρέχουν και δεν φθάνουν στη Ρηγίλλης για να βελτιώσουν όπως-όπως δύο πρώτα τηλεοπτικά σποτ για την υγεία και την εγκληματικότητα μετά τη δυσαρέσκεια και τη μεγάλη απογοήτευση που προκάλεσαν σε πολλά στελέχη και βουλευτές, αλλά και, κυρίως, στη βάση του κόμματος.

Από νωρίς χθες το πρωί επώνυμα στελέχη δέχονταν τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους ψηφοφόρους τους οι οποίοι ζητούσαν επίμονα να αλλάξει η καμπάνια της Ν.Δ. Οι διαμαρτυρίες στελεχών και ψηφοφόρων ήταν περισσότερες για το σποτ της υγείας. “Τι πράγματα είναι αυτά. Εκείνοι που το έφτιαξαν δεν πρέπει να έχουν μπει ποτέ σε νοσοκομείο”, ήταν η χαρακτηριστική έκφραση διαμαρτυρίας. Στο σποτ αυτό εμφανίζεται πρώτα ο Πρωθυπουργός να ευχαριστεί τους γιατρούς για την προσπάθειά τους και ύστερα εκτυλίσσεται μια ιστορία στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου που θυμίζει υπερσύγχρονη κλινική. Όμορφες νοσοκόμες συζητούν με αρρώστους και από τον διάλογο προκύπτει το συμπέρασμα ότι για να εξυπηρετηθείς στο νοσοκομείο και να ασχοληθούν οι γιατροί μαζί σου χρειάζεται… άνωθεν παρέμβαση. Αγανακτισμένα εμφανίζονται και στελέχη της Ν.Δ. του χώρου της Υγείας καθώς εκτιμούν ότι αυτό το σποτ “το μόνο που πετυχαίνει είναι να εκθέτει τους γιατρούς”.

Μικρότερες είναι οι αντιδράσεις για το σποτ που αναφέρεται στην εγκληματικότητα. Γι’ αυτό τα στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι τουλάχιστον έχει λίγο χιούμορ, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση του θέματος είναι λάθος. Εκείνο που ενοχλεί και στα δύο σποτ είναι η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, με την οποία “κλείνουν” τα μηνύματα.

Ετοιμάζουν αλλαγές

Στη Ρηγίλλης, χωρίς να το δημοσιοποιούν, ετοιμάζονται ν’ αλλάξουν ή να κόψουν τη μουσική, επιδιώκοντας μ’ αυτό τον τρόπο να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Παράλληλα επιχειρούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα τρία νέα σποτ για την ανεργία, την παιδεία και τους αγρότες των οποίων η προβολή αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ.

Πάντως τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές που διαφωνούν με τις επιλογές της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ., στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι δεν πρόκειται πριν από τις εκλογές να μιλήσουν δημόσια για τα θέματα αυτά. Αφήνουν όμως σαφέστατα να εννοηθεί πως αν η Ν.Δ. ηττηθεί στις εκλογές, τότε θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Επίθεση από τη Λιβαδειά

Στο μεταξύ, νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στο κλειστό γυμναστήριο της Λιβαδειάς. ”Προσπαθούν να εξαπατήσουν, να παραπλανήσουν και να εκβιάσουν την κοινή γνώμη. Προσπαθούν να διαβάλουν και να παραποιήσουν τις θέσεις όλων των άλλων. Διαθέτουν δισεκατομμύρια από το χρήμα των φορολογουμένων για την προπαγάνδα του καθεστώτος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε με έμφαση: “Στον αγώνα για τη νέα εποχή χρειάζονται νέοι και ξεκούραστοι άνθρωποι. Στην κατάκτηση της νέας εποχής χρειάζονται μπροστάρηδες με σύνεση και ορμή”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “