Η ώρα της... αρνητικής διαφήμισης

Μία ημέρα μετά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Κ. Σημίτης στον κ. Κ. Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε για «άγνοια και απειρία», η Ν.Δ. απάντησε στο ΠΑΣΟΚ με αρνητικά τηλεοπτικά σποτ για την εγκληματικότητα και την υγεία.

Και στα δυο σποτ, τα επικοινωνιακά στελέχη της Ν.Δ. πήραν μια φράση, που δεν είναι ολοκληρωμένη, από κάποια ομιλία του Πρωθυπουργού, και πάνω σ΄ αυτή έστησαν το μήνυμά τους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν τώρα την αντεπίθεσή τους και όλα δείχνουν ότι αλλάζει το πολιτικό κλίμα τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Μολονότι οι επιτελείς και των δύο κομμάτων λένε ότι προτιμούν η αντιπαράθεση να διεξαχθεί σε χαμηλούς τόνους, η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την όξυνση. Η διαφορά τους είναι στα όπλα που χρησιμοποιούν. Το κυβερνών κόμμα θέλει να καταδείξει την απειρία του κ. Κ. Καραμανλή και την αδυναμία του, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, ενώ η Ρηγίλλης επιδιώκει πάση θυσία να πλήξει την εικόνα του κ. Κ. Σημίτη.

Δύο σποτ

Τα τηλεοπτικά σποτ της Ν.Δ. που βγήκαν για πρώτη φορά στον αέρα χθες το βράδυ είναι στο ίδιο μοτίβο. «Μοντέρνα και έξυπνα» τα χαρακτήρισαν οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή, «αδιάφορα και χωρίς νεύρο» τα αποκάλεσαν αρκετοί βουλευτές, ενώ στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για αρνητική πολιτική διαφήμιση. Τα σποτ της Ν.Δ. πρώτα είχαν μια φράση του Πρωθυπουργού και στη συνέχεια ένα μικρό σκετς το οποίο, κατά τη γνώμη των επιτελών της Ρηγίλλης, καταδεικνύει τα προβλήματα της υγείας και της εγκληματικότητας.

Στο πρώτο σποτ για την υγεία εμφανίζεται στην αρχή ο κ. Κ. Σημίτης και ευχαριστεί τους γιατρούς. Αμέσως μετά εκτυλίσσεται ένας διάλογος ασθενών με όμορφες νοσοκόμες, από τον οποίο προκύπτει το συμπέρασμα πως για να βρει άκρη και να εξυπηρετηθεί κανείς σε ένα νοσοκομείο του πιο πολυδάπανου Συστήματος Υγείας χρειάζεται παρέμβαση… άνωθεν. Και κλείνει με έναν αγανακτισμένο τηλεθεατή ο οποίος λέει «κάνω παρέμβαση και κλείνω την τηλεόραση», η οποία εκείνη την ώρα δείχνει τον Πρωθυπουργό.

Στο δεύτερο σποτ για την εγκληματικότητα, πρώτα μιλάει και πάλι για λίγο ο Πρωθυπουργός ο οποίος λέει: «Το μέλλον είναι ένα μέλλον το οποίο βέβαια κρατάμε εμείς στα χέρια μας». Αμέσως μετά στο καφενείο ενός χωριού οι κάτοικοι παίζουν χαρτιά και ηλεκτρονικά παιχνίδια και μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εγκληματικότητα με φράσεις του τύπου: «Το μάθατε του Μάκη του άνοιξαν το σπίτι», «Αυτό δεν είναι τίποτα, του Τάσου να δεις που του άνοιξαν το κεφάλι».

«Είναι σποτ μοντέρνα, πρωτοποριακά, γρήγορα και έξυπνα» λένε στη Ρηγίλλης και εξηγούν το σκεπτικό τους: «Δεν θέλαμε να βγάλουμε μεζέρια». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν «επιθυμούμε να καταφύγουμε στην αρνητική διαφήμιση. Έτσι φροντίσαμε με ευχάριστο για τον τηλεθεατή και μάλλον χιομουριστικό τρόπο να περάσουν τα μηνύματά μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν επιτυχία».

Κι άλλα τρία

Αύριο θα βγουν στον αέρα τρία ακόμη σποτ. Ένα για την ανεργία, ένα για την παιδεία και για τους αγρότες. «Στόχος μας ­ λένε στη Ρηγίλλης ­ είναι να προσεγγίσουμε τους νέους, τους ανέργους και τους αναποφάσιστους. Τα σποτ δεν απευθύνονται στη βάση του κόμματος, επειδή διαθέτουμε μεγάλη συσπείρωση». Η επικοινωνιακή ομάδα της Ρηγίλλης, λέει, ότι ετοιμάζει για σήμερα μια έκπληξη στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια αφίσα της Ν.Δ. που υποστηρίζουν ότι θα ακυρώνει ουσιαστικά το μήνυμα αντίστοιχης αφίσας του κυβερνώντος κόμματος.

Το επιτελείο που ασχολείται με την καμπάνια της Ν.Δ. αποτελούν οι κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Λούλης, ο διαφημιστής Χρ. Πηλείδης και ο συνεργάτης της εταιρείας «Σποτ Τόμσον» Χρ. Κερασιώτης.

Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να μη σηκώσουν το γάντι που έριξε απο την Κρήτη ο κ. Κ. Σημίτης στον κ. Κ. Καραμανλή, όταν τον χαρακτήρισε άπειρο να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας. «Δεν θα ανεβάσουμε τους τόνους για να παίξουμε στο γήπεδο που διαλέγει ο κ. Κ. Σημίτης». Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τήρησε χθες τους χαμηλούς τόνους. Επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση από τον Κομοτηνή, απέφυγε όμως να κάνει προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Πρωθυπουργό. «Η ψήφος δεν εξαγοράζεται και δεν πουλιέται. Η απόφαση του λαού δεν εκβιάζεται και δεν εξαγοράζεται. Ας διαθέσουν όσα εκατομμύρια θέλουν. Ένα μόνο ρωτήστε να σας πουν: Πού τα βρήκαν; Ποιος τους τα έδωσε; Και γιατί τους τα έδωσε; Τι τους ενώνει και τι τους δένει», είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Η κυβερνητική προπαγάνδα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Ομολόγησαν εκείνα που έπρεπε να κάνουν και δεν έκαναν τόσο καιρό. Επιβεβαίωσαν τις επισημάνσεις που αναπτύσσαμε και απέκρουσαν με ύβρεις. Αποκάλυψαν ότι δεν έχουν πρόγραμμα και ότι σκοπεύουν να διαπραγμευτευθούν την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Έγιναν μπούμερανγκ και αυτοί οι ισχυρισμοί τους και ξεσήκωσαν οργή».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “