Τριαντάφυλλα για την επόμενη μέρα

Με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη ημέρα ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο πανηγυρικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού που είχε χρόνια να ζήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν προφανές ότι επιζητούσε τη στήριξη της μητσοτακικής πτέρυγας σε μια ενδεχόμενη οριακή ήττα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και η κ. Ντ. Μπακογιάννη του προσέφεραν απλόχερα τη στήριξή τους ώστε να έχουν εξασφαλίσει άλλοθι όταν θα έρθει η ώρα να τον αμφισβητήσουν.

Ξάφνιασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν εκθείαζε για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μιλούσε για την προδοσία που οδήγησε στην ανατροπή της. Και όταν προσέφερε στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη κόκκινα τριαντάφυλλα για τη γιορτή της, χειροκροτούμενος από του συνέδρους, κανείς δεν είχε αμφιβολία ότι προετοίμαζε το έδαφος για την επόμενη μέρα. Τότε που θα έχει ανάγκη στήριξης, μέχρι το συνέδριο του Μαΐου, οπότε θα επιχειρήσει, εάν έχει ηττηθεί, να εξασφαλίσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Δύο τετραετίες

 

Ο Κώστας Καραμανλής προσέφερε στην Ντόρα Μπακογιάννη κόκκινα τριαντάφυλλα για τη γιορτή της, χειροκροτούμενος από του συνέδρους

Στην επόμενη μέρα όμως στόχευε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όταν πολλές φορές προεξόφλησε τη νίκη του κόμματος στις εκλογές και μάλιστα κάλεσε τα στελέχη να προετοιμάζονται για δύο τετραετίες παραμονής στην εξουσία. Έριξε όμως και μια προειδοποιητική βολή. Μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα περιβάλλοντα λέγοντας «στην κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να θυμίζει περιβάλλον και παρασκήνιο». Η πρώην υπουργός επιβεβαίωσε στο συνέδριο την τακτική που εφαρμόζει εδώ και καιρό απέναντι στον κ. Κ. Καραμανλή. Τον στηρίζει κατά τρόπο εντυπωσιακό σβήνοντας τα ίχνη των μελλοντικών της φιλοδοξιών. Έτσι απαλλαγμένη από το άγχος να κατηγορηθεί για υπονόμευση του αγώνα, θα μπορεί την επόμενη μέρα να επικρίνει τις επιλογές της ηγεσίας. Τότε, ακόμη και αν η ήττα είναι οριακή και ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραμείνει στην εξουσία, η ίδια θα μπορεί να πάρει αποστάσεις και να αποτελέσει τον άλλο πόλο. Πάντως οι πολιτικοί της φίλοι επιμένουν να λένε ότι πέραν των όποιων φιλοδοξιών της, εκτιμά ότι αυτές τις εκλογές σε κάθε περίπτωση πρέπει να τις κερδίσει η Ν.Δ.

Όσο για τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί πριν από δύο χρόνια, όταν έπνεε μένεα εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή, ότι θα του προσέφερε τέτοια στήριξη στο συνέδριο. Στην πρώτη κιόλας φράση της ομιλίας του ανέφερε το όνομα του προέδρου του κόμματος. Προεξόφλησε και εκείνος τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές, την ίδια στιγμή όμως τοποθέτησε ψηλά και τον πήχυ μιας ενδεχόμενης ήττας. Είπε πως όταν εκείνος ηττήθηκε και κάτω από συνθήκες προδοσίας, κατάφερε να συγκρατήσει το κόμμα στο 40%. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε στον κ. Κ. Καραμανλή ότι «εσύ που μας έχεις όλους δίπλα σου δεν μπορείς να χάσεις με 40%. Πρέπει ακόμη και στην ήττα το ποσοστό σου να είναι μεγαλύτερο».

Ενθουσιασμός

Κατά τα άλλα, το συνέδριο της Ν.Δ. στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν η καλύτερη πολιτική εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 1980 και μετά. Δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις, δεν άφησε αιχμές το ένα στέλεχος εναντίον του άλλου, αλλά και ουδείς επέκρινε τις επιλογές της ηγεσίας. Το πιο σημαντικό όμως ήταν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Και η διαφορά ήταν εμφανής από το προσυνέδριο της Αθήνας που έγινε πριν από δύο μήνες. Τότε στους διαδρόμους ήταν όλοι κατηφείς και απαισιόδοξοι. Αυτό το τριήμερο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ., κυρίως όσα ήρθαν απο την επαρχία, εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι το κόμμα τους θα κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του δεν κρύβουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την επιτυχία του συνεδρίου. Θεωρούν μάλιστα ότι δικαιώθηκε η επιλογή τους για τη διεξαγωγή των προσυνεδρίων και του συνεδρίου. Και εξηγούν ότι αυτή απόφαση ελήφθη πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και έτσι βρέθηκε το κόμμα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την αναμέτρηση της 9ης Απριλίου.

Επιστροφή Ανδριανόπουλου

Η είδηση της χθεσινής τελευταίας μέρας του συνεδρίου ήταν η δήλωση στήριξης του κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε: «Ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της Ν.Δ. στα δυναμικά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Ο δρόμος του επαναπατρισμού όσων εγκατέλειψαν απογοητευμένοι την παράταξη αυτή τα τελευταία χρόνια είναι πλέον ανοιχτός. Σαν απλός πολίτης, δίχως να διεκδικώ οτιδήποτε για τον εαυτό μου και με μοναδικό κίνητρο το ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου, στηρίζω την ανανεωτική προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ.».

Ο κ. Ανδριανόπουλος διευκρινίζει ότι με την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή ήρθησαν τα ιδεολογικά εμπόδια για την επιστροφή του στην Ν.Δ. Δεν αποκλείει σε σύντομο χρόνο να επιστρέψει και τυπικά στο κόμμα και να αναλάβει ένα σημαντικό τομέα. Όσο για τους επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή βρήκαν την ευκαιρία να πουν ότι η πανστρατιά τελικά δεν απέτυχε αφού απο τα τέσσερα στελέχη που κάλεσαν επέστρεψαν τα δύο. Πρώτα ο κ. Σ. Μάνος και ύστερα ο κ. Α. Ανδριανόπουλος.

«Σας αγαπώ»

Ο κ. Κ. Καραμανλής κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου απευθύνθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο συναίσθημα των στελεχών του κόμματος λέγοντας: «Ήρθε ή ώρα της πιο μεγάλης μάχης. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε γιατί πρέπει να την κερδίσουμε. Ήρθε ή ώρα για μια νέα Ελλάδα. Ήρθε ή ώρα για ένα νέο ξεκίνημα που θα το κάνουμε όλοι μαζί. Το ξέρετε άλλωστε γιατί με τους περισσότερους γνωριζόμαστε προσωπικά. Εννοώ ως προσωπικός φίλος και όχι μόνο ως πρόεδρος». Και πρόσθεσε φανερά συγκινημένος: «Γι΄ αυτό έχω νομίζω το θάρρος να σας ζητήσω σ’ αυτές τις λίγες μέρες που έμειναν να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Φεύγοντας από το βήμα θέλω να ξέρετε κάτι απλό: σας αγαπώ και σας εμπιστεύομαι. Και σας ευχαριστώ πολύ γιατί μου κάνατε τη μεγάλη τιμή να ηγούμαι αυτού του κόσμου, αυτής της μεγάλης παράταξης. Να ‘στε καλά και με τη νίκη».

Νωρίτερα είχε επιτεθεί με δριμύτητα στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η «η ψήφος ούτε εξαγοράζεται ούτε εκβιάζεται» και πρόσθεσε:«Πρέπει να προχωρήσουμε κοιτώντας δίπλα μας τον άνθρωπο και όχι τα τεφτέρια των αριθμών».

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε στους ψηφοφόρους και τα στελέχη της Ν.Δ. και ο κ. Μ. Έβερτ τονίζοντας ότι «η επιτυχία της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές θα είναι μεγάλη. Θα γίνουμε κυβέρνηση για το καλό της Ελλάδος για το μέλλον των νέων».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “