Στις 9 Απριλίου σχεδιάζει... αιφνιδιασμό

Τη νύχτα των εκλογών ο κ. Κ. Καραμανλής είτε χάσει είτε κερδίσει θα γυρίσει σελίδα. Θα προαναγγείλει την επανίδρυση του κόμματος, ανακοινώνοντας ότι η Ν.Δ. οδηγείται σε τακτικό συνέδριο τον Μάιο. Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τις όποιες διαδικασίες δρομολογηθούν για την αμφισβήτησή του στην περίπτωση που το κόμμα του έχει υποστεί ήττα. Θα δώσει χρόνο και ­ όπως λένε οι φίλοι του ­ και στον εαυτό του και στους αντιπάλους του για ψύχραιμες και μελετημένες κινήσεις. Εάν πάλι έχει κερδίσει τις εκλογές, το συνέδριο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χτίσει από την αρχή ένα νέο δικό του κόμμα «απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος», σύμφωνα με την έκφραση ενός στενού του συνεργάτη.

Όσοι έχουν συνομιλήσει το τελευταίο 10ήμερο με τον κ. Κ. Καραμανλή, διαπιστώνουν ότι εμφανίζεται ήρεμος και με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. Και αυτό διότι έχει πεισθεί όχι τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά μέσω του δικού του μηχανισμού, ότι το αποτέλεσμα της 9ης Απριλίου θα είναι οριακό. Δηλαδή η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων ­ όπως πιστεύει ­ δεν θα ξεπεράσει το 1,5 %. Με βάση αυτό το δεδομένο, λοιπόν, καθορίζει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας. Αν κερδίσει, τα πράγματα είναι απλά. Θα πάει στο συνέδριο και θα φέρει τα πάνω κάτω. Θα αλλάξει τα καταστατικό, θα περάσει δικό του ιδεολογικό μανιφέστο και, το σημαντικότερο, θα οδηγήσει στο περιθώριο τους «ανεπιθύμητους» και θα βάλει στο παιχνίδι νέα πρόσωπα.

Δεν θα παραιτηθεί

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η Ν.Δ. ηττηθεί. Αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει να το επεξεργάζεται πολύ σοβαρά σχεδιάζοντας από τώρα μία προς μία τις κινήσεις της επόμενης ημέρας, ώστε να μη λειτουργήσει παρορμητικά κάτω από το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης που εκ των πραγμάτων θα επικρατεί τη νύχτα των εκλογών. Απόφαση πρώτη τού κ. Κ. Καραμανλή είναι να μην παραιτηθεί από την ηγεσία. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάθε τρεις και λίγο το κόμμα να αλλάζει αρχηγό», λένε οι φίλοι τού κ. Κ. Καραμανλή. Και προσθέτουν: «Δηλαδή, αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του αυτή την ώρα τι καλύτερο θα έκανε από αυτό που κάνει ο Κώστας Καραμανλής;».

«Με αγαπάνε»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει καλά ότι αυτή την ώρα οι ψηφοφόροι τού κόμματος δεν τον αμφισβητούν: «Ξέρω ότι με αγαπάνε και αυτό το εισπράττω καθημερινά. Ξέρουν επίσης ότι κάνω το καλύτερο και δίνω μάχη με ένα πανίσχυρο καθεστώς», εξομολογείται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Με αυτήν τη βεβαιότητα προτίθεται να πάει στο συνέδριο του Μαΐου και να πει: «Δώσαμε μαζί έναν ωραίο αγώνα, μπορεί να μην κερδίσαμε αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλό. Θέλετε να συνεχίσουμε μαζί για την τελική νίκη;». Το σίγουρο είναι ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο κ. Κ. Καραμανλής θα επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της κομματικής βάσης στο πρόσωπό του, αφού είναι ο αρχηγός με τη μεγαλύτερη αποδοχή στη Ν.Δ. από το 1980 και μετά.

Οι κινήσεις της Ντόρας

Ένα από τα ερωτήματα που ακούει καθημερινά όποιος συνομιλεί με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. είναι, «μα, η Ντόρα τι θα κάνει, δεν θα κινηθεί; Δεν θα επιχειρήσει να τον ανατρέψει ύστερα από μια ήττα;». Η απάντηση των συνεργατών της είναι κατηγορηματικά όχι. Η πρώην υπουργός μολονότι όλα δείχνουν ότι σχεδιάζει και εκείνη τις κινήσεις για την επόμενη ημέρα, αυτήν τη φορά δεν θα βιαστεί. Κινείται με τη λογική τού «σπεύδε βραδέως». Οι πολιτικοί της φίλοι εκτιμούν ότι η κ. Ντ. Μπακογιάννη βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της πολιτικής της καριέρας, αλλά δεν πρόκειται να επιδιώξει σώνει και καλά σε περίπτωση ήττας να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να γίνει αρχηγός, αλλά θέλει αυτό να έρθει με την ώρα του και με κλίμα συναίνεσης. «Θα περιμένει να δει τι πραγματικά είναι εκείνο που επιθυμεί η βάση του κόμματος. Αν θέλει να παραμείνει ο κ. Κ. Καραμανλής στην ηγεσία, εκείνη δεν θα πάει κόντρα σ’ αυτή την επιθυμία και θα συνεχίσει να στηρίζει τη σημερινή ηγεσία», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της. Και προσθέτουν: «Βέβαια η στάση της μέσα στο κόμμα δεν θα είναι ίδια με τη σημερινή. Τώρα στηρίζει ανοιχτά τον κ. Κ. Καραμανλή και όλες τις επιλογές του. Μετά θα πάρει αποστάσεις και η στάση της θα είναι κριτική, αφού θα υπάρχει το δεδομένο της νέας ήττας. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα υπονομεύσει τον κ. Κ. Καραμανλή».

Η αντίδραση της βάσης

Όλα αυτά βέβαια είναι ασκήσεις επί χάρτου των επιτελείων τού κ. Κ. Καραμανλή και της κ. Ντ. Μπακογιάννη, που θα εφαρμοσθούν, ίσως, στο συνέδριο του Μαΐου με την προϋπόθεση ότι η ήττα της Ν.Δ. θα είναι οριακή. Διότι αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη των δύο μονάδων, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Η αντίδραση της βάσης μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Και όσοι ξέρουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή, λένε ότι είναι ο «είναι αρκετά αξιοπρεπής ώστε να επιχειρήσει να γαντζωθεί στην καρέκλα με τερτίπια των μηχανισμών. Θα ευχαριστήσει τον κόσμο της Ν.Δ. και θα παραιτηθεί και αυτή η παραίτηση θα είναι οριστική και αμετάκλητη». Κανείς όμως αυτή την ώρα στη Ρηγίλλης δεν πιστεύει πως είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Η άποψη που κυριαρχεί είναι μια: « Ή θα κερδίσουμε με μικρή διαφορά ή θα χάσουμε με μικρή διαφορά».

Ατμόσφαιρα ενθουσιασμού στο Ειρήνης και Φιλίας

Τα φώτα χαμήλωσαν και η δεκαμελής ορχήστρα που είχε πάρει θέση από νωρίς στην εξέδρα άρχισε να παίζει κομμάτια από τον δίσκο «1999» του Σταμάτη Σπανουδάκη. Τα ρομποτικά εφέ σχημάτιζαν συνθήματα με λέιζερ πάνω στους τέσσερις χιλιάδες συνέδρους, οι οποίοι όρθιοι, με παρατεταμένα χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού, υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. Για αρκετή ώρα το σύνθημα «ήρθε ή ώρα του Καραμανλή» δονούσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Θερμή υποδοχή είχαν επιφυλάξει οι σύνεδροι λίγα λεπτά νωρίτερα και στους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Μ. Έβερτ απαιτώντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό την ενότητα, τουλάχιστον μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση της 9ης Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως, με τις ομιλίες τους, δεν τους απογοήτευσαν. Αντίθετα τους ανέβασαν το ηθικό προεξοφλώντας ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Όσο για τον πρόεδρο του κόμματος, η ομιλία του ικανοποίησε βουλευτές και στελέχη όλων των τάσεων. Ουσιαστικά έκανε επίκληση στο συναίσθημα των στελεχών με τις εκτενείς αναφορές του στην ιστορία του κόμματος και στα πρόσωπα που ηγήθηκαν από το 1974 μέχρι την ημέρα που ανέλαβε εκείνος τη σκυτάλη. Ο κ. Κ. Καραμανλής επιχείρησε να συνθέσει τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών και τόνισε με έμφαση ότι η «η Ν.Δ. είναι σήμερα το μόνο κόμμα που εκφράζει τον μεσαίο χώρο». Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ επετέθη για μια ακόμη φορά με δριμύτητα στην κυβέρνηση. Η ατμόσφαιρα στο περιθώριο του συνεδρίου από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, οπότε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας, ήταν ενθουσιώδης. Οι κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο των τελευταίων ημερών και η χθεσινή δημοσκόπηση της ALKO στο «Έθνος», που δίνει προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ μόλις 0,6%, αναπτέρωσαν και πάλι το ηθικό της βάσης του κόμματος.

Στο συνέδριο δεν ήταν «παρών» ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Φρόντισε να απουσιάζει στο εξωτερικό. Παίρνει μέρος σε συνέδριο δημάρχων στη Γαλλία. Ήταν όμως εκεί ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος μπορεί να μην επέστρεψε ακόμη στη Ν.Δ., όμως διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Τις εργασίες παρακολουθήσαν από την εξέδρα όλοι οι τομεάρχες, ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Ευ. Μεϊμαράκης και οι κ.κ. Σ. Δήμας, Δ. Σιούφας και Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Χθες πρώτη μέρα του τριήμερου συνεδρίου μίλησαν ακόμη οι κ.κ. Τζ. Τζαννετάκης και Γ. Βαρβιτσιώτης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “