Άρον - άρον παρέμβαση

Μόνον 24 ώρες άντεξε η κυβέρνηση να αφήσει το Χρηματιστήριο στην τύχη του. Η ελεύθερη πτώση του Δείκτη για δεύτερη συνεχή ημέρα δημιούργησε κατάσταση πανικού στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ο Πρωθυπουργός επισημοποίησε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης με πρόταση που διατύπωσε προς τη Ν.Δ. για «πολιτική ουδετερότητα» του Χρηματιστηρίου. Και είναι ενδεικτικό ότι η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε από επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης ταυτόχρονα με τη διατύπωση της πρότασης αυτής. Δηλαδή, την ώρα που μιλούσε στο Ζάππειο για το Χρηματιστήριο ο κ. Κ. Σημίτης, ο Δείκτης ανέβαινε κατακόρυφα ­ το αντίθετο ακριβώς από αυτό που συνέβη στην προηγούμενη ομιλία του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του, στο Ζάππειο, υποστήριξε ότι «στο Χρηματιστήριο δεν ασκούνται ούτε επιτρέπεται να ασκούνται κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις». Και πρόσθεσε πως «δεν επιτρέπεται κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε επιχείρηση εκμετάλλευσης της πορείας του Χρηματιστηρίου για να αντληθούν εκλογικά οφέλη από τον οποιοδήποτε. Αυτό το καταδικάζει σκληρά η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Σημίτης ζήτησε από όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να κρατηθεί μακριά το Χρηματιστήριο από τον πολιτικό ανταγωνισμό. Τέλος, εξέφρασε για άλλη μια φορά την πεποίθησή του με βάση την πορεία της οικονομίας για θετικές εξελίξεις στη Σοφοκλέους.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης αποφασίσθηκε στη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, Τ. Γιαννίτση, Κ. Λαλιώτη, Δ. Ρέππα, Π. Ευθυμίου και συνεργατών τού κ. Κ. Σημίτη. Η σύσκεψη συνεκλήθη από τον κ. Σημίτη, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να ανακοπεί η ραγδαία διολίσθηση του Γενικού Δείκτη. Και αποκλείσθηκε από αυτήν εσκεμμένα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, για να μη θεωρηθεί ότι η κυβερνητική παρέμβαση έχει επίσημο χαρακτήρα…

Αποφασίστηκε ύστερα από μια συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε η σκληρή κριτική για ορισμένες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, να υπάρξει, εκτός των άλλων, και προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Στα πλαίσια αυτά ετοιμάστηκε η δήλωση για τη συνέντευξη που θα έδινε ύστερα από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Το κεντρικό νόημα της δήλωσης αυτής ­ την οποία πληροφορίες αποδίδουν στον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο ­ ήταν ότι ο Πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση «είναι εδώ, νοιάζεται, βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί, αλλά δεν παρεμβαίνει στο Χρηματιστήριο».

«Σχεδιασμένες αντιδράσεις»

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να επιτεθεί στη Ν.Δ., αλλά το βράδυ από πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση υποστηριζόταν ότι οργανωτικά στελέχη της Ρηγίλλης εργάστηκαν εντατικά προχθές το βράδυ, προκειμένου να κινητοποιήσουν αγανακτισμένους επενδυτές από την επαρχία. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιχείρηση απέτυχε καθώς κινητοποιήθηκαν μόνο 200 άτομα και αυτά περιορίστηκαν έξω από τη Σοφοκλέους, κάνοντας σόου για λίγη ώρα μπροστά στις κάμερες.

Η ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται τώρα στο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, αν και πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Τα ίδια αυτά στελέχη υποστήριζαν πως τελικά μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από το Χρηματιστήριο και υπενθύμιζαν τη θετική κατάληξη που είχε για την κυβέρνηση η υπόθεση Οτζαλάν και το Κόσοβο.

Έντονη κριτική

Πάντως, οι κριτικές για τους χειρισμούς πήραν και δημόσιο χαρακτήρα χθες και μάλιστα με έντονο τρόπο από τον κ. Ά. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του, στον Φλας, επέκρινε όσους παρεμβαίνουν στο Χρηματιστήριο, «εκείνοι που κατά καιρούς έκαναν παρεμβάσεις να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές δημιουργούν δυστοκίες. Και με αυτό αναφέρομαι σε όλους, είτε αφορά κόμματα της αντιπολίτευσης είτε αφορά την κυβέρνηση». Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης με πολλή δυσκολία συγκρατούνται να μην πανηγυρίσουν με τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους.

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές εκτιμούν ότι μόνον οφέλη μπορεί να αποκομίσει το κόμμα τους από την πτώση του Χρηματιστηρίου. «Υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές έχουν χάσει πολλά χρήματα. Όσο και αν προσπαθήσουν οι “επικοινωνιακοί εγκέφαλοι” του ΠΑΣΟΚ να τους πείσουν ότι ευθύνεται η Ν.Δ. γι’ αυτή την κατάσταση, δεν θα τους πιστέψει κανείς. Η κυβέρνηση θα πληρώσει μεγάλο κόστος», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ. Και προσθέτουν: «Λέγαμε από την αρχή ότι σε μακρά προεκλογική περίοδο συμβαίνουν και δυσάρεστα απρόοπτα για το κυβερνών κόμμα. Και αυτό ήταν το χειρότερο που μπορούσε να τους συμβεί».

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση, λόγω του πανικού που τη διακατέχει, πέφτει από το ένα λαθος στο άλλο». Και εξηγούν: «Ο τρόπος που αντέδρασαν χθες, όταν διαπίστωσαν τη νέα ελεύθερη πτώση του Δείκτη, δείχνει τη νοοτροπία τους. Αποκαλύφθηκαν. Έκαναν γνωστό στους πάντες ότι παρεμβαίνουν όταν και όπως θέλουν στην πορεία της Σοφοκλέους». Υπάρχουν όμως και αντίθετες απόψεις ­ είναι οι λιγότερες ­ εκείνων που εκτιμούν ότι το κόστος θα επιμερισθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα: «Από τη μια πλευρά λέμε στην κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει στο Χρηματιστήριο και από την άλλη εμείς κάνουμε καθημερινά δηλώσεις για τη Σοφοκλέους, εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει στους επενδυτές», λένε χαρακτηριστικά.

Επίθεση από τη Βέροια

Ο πρόεδρος του κόμματος επετέθη και πάλι χθες με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της στο Χρηματιστήριο. Μιλώντας το βράδυ στη Βέροια, είπε χαρακτηριστικά: «Είχε υποχρέωση η κυβέρνηση να κρατήσει τα χέρια της μακριά από το Χρηματιστήριο. Το άπλωσε καιροσκοπικά. Το άπλωσε ανεύθυνα. Είδε το Χρηματιστήριο σαν κόμμα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε για μια ακόμη φορά με θετικές αναφορές για τη μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου: «Όταν σταματήσουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα έχει ανοδική πορεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις 9 Απριλίου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προωθήσει πακέτο μέτρων αναβάθμισης της κεφαλαιαγοράς. Γιατί οι χιλιάδες επενδυτές συμμετέχουν στην ανάπτυξη του τόπου. Συμμετέχουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και συνεπώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το Χρηματιστήριο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασχολούνται μαζί του οι μαθητευόμενοι μάγοι του κρατικισμού».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “