Λίμιτ απ ανησυχίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Πανικός έχει καταλάβει την κυβέρνηση μετά το χθεσινό κραχ στο Χρηματιστήριο, ενώ χθες βράδυ υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Εκτάκτως χθες στο Μέγαρο Μαξίμου συνήλθε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί δήλωναν το μεσημέρι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ότι “δεν μπορεί να γίνει τίποτα!”.

Η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά για να συγκρατήσει το Χρηματιστήριο είναι αυτή που ενέτεινε το κλίμα ανησυχίας σε ολόκληρο τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη τηλεφωνούσαν σε δημοσιογράφους για να πληροφορηθούν κάτι σχετικά με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη. Οι ίδιοι επίσης άφηναν να διαρρέει ότι ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές από το πρωί, με την έναρξη της συνεδρίασης, με του κ.κ. Γ. Παπαντωνίου και Θ. Καρατζά ζητώντας ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Χρηματιστήριο.

Στη Ν.Δ. επικρατούσε η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή ωστόσο εκφραζόταν η ανησυχία πως ούτε η αντιπολίτευση θα βγει αλώβητη καθώς αρκετοί ψηφοφόροι καταλογίζουν και σε αυτήν ευθύνες.

Έκτακτη σύσκεψη

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης πάντως ότι το Χρηματιστήριο είναι θεσμός της ελεύθερης αγοράς και λειτουργεί αυτόνομα με τους δικούς του κανόνες δεν ήταν ικανή να καθησυχάσει τα κυβερνητικά στελέχη για την χθεσινή πορεία της Σοφοκλέους. Έτσι, το θέμα κυριάρχησε σχεδόν στην έκτακτη πρωινή σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή και των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να τηρηθεί ενιαία γραμμή απ’ όλα τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο των απαντήσεων που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου του Ζαππείου. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και ο ο ίδιος ο κ. Κ. Σημίτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega χθες το βράδυ δηλώνοντας ότι “το Χρηματιστήριο είναι μια αγορά, και σε μια αγορά είναι κακές οι παρεμβάσεις είτε προέρχονται από την κυβέρνηση, το κράτος, είτε από τα πολιτικά κόμματα. Και είναι πολύ κακό στην αγορά οι προεκλογικές σκοπιμότητες και οι κομματικές σκοπιμότητες να κυριαρχούν. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό διότι τότε η αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Έχουμε όλοι υποχρέωση κυβέρνηση και κόμματα να διατηρήσουμε την αυτονομία του Χρηματιστηρίου”.

Ο κ. Κ. Σημίτης πρόσθεσε: “Το Χρηματιστήριο είναι αγορά. Όποιος πάει σε μια αγορά διατρέχει τους κινδύνους της αγοράς. Μπορεί να κερδίσει, μπορεί και να χάσει. Ο επενδυτής πρέπει να κρίνει. Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν προέτρεψε κανέναν να αγοράσει σε ορισμένη στιγμή μετοχές. Αυτή είναι μια παραποίηση των πραγμάτων (… ). Η κυβέρνηση δεν στηρίζει χαρτιά. Δεν είναι η δουλειά της, δεν το κάνει και δεν πρέπει να το κάνει.”

Οι φράσεις του Πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαίες, περιέγραψαν την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα μετά την διαπιστωμένη πλέον αδυναμία της να παρέμβει δραστικά στην οδό Σοφοκλέους. Όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, η κυβέρνηση δεν έχει πολλές δυνατότητες στήριξης, εκφράζει απλώς την ελπίδα ότι το Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό κραχ “έχει πιάσει τον πάτο του βαρελιού” και στο εξής θα αρχίσει μια άνοδος μικρή μεν, αλλά ικανή να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Συναγερμός σήμανε από νωρίς το πρωί και στη Ρηγίλλης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οικονομικοί και οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τη συνεδρίαση της Σοφοκλέους και σχεδίαζαν την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Η απόφαση που ελήφθη ήταν να χειριστεί το θέμα ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής. Έτσι το απόγευμα ο πρόεδρος του κόμματος επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για συνεχείς παρεμβάσεις στην Σοφοκλέους, ταυτόχρονα όμως επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές. Υπενθύμισε το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ για το Χρηματιστήριο, κατηγόρησε τον κ. Γ. Παπαντωνίου ότι ” λίγους μήνες πριν μαζί με τους επικεφαλής των κρατικών τραπεζών οργάνωσαν την τεχνητή πτώση του Γενικού Δείκτη και τραυμάτισαν το Χρηματιστήριο” και τόνισε: ” Ας αφήσουν την υποκρισία και την πανικόβλητη ανευθυνότητά τους. Σήμερα έπρεπε να κοιτάξουν στα μάτια τους χιλιάδες μικροεπενδυτές και να ζητήσουν συγγνώμη. Έπρεπε να ντρέπονται και να απολογούνται”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε με θετικές αναφορές για το Χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει του επενδυτές ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για την καλή πορεία της Σοφοκλέους: “Έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Αν σταματήσουν οι παρεμβάσεις, θα έχει ανοδική πορεία με τις προτάσεις και τις θέσεις που έχουμε, εγγυώμαστε τη θεσμική θωράκιση και την ενίσχυσή του. Και οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοσθούν άμεσα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στις 9 Απριλίου”.

Κλίμα αισιοδοξίας σε οπαδούς και στελέχη ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές επιχείρησε να καλλιεργήσει ο κ. Κ. Καραμανλής και με δήλωσή του με αφορμή την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου: “Είμαι βέβαιος για την νίκη της Ν.Δ. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Η σημερινή κυβέρνηση ολοκλήρωσε όσα η ίδια πίστευε ότι μπορούσε να επιτελέσει. Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε”.

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και ο κ. Μ. Έβερτ και κάλεσε τους κ.κ. Σημίτη και Παπαντωνίου και ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στο Χρηματιστήριο.

Σκληρή γλώσσα

Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε με την ίδια σκληρή γλώσσα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας: “Μετά την οικονομία τραβεστί, μετά την οικονομία με γυάλινα πόδια, μετά τα μαγειρεμένα στοιχεία, ήρθε η ώρα του Χρηματιστηρίου. Είναι φαίνεται αποφασισμένη η Ν.Δ. να σαρώσει τα πάντα γιατί γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “