Αλλαγές πάλι στη Ν.Δ.

Αλλάζουν πάλι στρατηγική, συνθήματα και λογότυπα στη Ν.Δ. τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

 

Τελευταία ημέρα χαράς και κεφιού για τον κ. Κ. Καραμανλή πριν μπει στην τελική ευθεία της αναμέτρησης με την κυβέρνηση. Πέταξε χθες τον αετό μαζί με τη σύζυγό του, στη Ραφήνα. Βεβαίως όλα έγιναν μπροστά στις κάμερες

Ο κ. Κ. Καραμανλής εγκαταλείπει τους χαμηλούς τόνους και αρχίζει τη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Καλό ήταν το κλίμα της συναίνεσης, της συνεννόησης και της σύνθεσης αλλά τώρα είναι η ώρα της τελικής επίθεσης», λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Στο διάστημα που απομένει πρέπει να χτυπήσουμε το «καθεστώς». Να πείσουμε δηλαδή τους πολίτες πως αν κερδίσει πάλι το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, θα κλείσει στην εξουσία ένα τέταρτο του αιώνα και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνδυνο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα». Οι υψηλοί τόνοι του προέδρου της Ν.Δ. δεν θα παραπέμπουν πάντως στην τακτική που ακολούθησε στο παρελθόν. Τότε που έκανε τον «ανένδοτο» αγώνα του εναντίον της «διαφθοράς».

Η αλλαγή στρατηγικής του κ. Κ. Καραμανλή ξεκίνησε από τα συνθήματα και τα περιστέρια. Το κεντρικό σύνθημα βελτιώθηκε. Ήταν: «Μπορούμε καλύτερα» και έγινε: «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα». Ενώ τα τρία περιστέρια, ένα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα μπλε, που εμφανίστηκαν πριν από ένα μήνα στο πρώτο προσυνέδριο της Αθήνας, έγιναν ένα με… τρίχρωμη ουρά. Γιατί αυτή η αλλαγή; «Θέλουμε να πούμε στους ψηφοφόρους ότι το προσκλητήριο προς την κοινωνία που απηύθυνε ο κ. Κ. Καραμανλής βρήκε ανταπόκριση ­ τώρα προχωρούμε όλοι μαζί». Από σήμερα, πάντως, ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. είναι στραμμένοι με τα μάτια στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. «Θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό γεγονός αυτό το συνέδριο», τονίζουν με έμφαση οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή.

Την ίδια ώρα το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο κ. Κ. Καραμανλής στην τηλεοπτική «μονομαχία» του με τον κ. Κ. Σημίτη. Στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει παρά να κερδίσει απο το «ντι μπέιτ» επειδή, κατά την άποψή τους, «είναι καλύτερος χειριστής του λόγου από τον Πρωθυπουργό, περισσότερο άμεσος και άνετος στον φακό». Κορυφαία στελέχη όμως της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι «καλό είναι ο κ. Κ. Καραμανλής να μην κινηθεί με μεγάλη αυτοπεποίθηση σ΄ αυτή τη συζήτηση διότι τότε κινδυνεύει να κάνει το μεγάλο λαθος».