Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. με φόντο τη Σοφοκλέους

Σε δεύτερο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης οδηγούνται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μετά τους ανηλεείς διαξιφισμούς της περασμένης εβδομάδας για τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επίθεση στον Δείκτη της Σοφοκλέους, που έγινε με τέσσερις δισκέτες, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ανέβαινε το βήμα του Ζαππείου. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από την έρευνα αυτή, θα καθορίσει και τις περαιτέρω κινήσεις της. Το πιο ευνοϊκό σενάριο γι΄ αυτήν, θα είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς έδρασε το κύκλωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανοιχτή καταγγελία των υπευθύνων. Κατά τον ίδιο παράγοντα που μίλησε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ», οι αδίστακτοι που παίζουν με τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων έκαναν το μεγάλο λάθος και θα πληρώσουν. Και μαζί τους θα πληρώσουν και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς, επιχειρώντας να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. «Άφησαν αποτύπωμα και τώρα ήρθε η στιγμή να εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεών τους».

Ανεβάζει τους τόνους

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν η έρευνα μείνει μόνο στο επίπεδο των ενδείξεων και όχι των αποδείξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση συνέχεια στο θέμα, δεδομένου ότι όλες οι σχετικές ειδήσεις των οποίων έχει γίνει αποδέκτης, είναι γι΄ αυτήν θετικές.

Δηλαδή θεωρεί ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει πεισθεί ότι ο δάκτυλος που πιέζει τον Δείκτη προς τα κάτω όχι μόνο είναι πολιτικός, αλλά «εμπνέεται» από τη Ρηγίλλης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένει το πόρισμα προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές, που θα κάνουν πιο ορατή την ευθύνη της Ν.Δ. για τη σημερινή κατάσταση στο Χρηματιστήριο.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι στην υπόθεση της Πέμπτης λειτούργησε αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο και την πορεία του προς τα κάτω, που αποτελούσε σταθερό άγχος του κ. Κ. Σημίτη και των επιτελών του.

Τι λένε στη Ν.Δ.

Στη Ν.Δ. τώρα, επισήμως λένε ότι «η λάσπη που εκτοξεύουν οι νοσηροί εγκέφαλοι της Χ. Τρικούπη» δεν τους αγγίζει και τα όσα λέγονται για «δήθεν πολιτικό δάκτυλο στην πτώση του Δείκτη είναι ιστορίες για μικρά παιδιά». Κορυφαία στελέχη παραδέχονται όμως ότι πολλοί ψηφοφόροι όλων των κομμάτων χρεώνουν τη Ν.Δ. για την πτώση του Δείκτη. Και το αποδίδουν στην πολύ καλή επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό προκαλεί πάντως μεγάλη ανησυχία και στη Ρηγίλλης, η οποία αναμένει με αγωνία το πόρισμα. Ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως θα επιχειρήσει να αλλάξει τις εντυπώσεις.

Η τακτική του, όπως λένε στη Ρηγίλλης, θα είναι η εξής: «Σε κάθε υπαινιγμό κυβερνητικού ή κομματικού στελέχους θα απαντά με έντονο τρόπο, θα κάνει λόγο για άθλιους λασπολόγους και γκαιμπελίσκους και θα καλεί τον Πρωθυπουργό όπως έκανε και στη Βουλή, να πάρει θέση». Ταυτόχρονα όμως, θα επιχειρεί να καθησυχάζει τους επενδυτές για να δείχνει ότι το κόμμα του σέβεται την αγορά και τους κανόνες της. Έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. με κάθε ευκαιρία θα κάνει θετικές αναφορές για το Χρηματιστήριο. Θα λέει δηλαδή ότι «η Σοφοκλέους θα προχωρήσει ανοδικά αν ενισχυθούν οι θεσμοί και πάψουν οι πολιτικοί να ασχολούνται με το Χρηματιστήριο».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “