Τέσσερις εγώ ­ έναν εσύ

Δικός μου, δικός μου, δικός σου, Ντόρα, δικός μου, και αυτός δικός μου. Αυτό το μέτρο χρησιμοποίησε ο κ. Κ. Καραμανλής στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ., έχοντας τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα. Έτσι, στους πέντε υποψηφίους οι τέσσερις είναι δικοί του και ο πέμπτος είναι επιρροής της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι προφανής. Επιθυμεί ­ ιδιαίτερα στην περίπτωση της οριακής ήττας ­ να έχει τον πλήρη έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του σημαντικότερου δηλαδή πολιτικού οργάνου της Ν.Δ.

«Τώρα, όπως και να έρθουν τα πράγματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ελέγχει το 80% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» λένε κορυφαία στελέχη και προσθέτουν: «Αυτό όμως έχει σημασία στην περίπτωση που η Ν.Δ. ηττηθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 1,5%. Διότι αν η ήττα είναι συντριπτική, τα πράγματα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τότε κοιτάς γύρω σου και οι πρώτοι που σε έχουν εγκαταλείψει είναι αυτοί που θεωρείς δικούς σου ανθρώπους».

Βέβαια ο κ. Κ. Καραμανλής ­ όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά ­ αν χάσει τις εκλογές με ποσοστό άνω του 3%, δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στην ηγεσία. «Δεν ταιριάζει» τονίζουν «στον χαρακτήρα του να μπει στη διαδικασία διαμόρφωσης συσχετισμών, μετρώντας τα κουκιά του συνεδρίου. Θα ευχαριστήσει οπαδούς και στελέχη και θα εγκαταλείψει την ηγεσία οριστικά».

Πάντως μπορεί ο κ. Καραμανλής να πέτυχε να συγκροτήσει ψηφοδέλτια στα μέτρα του, δεν κατάφερε όμως να πετύχει τη διεύρυνση που επιθυμούσε με στελέχη της κοινωνίας. Τα περίφημα κοινωνικά συμβούλια, που εδώ και ένα χρόνο σε άπειρες συνεδριάσεις τους στην Αθήνα και στην επαρχία αναζητούσαν άφθαρτα πρόσωπα χωρίς κομματικές ταμπέλες, δεν απέδωσαν. Αποτέλεσμα ήταν η Ρηγίλλης να ακολουθήσει ακόμη μια φορά την πεπατημένη. Κόσμος έμπαινε και έβγαινε ως την τελευταία στιγμή στα ψηφοδέλτια. Ο κ. Κ. Καραμανλής έγραφε και έσβηνε σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες και να περιορίσει τις αντιδράσεις. Δεν κατάφερε όμως να αποφύγει τίποτα από όσα φοβόταν. Και οι ισορροπίες διαταράχθηκαν και αντιδράσεις υπήρξαν. Με πρώτη εκείνη του στενού συνεργάτη τού κ. Α. Σαμαρά κ. Α. Γεροντόπουλου, ο όποιος κόπηκε από το ψηφοδέλτιο του Νομού Έβρου και στη θέση του τοποθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της κ. Ντ. Μπακογιάννη ο κ. Στ. Κελέτσης. Ο κ. Α. Γεροντόπουλος δήλωσε ότι δεν κατανοεί την απόφαση της Ρηγίλλης, ωστόσο θα στηρίξει τη Ν.Δ.

Αντίθετα, ο βουλευτής Σάμου κ. Κ. Καραμηνάς δεν αντέδρασε και δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη Ν.Δ. Αντιδράσεις υπήρξαν και σε ορισμένες ακόμη περιφέρειες, όπως στην Καρδίτσα όπου έμεινε εκτός ψηφοδελτίου ο κ. Η. Τσιάρας, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις προκριματικές εκλογές. Δεν τον ήθελαν όμως στο ψηφοδέλτιο οι κ.κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Σιούφας, Σπ. Ταλιαδούρος, κι έτσι στο πάρα πέντε κόπηκε.

Όσο για τα τζάκια της παράταξης, κράτησαν τη φλόγα τους αμείωτη. Εννέα γιοι και θυγατέρες, οι περισσότεροι πολιτεύονται πρώτη φορά, στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια. Και δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια σ’ αυτούς η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου και ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος. Μάλιστα στην Αχαΐα υπάρχουν δύο γιοι παλαιών πολιτικών. Πρόκειται για τους κ.κ. Μ. Μπεκίρη και Κ. Ζαΐμη. Οι υπόλοιποι είναι η κ. Σοφία Καλαντζάκου στη Μεσσηνία, η κ. Λίνα Κλείτου στις Σέρρες, ο κ. Χ. Καββαδάς στη Λευκάδα, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης στη Β’ Αθηνών, ο κ. Σ. Καλογιάννης στα Ιωάννινα και ο κ. Θ. Κατσιγιάννης στο Υπόλοιπο Αττικής.

Αρκετοί επίσης στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή μπήκαν στις λίστες. Ο κ. Γ. Βλάχος, γραμματέας Οργανωτικού, με επιτυχημένη θητεία και στενός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή, στο Υπόλοιπο Αττικής, ο αναπληρωτής τού κ. Α. Σπηλιωτόπουλου κ. Μ. Χαρακόπουλος στη Λάρισα, ο κ. Ελ. Ζαγορίτης στη Β’ Αθηνών και ο κ. Α. Λυκουρένζος στην Αρκαδία.

Τώρα ο μεγάλος πονοκέφαλος του κ. Κ. Καραμανλή είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οι έξι εκλόγιμες θέσεις έχουν κλείσει ­ εκτός απροόπτου ­ με τους κ.κ. Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτη, Π. Μολυβιάτη, Γ. Παπαθανασίου, Α. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Ψαχαρόπουλο. Δεν κατάφερε να βρει ακόμη όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσωπα και ιδιαίτερα γυναίκες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών για να στελεχώσουν τις έξι τελευταίες τιμητικές θέσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “