Θα συνδυάσω παλιούς και νέους στην κυβέρνησή μου

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ο κ. Κ. Καραμανλής σε όσα στελέχη του κόμματος αμφισβητούν τις επιλογές και τις αποφάσεις του ένα μήνα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση. Με την πρώτη προεκλογική συνέντευξή του προς «ΤΑ ΝΕΑ» πετάει το γάντι και ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τον εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος δέχεται πυρά από πολλές κατευθύνσεις. «Είναι προφανές και αυτονόητο ότι στηρίζω τον εκπρόσωπο. Βασανίζω πολύ τον εαυτό μου πριν πάρω αποφάσεις και όταν τις παίρνω παραμένω σταθερός. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αισθάνομαι δικαιωμένος». Παράλληλα καθησυχάζει τα παλαιά στελέχη που αγωνιούν ότι την επόμενη ημέρα θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού. Δηλώνει πως αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, η κυβέρνησή της θα «συνδυάζει τη σοφία της εμπειρίας με τη δυναμική του νεου και του καινούργιου».

Ο κ. Κ. Καραμανλής επιδιώκει να σταματήσει εδώ ο παρασκηνιακός εμφύλιος που ξέσπασε στο κόμμα του τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την αναμενόμενη τοποθέτηση του κ. Άρ. Σηλιωτόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Παλιά και νέα στελέχη, αλλά και εφημερίδες της παράταξης επικρίνουν τον εκπρόσωπο για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί με προφανή στόχο ­ όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης ­ να κλείσουν στο παρά πέντε τον δρόμο του για τον Κοινοβούλιο. Μετά τη σημερινή δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος θα τοποθετηθεί στην τέταρτη ή την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Οι λίστες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα ή το αργότερο αύριο. Είναι πιθανόν όμως να μην ανακοινωθεί ακόμη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως δηλαδή συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβει τη μεγάλη δυσαρέσκειά του για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Η πάγια αρχή του κ. Κ. Καραμανλή, όπως λένε οι συνομιλητές, είναι: «Όταν χτυπούν τους συνεργάτες μου, ουσιαστικά χτυπούν εμένα».

Ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σίγουρος πως το κόμμα θα είναι ο νικητής των εκλογών και δηλώνει ότι η «Ν.Δ. είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αποφεύγει να μιλήσει επικριτικά για τους κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Σουφλιά, οι οποίοι του γύρισαν την πλάτη. Θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση δεν ήταν λάθος η πανστρατιά και όταν ερωτάται αν έκανε λαθεμένους χειρισμούς στην προσέγγιση των προσώπων, δεν διστάζει να πει: «Δεν δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τα λάθη μου». Όσο για τον Γ. Σουφλιά, δηλώνει ότι η έκκληση για συνεργασία που του απηύθυνε θα ισχύει και την επομένη των εκλογών όταν, όπως λέει, «η Ν.Δ. θα είναι κυβέρνηση».

 

ΕΡ.: Κύριε Πρόεδρε, είστε έτοιμος να δώσετε την πιο μεγάλη μάχη στην πολιτική σας σταδιοδρομία;

ΑΠ.: Όλες οι μάχες στην πολιτική, στην ίδια τη ζωή αν θέλετε ­ είναι μεγάλες. Έχουν τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, αλλά και την ομορφιά τους. Σε ό,τι αφορά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου, πιστεύω ότι ήδη αποδεικνύουμε την ετοιμότητά μας. Άλλοι είναι εκείνοι που αναγκάζονται να αλλάξουν τακτική, θέσεις και πολιτικό λόγο. Έως πρόσφατα ζητούσαν να κριθούν με βάση το έργο τους. Τώρα, αφού έδωσαν ό,τι μπορούσαν να δώσουν, ζητούν να κριθούν με βάση τις υποσχέσεις τους. Αντιγράφουν αποσπάσματα από το πρόγραμμά μας, επαναλαμβάνουν αυτούσιες φράσεις από τον δικό μας πολιτικό λόγο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήδη αποδεικνυόμαστε έτοιμοι, όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για την διακυβέρνηση του τόπου.

ΕΡ.: Κάνατε όλα όσα θέλατε τα τρία χρόνια που βρίσκεστε στην ηγεσία, ώστε το κόμμα σας έπειτα από τόσες συνεχείς ήττες να είναι σε θέση να αναμετρηθεί με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.: Πρώτ’ απ΄ όλα, η Νέα Δημοκρατία είναι ήδη στην πρωτιά. Και αυτό παρ΄ όλον ότι διεξάγει έναν αγώνα άνισο. Διότι απέναντί της έχει ένα ολόκληρο σύστημα μηχανισμών και μέσων. Έχει ένα παγιωμένο κομματικό κατεστημένο που πασχίζει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν θα έλεγα ότι η αναμέτρηση είναι ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία. Είναι αγώνας της κοινωνίας κόντρα στη συντήρηση, κόντρα στο κατεστημένο. Όσον αφορά τις δικές μου προσπάθειες, ποτέ δεν θα διεκδικήσω το αλάθητο. Πάγια αρχή μου είναι ότι πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο, πάντα μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο. Και αυτό το κάτι καλύτερο, το κάτι παραπάνω θα το αναζητώ πάντα.

ΕΡ.: Παρακολουθώντας κανείς από κοντά την πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια, διαπιστώνει ότι ξεκινήσατε με τη φιλοδοξία να «χτίσετε» ένα νέο κόμμα που δεν θα θύμιζε τίποτε στις ιδέες, τις απόψεις, την εικόνα και τη λειτουργία με το παρελθόν. Έχω την άποψη ότι το αποτέλεσμα είναι μικρότερο των προσδοκιών σας. Δεν τολμήσατε ή δεν τα καταφέρατε;

ΑΠ.: Σας είπα ήδη ότι αρχή μου είναι να θέτω πάντα πολύ υψηλότερους στόχους. Θεωρώ, όμως, ότι το καινούργιο στη Νέα Δημοκρατία είναι ήδη γεγονός. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα στον προσυνεδριακό διάλογο, παρουσιάζουμε καινούργιες ιδέες, θέσεις και σχέδια για την πορεία του τόπου μας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που στοιβάζονται σε αδιέξοδα και προπάντων, για την κατάκτηση της νέας εποχής. Έχουμε εντοπίσει τους πιο σοβαρούς κινδύνους που απλώνονται μπροστά μας ­ όπως για παράδειγμα η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ­ και έχουμε έτοιμο συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Έχουμε επισημάνει τις πιο μεγάλες ανάγκες στον νέο αιώνα ­ όπως για παράδειγμα η επένδυση στη γνώση και την τεχνολογία ­ και προετοιμάζουμε μια καθολική επανάσταση στον χώρο της Παιδείας. Εισάγουμε μια εντελώς καινούργια αντίληψη για τις σχέσεις κράτους και πολίτη, πολιτικής και πολίτη. Θέτουμε (σε αντίθεση με τη στρατηγική της κυβέρνησης) ως κατευθυντήρια αρχή μας τη συναίνεση, τη συνεννόηση, τη σύνθεση στο χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας.

ΕΡ.: Μετανιώσατε που διαγράψατε τον Γιώργο Σουφλιά, τον Στέφανο Μάνο και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο; Μήπως ήταν μια απόφαση εν θερμώ;

ΑΠ.: Ήταν μια απόφαση που θεώρησα αναγκαία εκείνη τη στιγμή για την ανατροπή των τάσεων εσωστρέφειας που έρχονταν από το παρελθόν.

 

ΕΡ.: Τότε γιατί τους καλέσατε πίσω; Η πανστρατιά αφορούσε τους Αβραμόπουλο, Σουφλιά, Μάνο και Ανδριανόπουλο.

ΑΠ.: Μα ήδη σας απάντησα. Η έκκληση για πανστρατιά αφορούσε τους πάντες. Εκτεινόταν πολύ πιο πέρα από τα προβεβλημένα στελέχη της παράταξης. Αφορούσε τον μεγάλο αριθμό των καταξιωμένων στελεχών του φιλελεύθερου χώρου, στις τοπικές κοινωνίες. Αφορούσε τη στράτευση νέων και άφθαρτων ανθρώπων, επιτυχημένων στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Άλλωστε, ο μεσαίος πολιτικός χώρος στον τόπο μας, για πρώτη φορά, μετέχει στις εκλογές με ένα μόνο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχουν άλλες εκφράσεις. Και αυτό σημαίνει έμπρακτη υλοποίηση της πανστρατιάς.

ΕΡ.: Οι περισσότεροι στο κόμμα σας λένε ότι η πανστρατιά ήταν ένα μεγάλο λάθος.

ΑΠ.: Θεωρούσα υποχρέωσή μου να απευθύνω την έκκληση αυτή ανοικτά και σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Ήταν η αξίωση της κοινής γνώμης. Το ζητούσε ο κόσμος. Και πιστεύω ότι η ανταπόκριση στην κοινωνία είναι πλατιά.

ΕΡ.: Σε κάθε περίπτωση, απέτυχε. Καλέσατε τέσσερις και ήρθε ένας. Μήπως στην προσέγγιση των προσώπων κάνατε λαθεμένους χειρισμούς;

ΑΠ.: Δεν ξέρω αν μια άλλη προσέγγιση θα έδινε άλλα αποτελέσματα και προπάντων ποια αποτελέσματα θα έδινε στη συστράτευση της κοινωνίας. Δεν δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τα λάθη μου. Δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Δεν έχω, όμως, ούτε την εντύπωση ότι απέτυχε η έκκλησή μου. Εκτιμήθηκε από την κοινή γνώμη και αποδίδει.

ΕΡ.: Ορισμένα στελέχη του κόμματός σας υποστηρίζουν ότι μάλλον δεν θέλατε στο κόμμα τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Σουφλιά και ότι κάνατε αυτήν την κίνηση για να τους εκθέσετε στα μάτια της κοινής γνώμης.

ΑΠ.: Δεν νομίζω ότι μια τέτοια άποψη «διακινείται» ­ όπως λέτε στην ερώτησή σας ­ από στελέχη του κόμματός μας. Δεν είχα όμως κανένα λόγο να εκθέσω κανέναν. Δεν είναι ούτε στην παιδεία ούτε στην αντίληψή μου για την πολιτική δράση μια τέτοια λογική.

ΕΡ.: Σε άλλους πάλι δώσατε την εντύπωση ότι χρειάζεστε τους Αβραμόπουλο και Σουφλιά για να κερδίσετε τις εκλογές.

ΑΠ.: Πιστεύω ­ σας είπα ­ ότι τις εκλογές θα τις κερδίσουμε. Αυτό πίστευα. Αυτό πιστεύω και τώρα.

ΕΡ.: Σας είχε υποσχεθεί τότε ο δήμαρχος ότι θα έρθει στο κόμμα και άλλαξε γνώμη;

ΑΠ.: Δεν υπάρχει τίποτε διαφορετικό απ’ όσο ήδη ξέρετε. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ευθέως ότι στηρίζει την παράταξη από την οποία προέρχεται. Και ασφαλώς ­ όπως ήδη έχω πει ­ είναι χρήσιμος για το κόμμα μας, από τη θέση που ο ίδιος επέλεξε.

ΕΡ.: Μετά τις εκλογές, είτε χάσετε είτε κερδίσετε, πολλοί προβλέπουν ότι οι σχέσεις σας με τον δήμαρχο θα είναι εκρηκτικές.

ΑΠ.: Δεν έχω την ίδια άποψη. Δεν πέρασε κάτι τέτοιο ποτέ από τη σκέψη μου. Και βέβαια, ανάλογα σενάρια έχουν αποκλειστεί, με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο και από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλου.

ΕΡ.: Σας ενοχλεί που ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος πήγε στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.: Είναι προσωπική του επιλογή και μην περιμένετε από μένα τέτοιου είδους σχόλια. Καθαρά πολιτική διάσταση έχει η στάση του ΠΑΣΟΚ και αυτή χρειάζεται την κριτική αξιολόγηση της κοινής γνώμης.

ΕΡ.: Ο Γιώργος Σουφλιάς τι θα κάνει την επόμενη μέρα;

ΑΠ.: Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο. Από την πλευρά μου, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η έκκληση που απευθύναμε από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα ισχύει και το επόμενο διάστημα που θα βρισκόμαστε στην κυβέρνηση.

ΕΡ.: Πιστεύετε πάντα ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι;

ΑΠ.: Μα σας είπα. Πεποίθησή μου είναι ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Βέβαια, η μάχη θα είναι σκληρή. Διαπιστώνουμε ήδη μια τάση να μεταφερθούν τα χτυπήματα εναντίον μας στα χαμηλά. Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε την εκλογική αναμέτρηση σε υψηλά επίπεδα και να επικεντρώσουμε τις συζητήσεις μας στα βασικά προβλήματα του τόπου, στα προγράμματα διακυβέρνησης που προτείνουμε.

ΕΡ.: Σε ένα ντέρμπι, πάντως, έχετε τις ίδιες πιθανότητες να χάσετε όσες και να κερδίσετε.

ΑΠ.: Δεν δίνω τις ίδιες πιθανότητες στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΡ.: Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση εάν κερδίστε;

ΑΠ.: Η έμπρακτη απόδειξη της αξιοπιστίας μας με την άμεση υλοποίηση των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει. Για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της καθημερινότητας (εγκληματικότητα, υγεία, ανεργία), αλλά και για την εισαγωγή των θεσμών που αποβλέπουν στη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών (εθνικός διάλογος για την Παιδεία, Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) για την κατάκτηση της νέας εποχής. Ο κόσμος καταλογίζει σε όλους μας αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα. Την επομένη των εκλογών πρέπει να αποδείξουμε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μας αφορούν.

ΕΡ.: Θα δώσετε προβάδισμα σε νέα στελέχη ή θα χρησιμοποιήσετε παλιούς και δοκιμασμένους πολιτικούς σε θέσεις – κλειδιά;

ΑΠ.: Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνδυάζει τη σοφία της εμπειρίας με τη δυναμική του νέου και του καινούργιου. Όπως, άλλωστε, έγινε φανερό στη διάρκεια του προσυνεδρίου, έχουμε πλειάδα εξειδικευμένων τεχνοκρατών, επιστημόνων, ανθρώπων με κατάρτιση και διάθεση προσφοράς.

ΕΡ.: Αν χάσετε, θα ζητήσετε την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης σας από τους συνέδρους ή όχι;

ΑΠ.: Ακολουθούμε στρατηγική νίκης. Και σ’ αυτή τη στρατηγική δεν χωρούν άλλες σκέψεις.

ΕΡ.: Η Ντόρα Μπακογιάννη τώρα είναι δίπλα σας. Θα είναι και την επόμενη μέρα εάν χάσετε;

ΑΠ.: Είμαστε όλοι μαζί στον προεκλογικό αγώνα και θα είμαστε όλοι μαζί την επομένη. Το αποτέλεσμα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι προϊόν των προσπαθειών όλων μας.

ΕΡ.: Είστε ο πρώτος αρχηγός από το 1981 που πάτε σε εκλογές χωρίς εσωκομματικά προβλήματα και χωρίς ανοιχτή υπονόμευση. Άρα, οι ευθύνες σας για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγαλύτερες. Αν και τις τελευταίες ημέρες το κόμμα σας φαίνεται να επιστρέφει στην παλιά εσωστρέφεια. Το κλίμα είναι βαρύ.

ΑΠ.: Δεν αρνούμαι ευθύνες, δεν κοιτάμε στο χθες. Ο καθένας συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια από τη θέση στην οποία βρίσκεται. Η νίκη ­ επαναλαμβάνω ­ θα κατακτηθεί από όλους. Μαχόμαστε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά καταθέτει τη δική του σημαντική συμβολή. Είμαστε όλοι μαζί. Κάνετε λάθος, δεν υπάρχουν εσωκομματικά προβλήματα. Πορευόμαστε όλοι μαζί. Πρέπει μόνο να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κόσμο της παράταξης που στρατεύεται με τόση ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς. Σ’ αυτόν τον κόσμο θα οφείλεται πρώτα απ’ όλα η νίκη.

ΕΡ.: Ο εκπρόσωπος του κόμματος απολαμβάνει πάντα την απόλυτη εμπιστοσύνη σας;

ΑΠ.: Μα, είναι προφανές και αυτονόητο αυτό που με ρωτάτε κ. Πολίτη. Βασανίζω πολύ τον εαυτό μου πριν πάρω αποφάσεις και όταν τις παίρνω παραμένω σταθερός σ΄ αυτές. Και στη συγκεριμένη περίπτωση αισθάνομαι δικαιωμένος.

ΕΡ.: Γιατί έχετε χαμηλώσει τους τόνους την προεκλογική περίοδο; Μέχρι τα Χριστούγεννα είχατε άλλη γραμμή.

ΑΠ.: Την περίοδο εκείνη είχαν έλθει στην επικαιρότητα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία, εξ αντικειμένου, υπαγόρευσαν μια συγκεκριμένη στάση. Όταν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζαμε το θέμα των κουλοχέρηδων ­ στο οποίο προφανώς αναφέρεστε ­ αναζητήσαμε μια τακτική αποτελεσματικότητας. Ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη τακτική όπως αυτή υπαγορευόταν από τα πράγματα και επιτύχαμε, με τη συμπαράταξη της κοινωνίας, το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε.

ΕΡ.: Η «επιχείρηση» της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της διαφθοράς, τι απέγινε;

ΑΠ.: Η διαφθορά αποτελούσε και αποτελεί επίκεντρο στο στόχαστρο της πολιτικής μας. Στη φάση αυτή, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, εκείνο το οποίο προέχει είναι η απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνουμε εμείς για την πάταξη της διαφθοράς. Βεβαίως, επισημαίνουμε τις δυσμενείς συνέπειες που προκάλεσε και προκαλεί η αδιαφάνεια, η εξάρτηση, η μιζέρια, η παρακμή. Δεν δικαιούμαστε να σιωπήσουμε. Πιστεύω, όμως, ότι υποχρεούμαστε προπάντων να προβάλλουμε τη δική μας πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και αυτό κάνουμε.

ΕΡ.: Ο μεγάλος σας αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ ή ο κ. Σημίτης;

ΑΠ.: Μεγάλος αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι πολιτικές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής που έρχεται. Αντίπαλοί μας είναι το κατεστημένο της εικοσαετίας, το «καθεστώς» ­ όπως το ονομάζουν τα στελέχη της κυβέρνησης ­ και η αλαζονεία, η αυθαιρεσία και η προκλητικότητα της συντήρησης που υπάρχει απέναντι σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “