Η μάχη της Αθήνας

Με συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει να κλείσει ­ κατά τα ειωθότα ­ το ΠΑΣΟΚ την προεκλογική του καμπάνια. Η Ν.Δ., ωστόσο, θα διατυπώσει πρόταση να μην πραγματοποιήσουν τα δύο κόμματα συγκέντρωση στην Αθήνα.

 

Η πρόταση της Ν.Δ. κρατείται ήδη ως το «καλό χαρτί» του κόμματος σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα και θα βγει στον αέρα την κατάλληλη ώρα, με το σκεπτικό ότι «θέλουμε να σεβαστούμε τους ταλαιπωρημένους κατοίκους αυτής της πόλης». Στην ουσία πρόκειται για το… χρονικό μιας ακόμη προαναγγελθείσης κόντρας, η οποία θα έρθει ως συνέχεια της ήδη οξείας διαμάχης για το ποιος θα πάρει την Πλατεία Συντάγματος για να δημιουργήσει εκεί εκλογικό κέντρο.

Στο ΠΑΣΟΚ ούτε να ακούσουν για μη συγκέντρωση στην Αθήνα. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος δήλωσε σχετικά ότι «η διατύπωση μιας τέτοιας πρότασης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ομολογία αδυναμίας πραγματοποίησης ευπρόσωπης συγκέντρωσης. Όσο γι’ αυτά τα περί σεβασμού της ταλαιπωρίας των πολιτών της Αθήνας, πρόκειται για λαϊκισμό και τίποτε περισσότερο».

Νέα τροπή

Η απάντηση από πλευράς κύκλων της Ν.Δ. στην πραγματικότητα δίνει νέα τροπή στην κόντρα, καθώς δηλώνεται ότι «η Ν.Δ. είναι μεγάλο κόμμα και μπορεί να οργανώσει όπως και το ΠΑΣΟΚ μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλα τα αστικά κέντρα. Όμως πολίτες και πολιτικοί γνωρίζουν ότι αυτό το θέατρο δεν έχει κανένα νόημα πλέον. Και είναι πια ώρα να φύγει η πολιτική ζωή από τις δοκιμασμένες και αναποτελεσματικές συνταγές του παρελθόντος».

Κατά τις ίδιες πηγές, αν το ΠΑΣΟΚ απορρίψει την πρόταση και επιμείνει στην πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, «η Ν.Δ. θα απαντήσει με τον ίδιο τροπο»…

Οι 10 περιοδείες

Στο μεταξύ από το ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι «δέκα βήματα για τη νίκη» θα επιχειρήσει ο Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, και για τις 20 ημέρες που θα μεσολαβούν έως την 9η Απριλίου. Πρόκειται για τις δέκα κεντρικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συνδυάσει τις «παραδοσιακές» συγκεντρώσεις του στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με ομιλίες-συγκεντρώσεις του Πρωθυπουργού σε «προβληματικές» για το κόμμα περιοχές.

Έτσι, ο κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη μονοεδρική Σάμο, αλλά και στην Εύβοια (θα μιλήσει στη Χαλκίδα), τα Δωδεκάνησα (πραγματοποιώντας ομιλία στη Ρόδο) και την Κοζάνη (ομιλία στην ομώνυμη πόλη).

Η εμφάνιση του Κ. Σημίτη στα μπαλκόνια θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ο χώρος, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με την Πλατεία Συντάγματος. Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει το ΠΑΣΟΚ, κάνει δεκτή την προσφυγή και αποδώσει την πλατεία στο ΠΑΣΟΚ, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει την προσφυγή του ΠΑΣΟΚ τότε η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων-ομιλιών του Πρωθυπουργού, που οριστικοποιήθηκε ύστερα από σύσκεψη στον τομέα οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης θα ξεκινήσει την πορεία προς τον λαό το Σάββατο 18 Μαρτίου, πραγματοποιώντας επίσκεψη και ομιλία στη Σάμο. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί την Ικαρία.

Την επομένη, Κυριακή 19 Μαρτίου, ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Πρώτα θα επισκεφθεί τα Χανιά μεταβαίνοντας στη Νομαρχία και αλλού, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει στον λαό του Ηρακλείου, ανοίγοντας έτσι την αυλαία των συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις.

Επόμενος σταθμός στην πορεία Σημίτη η Πάτρα, όπου θα μιλήσει στις 21 Μαρτίου. Θα μεσολαβήσει η μετάβαση στη Λισαβώνα για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, η οποία ουσιαστικά θα κυρώσει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Επιστρέφοντας, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί την Κυριακή 26 Μαρτίου στη Λάρισα, όπου θα μιλήσει στην Πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης.

Τρίτη, 28 Μαρτίου, ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στη Ρόδο, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει, μάλλον στο Μανδράκι, και την επομένη, Τετάρτη 29 Μαρτίου, θα μεταβεί στη Χαλκίδα, όπου θα μιλήσει στην παραλία της πρωτεύουσας της Ευβοίας.

Παρασκευή, 31 Μαρτίου, ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και στις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος της ομιλίας δεν έχει ακόμη καθορισθεί, αλλά το πιθανότερο είναι ο συγκεκριμένος χώρος να είναι η Πλατεία Αριστοτέλους. Τετάρτη, 5 Απριλίου, ο κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει μία ακόμη επίσκεψη ­ και ομιλία ­ στην Κοζάνη.

Η αίτηση για την ΟΝΕ

Στο μεταξύ η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην υποβολή της αίτησης για την ένταξη στην ΟΝΕ. Έτσι, προσδιορίσθηκε για την προσεχή Πέμπτη στις 9 του μηνός, την ώρα που ο Γιάννος Παπαντωνίου στις Βρυξέλλες θα καταθέτει την αίτηση, μια εκδήλωση στο Ζάππειο με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτήν την εβδομάδα, οι κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία της μεθαυριανής συγκέντρωσης γυναικών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου και θα αναφερθεί σε θέματα υγείας…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “