Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Πριν από μία εβδομάδα στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. έλεγε σε μια δημοσιογραφική παρέα: «Και να χάσουμε τις εκλογές δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φύγει ο Καραμανλής. Θα πάμε σε συνέδριο τον Μάιο και θα επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του».

Και αν κερδίσει, δεν θα κάνει συνέδριο; ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Τότε το χρειάζεται περισσότερο, για να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να χτίσει ένα καινούργιο κόμμα».

Αυτά είναι δύο από τα σενάρια της επόμενης ημέρας που επεξεργάζεται ο Κ. Καραμανλής με τους επιτελείς του. Το ένα είναι σενάριο νίκης και το άλλο ήττας. Μόνο που στο δεύτερο επικεντρώνονται οι συζητήσεις, αφού λίγοι είναι εκείνοι στο κόμμα της Ρηγίλλης που πιστεύουν ότι θα κερδίσουν στην αναμέτρηση του Απριλίου. Οι περισσότεροι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να χαθεί και αυτή η μάχη, αλλά οριακά, επομένως δεν θα έχει χαθεί ο πόλεμος για τη σημερινή ηγεσία.

Οι δημοσκοπήσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανήκει σ’ αυτούς τους πολιτικούς που ξέρουν να μελετούν τις δημοκοπήσεις και να λαμβάνουν σοβαρά τα μηνύματά τους. Γνωρίζει επομένως ότι για να κερδίσει την αναμέτρηση του Απριλίου, πρέπει να υπάρξει ένα συγκλονιστικό γεγονός μέσα στον Μάρτιο που να τραυματίζει πολύ σοβαρά την εικόνα του Πρωθυπουργού. Έτσι μελετά πολύ τρόπους για να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ήττα, αφού στόχος του είναι να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Κ. Καραμανλή λένε ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει σε καμία περίπτωση όπως ο προκάτοχός του Μ. Έβερτ. Κατ’ εξοχήν συναισθηματικός άνθρωπος, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε δύο λάθη στρατηγικής στις εκλογές του ’96, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Αγνόησε τα αρνητικά μηνύματα της τελευταίας δημοσκόπησης, λέγοντας στους συνεργάτες του: «Εγώ δεν έχω χάσει ποτέ εκλογές και δεν θα χάσω ούτε αυτές. Τέρμα στις δημοσκοπήσεις και στις συνταγές». Έτσι την τελευταία εβδομάδα ενήργησε εν θερμώ, με αποτέλεσμα να διαπράξει μοιραία επικοινωνιακά ολισθήματα.

Το δεύτερο λάθος του ήταν ότι έσπευσε να παραιτηθεί τα μεσάνυχτα και προτού ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Αυτή η κίνηση, μολονότι ήταν αυθόρμητη, θεωρήθηκε εκ των υστέρων θέατρο, όταν εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει τελικώς στην ηγεσία.

Όχι λαϊκισμός

Τι πρόκειται να κάνει ο Κ. Καραμανλής; Στελέχη που συνομιλούν συχνά μαζί του εκτιμούν ότι προτεραιότητά του είναι να μην παρασυρθεί σε μια σκληρή και στείρα προεκλογική αντιπαράθεση, με την οποία θα υπονομεύσει την ηγετική του εικόνα για την επόμενη μέρα, και εξηγούν:

«Δεν θέλει να καταφύγει στον λαϊκισμό, διότι τότε θα βγει από τη μάχη χωρίς καμία αξιοπιστία στους ανθρώπους του λεγόμενου μεσαίου χώρου που επιχειρεί να προσεγγίσει».

Στόχος του Κ. Καραμανλή είναι αν δεν καταφέρει να νικήσει, τουλάχιστον να εξασφαλίσει μιαν αξιοπρεπή ήττα.

Τι σημαίνει αυτό; Η διάφορα της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ να μην ξεπερνά τις δύο μονάδες.

Τότε, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη, θα πάει σε συνέδριο τον Μάιο και θα ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει δυσκολία να πετύχει κάτι τέτοιο. Και αυτό το πιστεύουν φίλοι και αντίπαλοί του.

Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για τον Κ. Καραμανλή, εάν ηττηθεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%. Αν πλησιάσει δηλαδή το ποσοστό με το οποίο είχε ηττηθεί ο Μ. Έβερτ. «Τότε οι εξελίξεις μπορεί να αποκτήσουν μέσα σε λίγα 24ωρα μιαν ανεξέλεγκτη δυναμική. Ενδεχομένως οι ίδιοι οι σημερινοί φίλοι του να απαιτήσουν την άμεση ανατροπή του» λένε τα ίδια στελέχη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, κι εκείνη κάνει στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να ηγηθεί της Ν.Δ., αλλά δεν θα κάνει αυτή τη φορά καμία βιαστική κίνηση. «Θα περιμένει να δει τι πραγματικά θέλει η βάση της Ν.Δ. Αν οι ψηφοφόροι του κόμματος επιθυμούν αλλαγή αρχηγού και στρέφουν τα βλέμματά τους σ’ εκείνη, χωρίς καμία αμφιβολία θα θέσει υποψηφιότητα» λένε οι πολιτικοί της φίλοι και προσθέτουν: «Εξάλλου πια είναι η μόνη που μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία, αφού οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Σουφλιάς διάλεξαν να μείνουν έξω από το παιχνίδι».

Υπάρχουν και χειρότερα σενάρια που συζητιούνται στη Ν.Δ. Όπως εκείνο της διάσπασης της Ν.Δ. και μάλιστα σε τρία κόμματα. Με πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή στο ένα κόμμα, την Ντόρα Μπακογιάννη στο άλλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο τρίτο. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, πρέπει η Ν.Δ. να υποστεί συντριπτική ήττα στις εκλογές.

Το καλό σενάριο

Υπάρχει όμως και το καλό σενάριο, που το διακινούν κυρίως οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με το οποίο: «Κερδίζουμε τις εκλογές, πάμε σε συνέδριο τον Μάρτιο κι εκεί χτίζουμε το νέο κόμμα. Ένα κόμμα απαλλαγμένο από τις ισορροπίες και τα βαρίδια του παρελθόντος. Ένα κόμμα από νέους, για τη νέα εποχή, που θα έχει τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή». Αλλά όπως όλα δείχνουν, η Ιστορία δεν έχει καμία διάθεση να επαναληφθεί ούτε και ως φάρσα…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “