«Όχι» και από τον Ανδριανόπουλο

Ο επίλογος της πανστρατιάς του κ. Κ. Καραμανλή γράφτηκε χθες, με την κατηγορηματική άρνηση του κ. Α. Ανδριανόπουλου να ενταχθεί στη Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός, έπειτα από έναν μήνα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, δήλωσε ορθά κοφτά ότι δεν πρόκειται να πολιτευθεί στις επικείμενες εκλογές εφόσον δεν ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους μόνος του αποχώρησε από την πολιτική, πριν από 5 χρόνια.

 

Α. Ανδριανόπουλος. Ύστερα από έναν μήνα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων δεν πείστηκε να επιστρέψει στο «μαντρί»

Στη Ρηγίλλης ήταν διάχυτη η απαισιοδοξία χθες, καθώς τις τελευταίες ημέρες ήλπιζαν ότι, μετά τον κ. Στ. Μάνο, θα καταφέρουν να πείσουν και τον κ. Α. Ανδριανόπουλο να επιστρέψει στο… μαντρί και να τοποθετηθεί στη 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αν η κατάληξη ήταν επιτυχής, θα μπορούσαν να ισχυριστούν στη Ρηγίλλης ότι η πανστριά δεν ήταν αποτυχημένη, αφού στους τέσσερις που κάλεσε ο κ. Κ. Καραμανλής επέστρεψαν οι δύο. Όμως η τελευταία προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. και των συνεργατών του συνάντησε δύο σημαντικά εμπόδια: Το πρώτο ήταν το αίτημα του κ. Α. Ανδριανόπουλου να υιοθετήσει η Ν.Δ. τις ιδεολογικές του απόψεις, τις οποίες είχε καταδικάσει το συνέδριο της Χαλκιδικής επί ηγεσίας Έβερτ. Η Ρηγίλλης δίστασε να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, επειδή ο κ. Κ. Καραμανλής φοβήθηκε ενδεχόμενη αντίδραση του κ. Μ. Έβερτ, η οποία θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο. Το δεύτερο εμπόδιο ήταν η θέση στην οποία επρόκειτο να τοποθετηθεί ο κ. Α. Ανδριανόπουλος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο ίδιος είχε διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι δεν θα τον ενοχλούσε να είναι στην τελευταία τιμητική μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου, με την προϋπόθεση τα πρόσωπα που θα ήταν στις εκλόγιμες θέσεις να του «περιποιούν τιμή». Δηλαδή να είναι ιστορικά στελέχη και άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης. Αυτό όμως, κατά την άποψή του, δεν συνέβη. Όπως λέει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, «σωστά είναι σε εκλόγιμες θέσεις οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτης, όλοι οι άλλοι όμως που ακούγονται, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι πάνω από μένα. Και αυτό δεν το λέω από έπαρση, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα ουσίας».

Ο κ. Κ. Καραμανλής από την πλευρά του έδειξε να συμμερίζεται αυτή την ένσταση του κ. Α. Ανδριανόπουλου, όμως αυτή την ώρα δεν έχει κανένα περιθώριο για ελιγμούς. Ήδη έχει υποσχεθεί εκλόγιμες θέσεις σε παλιά και νέα στελέχη. Οι υποσχέσεις, μάλιστα, είναι περισσότερες από τις εκλόγιμες θέσεις και τουλάχιστον ένας από εκείνους που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σίγουροι, θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου. Σίγουροι είναι οι κ.κ. Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτης, Π. Μολυβιάτης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος για τις 4 πρώτες θέσεις και ο κ. Γ. Ψαχαρόπουλος για την έκτη, αφού αυτό ήταν προϋπόθεση για τη συνεργασία του κ. Στ. Μάνου με τη Ν.Δ. Έτσι, για την πέμπτη θέση η επιλογή θα γίνει μεταξύ του κ. Γ. Παπαθανασίου (πρόεδρος ΕΒΕΑ) και του συμβούλου τού κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Βαλινάκη.

Ο κ. Κ. Καραμανλής σε ομιλία του στη Ρόδο όπου περιόδευσε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών. Παράλληλα παρουσίασε ορισμένες από τις θέσεις του κόμματός του για τον τουρισμό, αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα επανασυστήσει το υπουργείο Τουρισμού «ως καθαρά επιτελικό φορέα χάραξης και παρακολούθησης μιας εθνικής τουριστικής πολιτικής». Το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τουρισμό περιλαμβάνει: την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με έμφαση στον θαλάσσιο και συνεδριακό τουρισμό, την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, την ανάδειξη νέων περιοχών προσέλκυσης ξένων, τη σύνδεση της τουριστικής πολιτικής με τον πολιτισμό, την έγκαιρη και δυναμική διαφήμιση, καθώς και την προώθηση των απαιτούμενων έργων υποδομής.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “