Προς ναυάγιο με Ανδριανόπουλο

Προς ναυάγιο οδηγείται η συνεργασία με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ενώ μετά τους αγρότες ο πρόεδρος της Ν.Δ. ρίχνει τώρα το βάρος του στους χαμηλοσυνταξιούχους. Χθες, ασχολήθηκε όλη την ημέρα με την τρίτη ηλικία και μοίρασε και πάλι αφειδώς υποσχέσεις.

 

Κώστας Καραμανλής. Στη συνάντηση με συνταξιούχους μίλησε και για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι πρέπει να μεγαλώσει η ασφαλιστική προστασία των υπερηλίκων

Με επτά «θα» ο κ. Κ. Καραμανλής επιχείρησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των απομάχων της δουλειάς, στους οποίους μίλησε το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Εκει βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει και το φλέγον θέμα της κοινωνικής ασφάλισης καταθέτοντας ορισμένες γενικές θέσεις του κόμματός του. Η πρώτη και σημαντικότερη υπόσχεση του κ. Κ. Καραμανλή είναι η καθιέρωση του κατώτατου ορίου σύνταξης στις 150.000 δραχμές. Για το ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι είναι αναγκαία η διατήρηση του δημόσιου και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και η τριμερής χρηματοδότηση από τους ασφαλισμένους, τους εργοδότες και το κράτος. Στην περίπτωση των αυτοαπασχολουμένων, η χρηματοδότηση θα γίνεται απο τους ίδιους και το κράτος. Επίσης, ο κ. Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα αυξηθεί η ασφαλιστική προστασία σε υπερηλίκους και μοναχικά άτομα. Τόνισε ακόμη ότι ο «περιορισμός της σπατάλης των καταχρήσεων και των υπερβολών πρέπει να σταματήσει τώρα και παράλληλα να επιλυθούν τα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα των ασφαλιστικών οργανισμών με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα προσωπικού».

Η σειρά των γιατρών

Η τακτική του προέδρου της Ν.Δ. για όλη την προεκλογική περίοδο θα είναι να αποφεύγει συγκεντρώσεις με ομιλίες γενικού περιεχομένου, αλλά να απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή κατηγορίες εργαζομένων. Μετά τους συνταξιούχους σειρά έχουν οι γιατροί και έπεται συνέχεια. Τα στελέχη της Ν.Δ. που είναι αρμόδια για την επικοινωνιακή πολιτική, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα αποτέλεσματα της τακτικής που ακολουθούν. Όπως εξηγούν, όλες οι εμφανίσεις του μέχρι σήμερα στέφθηκαν με επιτυχία αφού είχαν μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ. Χθες στο ΚΑΠΗ Σεπολίων ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε να κάθεται στον καναπέ μαζί με τους ηλικιωμένους, να μιλάει για τα προβλήματά τους και για την αύξηση της σύνταξης που θα πάρουν αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Μετά οι ηλικιωμένοι τον αποχαιρέτησαν με ένα χορό και εκείνος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στις δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη, ότι το πρώτο ΚΑΠΗ δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής το 1978 από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το τελευταίο χαρτί

Την ίδια ώρα σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται το τελευταίο χαρτί της πανστρατιάς του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο. Τα χαμόγελα των στελεχών της Ρηγίλλης των προηγούμενων ημερών, χθες έδωσαν τη θέση τους στην απαισιοδοξία. Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. πίστευαν πως βρίσκονται πολύ κοντά στο να πείσουν τον πρώην υπουργό να επιστρέψει «στο μαντρί», όμως χθες τους διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να πολιτευθεί σε αυτές τις εκλογές γιατί δεν άλλαξαν οι λόγοι για τους οποίους, με δική του απόφαση, αποχώρησε από το κόμμα πριν από πέντε χρόνια.

Στη Ν.Δ. λένε ότι θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια σήμερα για συνεννόηση με τον κ. Ανδριανόπουλο. Κορυφαία στελέχη όμως, εκτιμούν ότι οι χειρισμοί της Ρηγίλλης και σε αυτό το θέμα ήταν λάθος και τώρα είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα. Ο κ. Ανδριανόπουλος, από τότε που άνοιξε η συζήτηση της πανστρατιάς, είχε δηλώσει πως για να επιστρέψει στη Ν.Δ. πρώτα πρέπει να αποδεχθούν «τις φιλελεύθερες απόψεις του, τις οποίες είχε καταδικάσει το Συνέδριο της Χαλκιδικής επί ηγεσίας του κ. Μ. Έβερτ».

Και δεύτερον, να μην είναι υποψήφιος με σταυρό στην παλιά του εκλογική περιφέρεια, την Α’ Πειραιά, αλλά να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για το θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του, διευκρίνιζε ότι θα δεχόταν να τοποθετηθεί και στη 12η, τελευταία τιμητική θέση.

Με μία προϋποθεση: τα πρόσωπα που θα ήταν στις εκλόγιμες θέσεις, να ήταν ιστορικά στελέχη ή προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “