Μισή η... «πανστρατιά»

Πανστρατιά: «Καλέσαμε τέσσερις, ήρθαν οι δύο. Οι άλλοι δύο που μας γύρισαν την πλάτη, δηλαδή ο Σουφλιάς και ο Αβραμόπουλος, θα φορτωθούν το κόστος μιας ενδεχόμενης οριακής ήττας». Έτσι σκέπτονται τώρα οι επιτελείς της Ρηγίλλης και ετοιμάζονται, μετά τον Στέφανο Μάνο, να φέρουν στο… μαντρί τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Πειραιά συζητά το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην πολιτική, αλλά με δύο αυστηρές προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι το κόμμα να υιοθετήσει τις φιλελεύθερες θέσεις του για την οικονομία τις οποίες ­ όπως λέει ­ «έριξε στην πυρά» το συνέδριο της Χαλκιδικής επί ηγεσίας Έβερτ. Και η δεύτερη να μην είναι υποψήφιος με σταυρό, αλλά να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είτε σε εκλόγιμη είτε στην τελευταία τιμητική θέση. Στη Ρηγίλλης λένε ότι κάνει λάθος, διότι η δημοσκόπηση που έχουν στη διάθεσή τους δείχνει ότι εκλέγεται με διαφορά πρώτος βουλευτής στην παλιά του περιφέρεια. Ο ίδιος επισημαίνει όμως ότι δεν τον ενδιαφέρει, σώνει και καλά, να είναι βουλευτής και δεν θα επιθυμούσε να επιστρέψει ύστερα από πέντε χρόνια απουσίας στον Πειραιά και να πει στους ψηφοφόρους του: «Τώρα αποφάσισα να μπω πάλι στην πολιτική, ψηφίστε με».

Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα είχε δυσκολία να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση τού Επικρατείας, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες και υπάρχουν δεσμεύσεις του προέδρου προς παλαιά και νέα στελέχη. Πάντως, εντός της εβδομάδος θα υπάρξει επικοινωνία κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ. με τον πρώην υπουργό, ενδεχομένως να τηλεφωνήσει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για συνεργασία και να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Όσο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Κ. Καραμανλής φαίνεται να έχει σχεδόν καταλήξει στη συγκρότησή του και όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα ψηφοδέλτιο χωρίς εκπλήξεις στις εκλόγιμες θέσεις. Η σειρά, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η εξής: πρώτος ο κ. Μ. Έβερτ, δεύτερος ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, τρίτος ο κ. Π. Μολυβιάτης και τέταρτος ­ εκτός απρόοπτου ­ ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Την πέμπτη θέση θα καταλάβει ή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γ. Παπαθανασίου ή ο σύμβουλος του κ. Κ. Καραμανλή κ. Γ. Βαλινάκης. Πριν από δύο εβδομάδες εθεωρούντο και οι δύο σίγουροι υποψήφιοι. Η τοποθέτηση όμως του κ. Γ. Ψαχαρόπουλου στην έκτη θέση άλλαξε τα πράγματα. Την έβδομη θέση φαίνεται ότι την καταλαμβάνει η υπεύθυνη του τομέα γυναικών, η κ. Μερόπη Καλδή.

Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης σφίγγουν τα δόντια κάθε φορά που ο κ. Στ. Μάνος αναφέρεται στην κυβέρνηση Σημίτη και λέει ότι συμφωνεί «με την εξωτερική και την οικονομική της πολιτική», όπως συνέβη το Σάββατο με τη συνέντευξη του προέδρου των Φιλελευθέρων στην εφημερίδα «Ημερησία». «Ουδέν σχόλιο», λένε επισήμως τα κορυφαία στελέχη, όμως δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. Αντίθετα οι υποψήφιοι της Α’ Αθηνών δεν κρύβουν τη χαρά τους και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν: «Μακάρι να συνεχίσει να λέει τέτοια ο Μάνος και να εξαγριώνει τους ψηφοφόρους μας».

Κατά τα άλλα, οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή επιχειρούν να αλλάξουν το κλίμα ηττοπάθειες που εξακολουθεί να διακατέχει στελέχη και μεγάλο μέρος των οπαδών. Λένε ότι «η Βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο ψήφισε Ν.Δ.» και αυτό, όπως υποστηρίζουν, ήταν εμφανές και στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη, όπου μίλησε ο κ. Κ. Καραμανλής μοιράζοντας για μία ακόμη φορά υποσχέσεις στους αγρότες. Η μείωση των φόρων και των επιτοκίων έδωσαν και πήραν, όπως και οι δεσμεύσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας. Πάντως, υπήρχε ένταση, παλμός και συμμετοχή σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις του διημέρου.

Ο κ. Κ. Καραμανλής και αυτήν τη φορά, για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων, αναφερόταν με ειρωνική διάθεση στον Πρωθυπουργό με φράσεις του τύπου «Του είπαν ότι είναι «κλειδαράς και το πίστεψε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “