Σκληρό παζάρι έως το παραπέντε

Ο Στέφανος Μάνος τελικά δεν έμεινε… μόνος. Έπειτα από σκληρό παζάρι έκλεισε συμφωνία με τον κ. Κ. Καραμανλή μόλις τρεις ώρες πριν από την ανακοίνωση της αναμενόμενης απόφασής του για αυτόνομη κάθοδο των Φιλελευθέρων στις εκλογές.

Η συμφωνία είναι η εξής: Ο Στέφανος Μάνος θα είναι υποψήφιος και πάλι στην Α’ Αθηνών και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Γ. Ψαχαρόπουλος τοποθετείται στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν πρόκειται για συνεργασία δύο κομμάτων, αλλά για συνεργασία προσώπων με τη Ν.Δ. Το κόμμα τον Φιλελευθέρων δεν διαλύεται, αλλά δεν παίρνει μέρος στις εκλογές. Οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Στ. Μάνος συμφώνησαν επίσης για προγραμματική σύγκλιση στα θέματα της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές ο κ. Στ. Μάνος θα αναλάβει σώνει και καλά αυτό το υπουργείο. Είναι σίγουρο όμως ότι θα τοποθετηθεί σε σημαντική κυβερνητική θέση.

Το τηλεφώνημα

Η καθοριστική συζήτησε έγινε χθες στις 5 το απόγευμα. Ενώ στη Ρηγίλλης θεωρούσαν ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά και περίμεναν την ανακοίνωση ότι οι Φιλελεύθεροι συνεχίζουν την αυτόνομη πορεία τους, ο κ. Στ. Μάνος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στη Σύρο. Του είπε ότι για το καλό και των δύο θα ήταν να βρεθεί μια λύση έστω την ύστατη ώρα. Τι προτείνεις; τον ρώτησε ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Στ. Μάνος απάντησε: “Προγραμματική συμφωνία, την 6η θέση στο Επικρατείας και αυτόνομη παρουσία των Φιλελευθέρων μετά τις εκλογές”.

Ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει την έκτη θέση σε κομματικό στέλεχος των Φιλελευθέρων, αλλά την έβδομη. Τελικά όμως αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Στ. Μάνου. Ο λόγος της υποχώρησης, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, είναι ότι ο κ. Γ. Ψαχαρόπουλος δεν είναι στέλεχος των Φιλελευθέρων αλλά είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και των δύο πλευρών. «Σε καμία περίπτωση», τονίζουν, «δεν θα έδινε την 6η θέση ο κ. Κ. Καραμανλής στον κ. Θ. Σκυλακάκη ή άλλο στενό συνεργάτη του προέδρου των Φιλελευθέρων», όπως ζητούσε αρχικά ο κ. Στ. Μάνος.

Τους ξάφνιασαν όλους

Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη αυτή ξάφνιασε ακόμη και τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Μια ώρα πριν κλείσει η συμφωνία δήλωναν με τρόπο κατηγορηματικό ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να υποχωρήσει και το θέμα έχει λήξει. Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο αιφνιδιασμός των στελεχών και των οπαδών του κ. Στ. Μάνου. Λίγες ώρες νωρίτερα οι στενοί συνεργάτες του δήλωναν: «Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας. Η Ν.Δ. επέλεξε να χάσει μόνη της αντί να κερδίσει μαζί μας». Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, μιλώντας τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην εκπομπή «Επιθέσεις» του Θ. Ρουσόπουλου, στον Star, είπε επί λέξει: «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμώ είναι να επιστρέψω στη Ν.Δ.».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων ανακοίνωσε την απόφασή του το βράδυ προσερχόμενος σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου μίλησε σε πολιτικούς του φίλους. «Ξεκινήσαμε με την παραδοχή ότι βασική μας πολιτική υποχρέωση είναι η πραγματοποίηση του έργου. Παραδεχθήκαμε με ρεαλισμό ότι μόνο σε συνεργασία με άλλους θα καταφέρναμε να πραγματοποιήσουμε έργο μέσα στο οποίο θα φαίνεται η δύναμη των ιδεών μας. Θελήσαμε να δείξουμε ότι και εδώ υπάρχει κατι καινούργιο: Δύο ομάδες με διαφορετικές ταυτότητες μπορούν να συνεργασθούν, έστω και αν η μια είναι μεγάλη και η άλλη μικρή. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να κάνει η κάθε μία μόνη της και μεγαλύτερο από το άθροισμά τους».

«Θετική εξέλιξη»

Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του προέδρου των Φιλελευθέρων, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. σχολίασε ότι αναμφίβολα «η απόφαση του κ. Μάνου αποτελεί μια θετική εξέλιξη». Και πρόσθεσε: «Από σήμερα ο μεσαίος χώρος πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά θα δώσει τη μάχη έτσι ώστε να φύγει ένα κατεστημένο το οποίο έχει ολοκληρώσει την εικοσαετή του πορεία. Να αλλάξουμε εποχή και να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα. Να γυρίσουμε όλοι μαζί πιο δυνατά στον 21ο αιώνα».

Στην ομιλία του χθες το βράδυ ο κ. Στ. Μάνος παραδέχθηκε ότι μέχρι χθες το απόγευμα η απόφασή του ήταν οι Φιλελεύθεροι να κατέλθουν αυτόνομα στις εκλογές. Σε αυτό το σημείο αρκετοί τον χειροκρότησαν και εκείνος σχολίασε:«Βλέπω ότι υπάρχουν διαφωνίες για την τελική μας απόφαση, όμως θα σας πείσουμε ότι κάναμε το σωστό». Πάντως χειροκρότησαν περισσότεροι όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Ν.Δ. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σημίτη, είπε ότι έχει σε ορισμένους τομείς θετικό έργο, αλλά επιδεικνύει αλαζονεία. Ενώ για την αντιπολίτευση τόνισε πως αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, αλλά η επίτευξη συμφωνίας Ν.Δ. και Φιλελευθέρων είναι μια νέα θετική εξέλιξη.

Κινήθηκε έξυπνα

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν χθες αργά το βράδυ ότι «ο κ. Στ. Μάνος κινήθηκε έξυπνα και συστηματικά και “παγίδεψε” τον κ. Κ. Καραμανλή. Διαπραγματεύθηκε αρκετές μερες με τη Ν.Δ. και όταν τα πράγματα έφθασαν σε αδιέξοδο “μπλόφαρε”, λέγοντας ότι συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του. Η Ρηγίλλης θορυβήθηκε και ανέκρουσε πρύμναν, με αποτέλεσμα ο κ. Στ. Μάνος να πετύχει το στόχο του». Αντίθετα, οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έκανε καμία απολύτως υποχώρηση και διευκρινίζουν: «Δεν πρόκειται για συνεργασία κομμάτων, αλλά για συνεργασία της Ν.Δ. με τον κ. Στ. Μάνο, την οποία επιθυμούσαμε, και με τον κ. Γ. Ψαχαρόπουλο ο οποίος είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής».

Νερό στο κρασί τους

Η πραγματικότητα είναι ότι στη Ν.Δ. ήλπιζαν πως με το κόμμα των Φιλελευθέρων θα καταφέρουν αυτό που κατάφεραν και με την «Άνοιξη». Δηλαδή να μην πάρει μέρος στις εκλογές. Όταν όμως διαπίστωσαν ότι ο κ. Στ. Μάνος είναι αποφασισμένος να πάρει μέρος στις εκλογές, έριξαν νερό στο κρασί τους. Αρκετό νερό στο κρασί του έριξε βέβαια και ο κ. Στ. Μάνος. Στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι αυτή η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι, επομένως κάθε ψήφος είναι πολύτιμη και το 1% περίπου που έλαβαν οι Φιλελεύθεροι στις εκλογές, ακόμη και αν τώρα ­ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ­ είναι λιγότερο, είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαίο.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χθες το βράδυ ότι πρέπει να ερευνηθεί κατά πόσο η συνεργασία αυτή είναι σύμφωνη με τον εκλογικό νόμο, διότι οι δηλώσεις του κ. Στ. Μάνου περί συνεργασίας δύο ομάδων δημιουργεί ερωτηματικά.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών της 9ης Απριλίου. Το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “