Ακροδεξιός πονοκέφαλος

Την ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής επιχειρεί να κάνει απεγνωσμένα ανοίγματα στον λεγόμενο κεντρώο χώρο, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή στην ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.

Ένα νέο κόμμα ιδρύεται και στοχεύει ­ κυρίως ­ στην ψήφο της μεγάλης δεξαμενής των βασιλοφρόνων. Το όνομα αυτού είναι Εθνική Συμμαχία, αρχηγός του ο εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας» κ. Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και τα κορυφαία στελέχη «σκληροί» ακροδεξιοί και βασιλόφρονες. Το νέο κόμμα οργανώνεται και είναι έτοιμο να παρουσιάσει στις εκλογές της 9ης Απριλίου ψηφοδέλτια σε όλη την χώρα. Η ηγετική ομάδα υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «μέχρι σήμερα οι ψηφοφόροι του χώρου αυτού ήταν εγκλωβισμένοι. Κάθε φορά τούς καλούσαν όπως τα πρόβατα από τη Ρηγίλλης να ψηφίσουν πότε για να φύγει ο Παπανδρέου και πότε για να φύγει ο Σημίτης. Τώρα οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν προδοθεί πολλές φορές, έχουν το δικό τους κόμμα, τον δικό τους πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που τους εκφράζει απόλυτα».

Η προεκλογική καμπάνια του νέου κόμματος θα στηριχθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα είναι να εκμεταλευθεί στο έπακρον την ξενονοφία: «Έξω οι ξένοι εγκληματίες. Ναι, στους νόμιμους λαθρομετανάστες», θα είναι το σύνθημα. Ο δεύτερος άξονας θα είναι το αίτημα για ηθική αποκάσταση των χουντικών αξιωματικών σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Και ο τρίτος, θα είναι η ανάδειξη των σχέσεων των ηγετικών στελεχών του νέου κόμματος με την οικογένεια Γλύξμπουργκ, καθώς και με τους βασιλείς της Ισπανίας. «Είμαι ίσως ο μόνος Έλληνας που που έχει στείλει η βασίλισσα Σοφία ιδιόχειρη επιστολή», υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο κ. Γρ. Μιχαλόπουλος, προκαλώντας την οργή των ακραίων βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι αντλούν τις ψήφους τους από την ίδια δεξαμενή. Τα στελέχη της Εθνικής Συμμαχίας ισχυρίζονται ότι το κόμμα τους απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής λαϊκής Δεξιάς και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν ένα σημαντικό χτύπημα στο κόμμα του «Κωνσταντίνου Καραμανλή του δευτέρου», όπως αποκαλούν τη Ν.Δ.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του ακραίου δεξιού χώρου. Για παράδειγμα το κόμμα Πρώτη Γραμμή, στο οποίο ηγείται ο κ. Κ. Πλεύρης συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του. Δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσης ακόμη τη στάση που θα τηρήσει ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. κ. Μ. Μανωλάκος, ο οποίος είναι επώνυμο στέλεχος της ακροδεξιάς.

Στη Ρηγίλλης επισήμως λένε ότι «δεν τους απασχολεί η δράση της ακροδεξιάς, διότι τα σχήματα αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν τύχη». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη δημιουργία του νέου κόμματος και παραδέχονται ότι αυτό αποτελεί έναν νέο πονοκέφαλο για τον κ. Κ. Καραμανλή. «Σε μια εκλογική αναμέτρηση ­ λένε ­ που όλα δείχνουν ότι θα είναι ντέρμπι κάθε ψήφος είναι πολύτιμη, ενώ το ποσοστό που θα αποσπάσει το νέο κόμμα από τη Ν.Δ. μπορεί να είναι καθοριστικό στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “