Ψυχρολουσία και από τον Μάνο

Ψυχρολουσία νούμερο τρία για τον κ. Κ. Καραμανλή. Μετά τον κ. Γ. Σουφλιά και τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, σήμερα γυρίζει την πλάτη στον πρόεδρο της Ν.Δ. και ο κ. Στ. Μάνος, ο οποίος θα ανακοινώσει ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του και μπαίνει στη μάχη των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Ο κ. Στ. Μάνος, όπως λένε οι επιτελείς του, εξήντλησε όλα τα περιθώρια για συμφωνία με το κόμμα της Ν.Δ. Η θέση του ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή: ζήτησε να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Δηλαδή η Ν.Δ. να υιοθετήσει ορισμένες από τις προτάσεις των Φιλελευθέρων για να γίνει έτσι η προσέγγιση. Παράλληλα, ο κ. Μάνος αξίωνε ο ίδιος και ορισμένα στελέχη του να είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Στη Ρηγίλλης δεν δέχθηκαν να συζητήσουν καν τις προτάσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων. Ο κ. Κ. Καραμανλής διαμήνυσε στον κ. Μάνο με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε αναλάβει τη μεσολάβηση, ότι συζητά μόνο το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Ακόμη θα μπορούσε ο κ. Κ. Καραμανλής ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ να τοποθετήσει στις λίστες ορισμένα στελέχη των Φιλελευθέρων, αλλά με την προϋπόθεση να ενταχθούν στη Ν.Δ.

Η ανακοίνωση του κ. Μάνου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα με μία δήλωση στην τηλεόραση, όπως έκανε και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Υπάρχει μια περίπτωση ­ όπως διευκρίνιζαν χθες αργά το βράδυ οι συνεργάτες του προέδρου των Φιλελευθέρων ­ να μη γίνει σήμερα η ανακοίνωση, αλλά αύριο.

Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι δεν είναι απίθανο στο παρά πέντε η Ν.Δ. να αλλάξει γνώμη και να δεχθεί να συζητήσει τις προτάσεις των Φιλελευθέρων. Στη Ρηγίλλης, όμως, απέκλειαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Όσο για τον ίδιο τον κ. Μάνο σχολίασε με χιούμορ την άρνηση που συνάντησε, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ., για προγραμματική συμφωνία. Με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για πολιτικά συνοικέσια με προξενητές, είπε μιλώντας στον Φλας: «Οι καλύτερες νύφες, όπως λέει ένας φίλος μου, μένουν στο τέλος στο ράφι». Έτσι, μετά το νέο «Βαρτελώ» της περίφημης πανστρατιάς, η προσοχή όλων στρέφεται στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Το μόνο πρόσωπο που δεν έκλεισε ακόμη οριστικά την πόρτα της Ρηγίλλης.

Τα επόμενα δύο 24ωρα, πάντως, θα έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα αυτό. Ο πρώην υπουργός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λέει ότι δεν θα είχε αντίρρηση να είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και από αυτήν τη θέση να βοηθήσει τη Ν.Δ. με συνεντεύξεις.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν συζητά να είναι υποψήφιος και πάλι στον Πειραιά ­ μολονότι οι δημοσκοπήσεις της Ρηγίλλης δείχνουν ότι εκλέγεται ­ και αυτό το αιτιολογεί ως εξής: «Δεν το κάνω από σνομπισμό, κάθε άλλο. Αγαπώ τους Πειραιώτες, που με τίμησαν και με ανέδειξαν για πολλά χρόνια πρώτο βουλευτή. Αλλά έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας πώς να τους πω πάλι “Ξέρετε, αποφάσισα να είμαι ξανά βουλευτής και θέλω την ψήφο σας”».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα μεγάλη ικανοποίηση στη Ρηγίλλης προκάλεσε δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη, με την οποία κάλεσε τους Κρητικούς να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.

Σε μήνυμά του προς τους ετεροδημότες της Κρήτης, το οποίο διάβασε ο συνεργάτης του Γ. Πευκιανάκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Την πολιτική αλλαγή τη χρειάζεται η Κρήτη περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της Ελλάδος.

Κατ’ εξοχήν οι Κρητικοί κουράστηκαν και χόρτασαν από υποσχέσεις ανεκπλήρωτες.

Εμπρός, λοιπόν, όλοι μαζί για νίκη. Με τη βοήθεια και την κινητοποίηση όλων μας, στις 9 Απριλίου μπορούμε να νικήσουμε. Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “