Αποχή για... εξαγνισμό

Το «προξενιό του Αντώνη» έκλεισε πριν από μία εβδομάδα. Στις 11 το πρωί της περασμένης Δευτέρας η νομάρχης Αθηνών Ελένη Μπεσμπέα, στενή φίλη του Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της «Άνοιξης», βγήκε από τη Ρηγίλλης με το χαμόγελο της επιτυχίας.

Η συμφωνία είχε κλείσει και η νομάρχης Αθηνών ήταν η προξενήτρα. Φερέγγυα συνομιλήτρια και των δύο πλευρών ­ «σοβαρό άνθρωπο» την αποκαλούν στη Ρηγίλλης ­ είχε αναλάβει εδώ και μήνες τη δύσκολη αποστολή να πείσει τον Αντώνη Σαμαρά να μείνει εκτός μάχης στην αναμέτρηση του Απριλίου. Μια προσωρινή αποστρατεία, η οποία θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επιστροφή του στη Ρηγίλλης μετά τις εκλογές είτε χάσει είτε κερδίσει η Ν.Δ. Οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. δεν παραδέχονται επισήμως ότι υπήρξε συμφωνία με τον Α. Σαμαρά. Λένε μόνο ότι ο πρόεδρος της «Άνοιξης» προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση για να εξαγνιστεί στη βάση της Ν.Δ. μετά τα όσα συνέβησαν με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Καμία συναλλαγή δεν έγινε και τίποτα δεν του υποσχεθήκαμε» δηλώνουν με έμφαση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά όμως ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές της Ρηγίλλης έχουν αποδέκτη τον Κ. Μητσοτάκη και τους πολιτικούς του φίλους, για να μην αντιδράσουν παραμονές εκλογών. Γνωρίζουν επίσης τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν από παλιά οι Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς. Σχέσεις που δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης για το μέλλον. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η επανένταξη του Α. Σαμαρά στη Ν.Δ. Και εξηγούν: «Εάν κερδίσει η Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για τους χειρισμούς στο κόμμα. Εάν χάσει, θα χτίσει το κόμμα από την αρχή, αγνοώντας τις σημερινές ισορροπίες».

Την ίδια ώρα, ένα άλλο προξενιό βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι εκείνο του Στέφανου Μάνου με προξενήτρα την Ντόρα Μπακογιάννη. Όλα μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν ότι ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δεν θα ανέβει τα σκαλοπάτια της Ρηγίλλης, τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί έως και την Τετάρτη, οπότε ο Σ. Μάνος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Πρώτος προξενητής ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης και τώρα η πρώην υπουργός ανέλαβε μόνη της την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει. Έφαγε με τον Σ. Μάνο στον «Μαγεμένο αυλό» και ύστερα μίλησε με τον Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως παραμένει αμετακίνητος στην αρχική του θέση, γεγονός που δεν δημιουργεί αισιοδοξία για προσέγγιση. Επαναλαμβάνει δηλαδή πως «αν θέλει να έρθει στο κόμμα ο Στέφανος, είναι καλοδεχούμενος, αλλά ως υποψήφιος στην Α’ Αθηνών και χωρίς όρους και προγραμματικές συγκλίσεις».

Στον αέρα είναι και το προξενιό του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Ο προξενητής Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ολοκληρώσει το έργο του και μένει να αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής αν δίνει την προίκα που απαιτείται. Αυτή είναι είτε μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας είτε η τελευταία τιμητική θέση στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Δύο ακόμη προξενητές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειές τους είναι ο Μιχάλης Λιάπης στην περίπτωση Σουφλιά και ο Γιάννης Λούλης στην περίπτωση Αβραμόπουλου. Ο τελευταίος ήταν και πιο άτυχος. Είχε δηλαδή την τύχη που έχει η προξενήτρα στις μικρές κοινωνίες. Γνωρίζει μεγάλες δόξες, με μία προϋπόθεση: να πετύχει το προξενιό. Διαφορετικά ακούει τα σχολιανά της, καθώς τα σόγια τής χρεώνουν λαθεμένους χειρισμούς, για να μην παραδεχθούν ότι η νύφη δεν ήθελε τον γαμπρό που της προξένεψαν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “