Δεν βρίσκουν υποψηφίους

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται τα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Όλα τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους πέφτουν στο κενό, καθώς όχι μόνο δεν βρίσκουν προσωπικότητες ευρύτερου κύρους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, αλλά δεν τους βγαίνουν ούτε κινήσεις μικρότερης κλίμακας.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ΠΑΣΟΚ, που παραλίγο να διχαστεί με το θέμα των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών (για το αν πρέπει να γίνουν οι όχι), τελικά λόγω… ελλείψεως υποψηφίων, θα πραγματοποηθούν εκλογές μόνο σε 15 Νομαρχιακές ­ από τις περίπου 70!

Στη Ν.Δ., η οποία εδώ και ένα χρόνο είχε δημιουργήσει στην επαρχία ειδικά επιτροπές για την ένταξη προσωπικοτήτων που έχουν κοινωνική καταξίωση στις περιφέρειές τους, η αποτυχία πιστοποιήθηκε με το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλεθει ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του στη διαδικασία σύνταξης των ψηφοδλετίων. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως εδώ και 10 ημέρες, ο κ. Καραμανλής και οι στενοί του συνεργάτες αδυνατούν από το γράψε-σβήσε να κλείσουν τα ψηφοδέλτια, τα οποία υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμα πριν από τις 15 του μηνός.

Δύο ταχύτητες

Τα προβλήματα είναι δύο ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στη λεγόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση και από την άλλη νυν βουλευτές και παλαιοί πολιτευτές υπονομεύουν κάθε νέα υποψηφιότητα. Η τακτική αυτή, υποστηρίζουν τα κεντρικά κομματικά επιτελεία, ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την απροθυμία που εμφανίζουν πολιτικά στελέχη ειδικά στην επαρχία.

Η «Πολιτεία»

Στο ΠΑΣΟΚ, το νέο, και ίσως τελευταίο «όχι» στην πρόσκληση για διεύρυνση, ήταν χθεσινό και ήρθε από την πλευρά του πολιτικού Ομίλου Πολιτεία, που έχει δημιουργήσει το στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς Γιάννης Τούντας. Ο κ. Τούντας, ο οποίος φερόταν επικεφαλής 19 στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς και ως υποψήφιος για την Α’ Αθήνας, ειδοποίησε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, πως «δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος».

Έτσι από χθες διέρρεαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στα πλαίσια της διεύρυνσης, το ΠΑΣΟΚ συζητεί με την πρώην βουλευτή της ΠΟΛ. ΑΝ. κ. Μ. Μαχαίρα για τον Πειραιά και τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σωτ. Παπαπολίτη. Συζητήσεις γίνονται και με τον πρώην πρόεδρο της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ. Παπασπυρόπουλο.

Το θέμα της αποτυχίας της διεύρυνσης, που φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση του Βασ. Κοντογιαννόπουλου και στη συνεργασία μερικών τοπικής εμβέλειας στελεχών στην επαρχία, αποτελεί ήδη σημείο τριβής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι επιρρίπτουν ευθέως ευθύνες στον Αλ. Παπαδόπουλο που χειρίσθηκε το θέμα της διεύρυνσης και τα πυρά άλλων φθάνουν έως το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ειδικά για την περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρεται ότι οι συζητήσεις για την ένταξή του διεξήχθησαν όχι απ’ ευθείας από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που έχει την προσωπική ευθύνη για τη σύνταξη του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά από… φίλο του! Όπως έλεγε στέλεχος του Ε.Γ., χθες, «έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα απαρτισθεί από συνεργάτες του Πρωθυπουργού».

Η επισήμανση αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες πως πλην του Παρ. Αυγερινού, στον οποίο ο κ. Σημίτης είχε από τις ευρωεκλογές υποσχεθεί την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θέση στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρουν (ή τουλάχιστον έτσι λέγεται): ο Θ. Τσουκάτος, ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου, ο οικονομικός σύμβουλος Τ. Γιαννίτσης και ο γεν. γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τον κ. Αυγερινό, ο μόνος σίγουρος στο ψηφοδέλτιο είναι ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τον οποίο ο κ. Σημίτης θέλει και στη νέα κυβέρνηση.

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιηθούν σε μια σύσκεψη της Επιτροπής ψηφοδελτίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη. Η Επιτροπή, αφού ολοκληρώσει την κατάρτιση, θα υποβάλει τις προτάσεις της στο Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή 25 του μηνός. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να δώσει το τελικό «οκέι» στα ψηφοδέλτια.

Βούλιαξε

Στη Νέα Δημοκρατία, η πανστρατιά βούλιαξε στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί, στην Πλατεία Λουδοβίκου, την εξήγγειλε στις 16 Δεκεμβρίου ο κ. Καραμανλής και η τελευταία πράξη του ναυαγίου αναμένεται να γραφεί με τον Πειραιώτη Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Είναι ο μόνος που αφήνει, επί του παρόντος, ένα παράθυρο ανοιχτό στην ελπίδα. Ο κ. Ανδριανόπουλος το γνωρίζει, γνωρίζει δηλαδή τι αντιπροσωπεύει πλέον η περίπτωσή του για τη Ν.Δ. (με τις αποτυχίες με Σουφλιά, Αβραμόπουλο, Μάνο κ.λπ.), γι’ αυτό συζητάει μόνο την μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, επανένταξή του στο κόμμα. Αλλά αυτό που θα λάβει τελικά, γιατί οι εκλόγιμες θέσεις έχουν κλείσει, θα είναι η τιμητική τελευταία θέση…

Για τις συγκεκριμένες θέσεις, ο κ. Καραμανλής προορίζει τους κ.κ. Έβερτ, Βαρβιτσιώτη, Μολυβιάτη, Παπαθανασίου (πρόκειται για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ), Βαληνάκη και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Αναζητεί εναγωνίως μια προβεβλημένη γυναίκα, αλλά δεν βρίσκει. Έτσι τα τελευταία 24ωρα στο τραπέζι ρίχθηκε το όνομα της πρώην βουλευτού Πρέβεζας Μερόπης Καλδή. Στελέχη της Ν.Δ. προτείνουν και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Δημόπουλο, ο οποίος όμως φερόταν να έχει συζητήσεις για ανάλογη ένταξη και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Στην Α’ και τη Β’ Αθηνών, όπου καταβλήθηκε συγκεκριμένη και πολύμορφη προσπάθεια για την ανανέωση, τελικά αυτή θα πρέπει να προσωποποιηθεί μόνο στην περίπτωση του ποινικολόγου Αλ. Λυκουρέζου (Α’ Αθηνών) και του δημοσιογράφου Πάνου Παναγιωτόπουλου (Β’ Αθηνών).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “