Ούτε λέξη για τον δήμαρχο

Γύρισαν την πλάτη στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ηγεσία, κορυφαία και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. Οι εντολές της Ρηγίλλης ήταν αυστηρές προς τους ομιλητές τού προσυνεδρίου της Πάτρας.

ΠΑΤΡΑ

 

«Ξεχάστε το θέμα του δημάρχου, για να το ξεχάσει και ο κόσμος». Έτσι ούτε μία φορά δεν ακούστηκε το όνομα του δημάρχου. Ουδείς άφησε αιχμή εναντίον του και ουδείς επανέλαβε τη θέση του κόμματος, ότι «ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι πολύτιμος για την παράταξη από τη θέση την οποία επέλεξε».

Κατά τα άλλα, οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το προσυνέδριο της Πάτρας. «Οι στόχοι μας πέτυχαν», έλεγαν, «αφού συγκεντρώθηκαν ψηφοφόροι από όλη την Πελοπόννησο και επί δύο ημέρες μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού χειροκροτούσαν τον κ. Κ. Καραμανλή, τον κ. Μ. Έβερτ και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Και είναι βέβαιο ότι αυτό το κλίμα θα το μεταφέρει ο καθένας στην πόλη και το χωριό του», έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ευαγγ. Μεΐμαράκης.

Ο κ. Κ. Καραμανλής για αρκετή ώρα, μόλις τέλειωσε την ομιλία του, δεν μπορούσε να κατεβεί από το βήμα, καθώς σύνεδροι έτρεξαν στην εξέδρα και άρχισαν να τον αγκαλιάζουν την ώρα που στο Στάδιο ακουγόταν το σύνθημα « Ήρθε η ώρα του Καραμανλή».

Χαμηλοί τόνοι

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κράτησε χαμηλούς τόνους. Απέφυγε την προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Κ. Σημίτη, ενώ ξεκίνησε με αναφορά στον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, παρέθεσε τις προτάσεις τού κόμματος του για την οικονομία και την ανάπτυξη. Θέσεις γνωστές, αφού τις είχε αναφέρει πρώτη φορά πριν από ένα μήνα στο συνέδριο του ΣΕΒ. Οι λεπτομερείς εισηγήσεις για τα θέματα αυτά έγιναν νωρίτερα από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Κλείνοντας χθες τις εργασίες τού προσυνεδρίου, ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε για μία ακόμη φορά ενέσεις αισιοδοξίας προς οπαδούς και στελέχη που είχαν έρθει στην Πάτρα από όλη την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. «Στις 9 Απριλίου σάς περιμένω όλους. Να βάλει ο καθένας μας χωριστά, αλλά και όλοι μαζί, το δικό του λιθάρι στο νέο ξεκίνημα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Τώρα είναι η ώρα της προσφοράς. Και θα είμαστε όλοι παρόντες. Γιατί εμείς μπορούμε καλύτερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί καλύτερα».

Σιωπή για τους φιλοβασιλικούς

Στο μεταξύ, στη Ν.Δ. «σφυρίζουν αδιάφορα» για τον σάλο που προκλήθηκε με τη στάση των έξι βουλευτών, οι οποίοι έστειλαν «θερμές» επιστολές προς τους βασιλόφρονες που έκοβαν την πίτα τους στα Γιαννιτσά.

Συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι δεν πρόκειται η ηγεσία να ασχοληθεί με πειθαρχικά μέτρα αυτή την περίοδο. Την ίδια ώρα ο κ. Μ. Μανωλάκος, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Ν.Δ. και ήταν στην εκδήλωση των βασιλοφρόνων, δήλωσε χθες:

«Να μας πει η Ν.Δ. αν μας θέλει, διαφορετικά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με δικό μας κόμμα».

Στο θέατρο

* Ο Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του μετά το προσυνέδριο πήγαν στο θέατρο. Είδαν από ερασιτεχνικό θίασο τον «Μπακαλόγατο» με πρωταγωνιστή τον μικρό γιο τού Προέδρου της Δημοκρατίας Ηλία, ο οποίος είναι δικηγόρος στην Πάτρα.

* Στην ταβέρνα «Αποστόλης», πασίγνωστη στους Πατρινούς, έφαγε το βράδυ του Σαββάτου με 30 ανέργους που είχαν απολυθεί από την Πειραϊκή Πατραϊκή και την Πιρέλι.

* Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η βασική εισηγήτρια στο προσυνέδριο. Ενθουσίασε τα στελέχη με τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών. Ύστερα έφυγε για την Αθήνα και αξιοποίησε την Κυριακή της με βόλτα στα παλιατζήδικα, στο Μοναστηράκι.

* Χειροκροτήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα στέλεχος Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, ο κ. Ζαχαρίας Πιτσιβής, όταν ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στη Ν.Δ. Ένας παλιός βουλευτής όμως σχολίασε πικρόχολα: «Να, η πανστρατιά ξεκίνησε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “