Έστησε... Κάστρο στο Δημαρχείο

Όχι, παίζουμε. Σιγά μην άφηνε ο δήμαρχος τη Ρηγίλλης να κερδίσει τις εντυπώσεις με τους οργισμένους οπαδούς της να «ξεσπούν», τα τηλεγραφήματα και τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας.

Πρωί πρωί χθες πέρασε στην αντεπίθεση. Κάλεσε στο γραφείο του την πρέσβειρα της Κούβας, η οποία μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους τού απηύθυνε επίσημη πρόσκληση του Φιντέλ Κάστρο να επισκεφθεί την Κούβα. Και εντελώς συμπτωματικά προφανώς, όση ώρα ήταν οι δημοσιογράφοι εκεί, τα τηλέφωνα δεν σταματούσαν να χτυπούν. Οι γραμματείς του δημάρχου απαντούσαν ευγενικά με εκφράσεις του τύπου: «Σας ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους του δημάρχου», «Βεβαίως και θα το μεταφέρουμε στον δήμαρχο», «Πείτε μας από πού τηλεφωνείτε… Α, από την Πάτρα. Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον δήμαρχο πώς ήταν η μέρα του κι εκείνος απάντησε «μια ακόμη κανονική μέρα δουλειάς ­ πολλής δουλειάς». Και βεβαίως, η σκηνοθεσία ήταν ίδια με προχθές. Ο δήμαρχος καθισμένος στη δερμάτινη πολυθρόνα τού μεγαλοπρεπούς γραφείου του και δίπλα του οι φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωστή Στεφανόπουλου, και λίγο πιο πίσω τού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Και στις τρεις υπάρχει ιδιόχειρη αφιέρωση. Πάντως χθες, το Δημαρχείο άνοιξε τις πόρτες του στους δημοσιογράφους για να καταγράψουν το… γεγονός της συνάντησης με την πρέσβειρα της Κούβας.

Το βράδυ της Τετάρτης

Το βράδυ της Τετάρτης όμως, συνέβη αυτό που λέμε «αχρείαστοι να ‘ναι». Ο δήμαρχος απηύθυνε το διάγγελμά του προς τον λαό σε εθνικό δίκτυο, με δήλωση «κονσέρβα» κατά την τηλεοπτική έκφραση. Δηλαδή έγραψε τη δήλωση δύο ώρες νωρίτερα, την έδωσε μόνο στην ΕΡΤ και εκείνη διένειμε την εικόνα στις 8.30 ακριβώς σε όλα τα κανάλια της χώρας, κάνοντας κουρέλια τα νεύρα των τεχνικών των σταθμών και κρατώντας τούς παρουσιαστές στον αέρα με κομμένη την ανάσα. Επειδή όμως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, στη μάχη της στήριξης του δημάρχου μπήκαν και κάτοικοι του Ελληνικού Αρκαδίας, του χωριού του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Εκεί να δείτε δηλώσεις συμπαράστασης: «Αυτός κάνει μόνο για πρωθυπουργός. Όχι για νεροκουβαλητής» έλεγε ο ένας, «Καλά έκανε, αύριο μπορεί να φτιάξει κόμμα» συμπλήρωνε ο άλλος.

Και τηλεγραφήματα

Μη νομίσετε όμως ότι στη Ρηγίλλης χθες έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα αφήνοντας τον δήμαρχο να… κάνει παιχνίδι μόνος του. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η βιομηχανία έκδοσης τηλεγραφημάτων που κατηγορούσαν τον δήμαρχο για «φυγομαχία» και «αχαριστία». Όσο για το τηλεφωνικό κέντρο της Ρηγίλλης, πήρε κι εκείνο… φωτιά από τα τηλεφωνήματα των οργισμένων οπαδών της Ν.Δ. Βουλευτές της Ν.Δ. από νωρίς το πρωί κατάλαβαν ότι η ημέρα θα έχει σόου τόσο από τη Ρηγίλλης όσο και από την πλατεία Κοτζιά και είπαν να πάρουν κι εκείνοι μέρος. Έτσι, η Παρθένα Φουντουκίδου όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του δημάρχου, απάντησε: «Είμαι βεβαία ότι στο επόμενο τηλεοπτικό μήνυμά του θα προσθέσει στις φωτογραφίες που έχει πάνω στο τραπέζι και τη φωτογραφία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή». Ενώ ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος είπε «είναι καλός δήμαρχος, ελπίζω να τον έχουμε και την επόμενη τετραετία δήμαρχο στην Αθήνα». Στο κλίμα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να μπει και ο Κώστας Λαλιώτης. Όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο, απάντησε περιγράφοντας στο σκίτσο του Στάθη στην πρώτη σελίδα των «ΝΕΩΝ» λέγοντας: «Περιμένει ο γαμπρός και όλη η οικογένεια στην εκκλησία τη νύφη. Και αντί για τη νύφη έρχεται μια μοτοσυκλέτα από τον Δήμο Αθηναίων που φέρνει το νυφικό, το οποίο γράφει “Είμαι μαζί σου”».

«Αποφεύγει τα δύσκολα»

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως δεν φάνηκε πρόθυμη να συντηρήσει την ίδια ατμόσφαιρα. Αντίθετα, με πολύ σοβαρό ύφος φρόντισε να στείλει μήνυμα στη βάση του κόμματος ότι ο δήμαρχος αποφεύγει τα δύσκολα. «Η απόφαση να μπει κανείς στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι και μεγάλη και δύσκολη. Ο κ. Αβραμόπουλος επέλεξε να συνεχίζει να υπηρετεί τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αλλά και ο κ. Κ. Μητσοτάκης σχολίασε την απόφαση του δημάρχου ως εξής: «Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την επιλογή του. Η Ν.Δ. τραβά μπροστά». Τώρα, η επόμενη πράξη των εκδηλώσεων της βάσης της Ν.Δ. αναμένεται να γραφεί στο προσυνέδριο της Πάτρας το Σαββατοκύριακο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “