Τους στηρίζει από... μακριά

Στα κρύα του λουτρού άφησε ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με μια σύντομη δήλωση έκλεισε πίσω του την πόρτα που του άνοιξε διάπλατα ο κ. Κ. Καραμανλής, αγνόησε πιέσεις και εκκλήσεις για συστράτευση και προτίμησε να παραμείνει στην Πλατεία Κοτζιά.

Επιχείρησε όμως να μετριάσει τις εντυπώσεις στα μάτια των ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνοντας με προσεκτικές διατυπώσεις ότι ανήκει στην παράταξη και στηρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. “Σήμερα, μετά από βαθύ προβληματισμό, επιθυμώ να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή γι΄ αυτή την τιμητική πρόσκληση, αλλά και τη στήριξη μου, στην οποία πρόσκληση, για λόγους συνέπειας και αξιοπιστίας απέναντι στην αποστολή που μου έχει ανατεθεί, δεν μπορώ να ανταποκριθώ και επαναβεβαιώνω τη ρητή προεκλογική μου δέσμευση να ολοκληρώσω την 4ετία”. Αυτή είναι η πιο σημαντική φράση της δήλωσης του δημάρχου, στην οποία όμως αποφεύγει να μιλήσει για ενδεχόμενη νίκη του κόμματος στις εκλογές, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει: “Είναι γνωστό ότι εν όψει εκλογών μού έχει ζητηθεί, και με τιμά αυτό, να συστρατευθώ στον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ., της παράταξης από την οποία στηρίχθηκα και στην οποία ανήκω και ενώπιον της οποίας ανέλαβα τη δημόσια δέσμευση να ανταποκριθώ με συνέπεια και σταθερότητα στην εμπιστοσύνη και εντολή της ίδιας αλλά και των πολιτών της Αθήνας”.

Η αιχμή του αρχηγού

Ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής, που μίλησε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα, απέφυγε να αναφερθεί στον δήμαρχο. Μόνο μια φράση του, κλείνοντας, ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. “Τώρα είναι η ώρα της προσφοράς. Τώρα μετριέται η ανταπόκριση του καθενός στο χρέος” είπε, χειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους οπαδούς. Το επίσημο σχόλιο από τον εκπρόσωπο του κόμματος ήταν όλο κι όλο οκτώ λέξεις. “Είναι χρήσιμος στην παράταξη από τη θέση που επέλεξε” τόνισε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ ο κ. Δ. Δήμας είπε ότι “ο κ. Αβραμόπουλος στρατεύθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τον δήμο θα βοηθήσει το κόμμα”.

Βαρύ κλίμα

Το κλίμα όμως στη Ρηγίλλης ήταν βαρύ. Βουλευτές και στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ ψηφοφόροι, όπως έλεγαν επιτελείς της Ν.Δ., με τηλεφωνήματά τους στο κόμμα κατηγορούσουν τον κ. Αβραμόπουλο ότι “κορόιδεψε τη βάση και φυγομαχεί την κρίσιμη ώρα”. Αλλά και μετά τη συγκέντρωση της Καλλιθέας οργισμένοι οπαδοί της Ν.Δ “ξεσπούσαν” μπροστά στις κάμερες λέγοντας ό,τι μπορεί να φαντασθεί κανείς: “καλά έκανε και δεν ήρθε γιατί θα τον μαυρίζαμε”, “αυτός είναι για τα πανηγύρια, δεν είναι για το κόμμα. Όπου γάμος και χαρά και η Βασίλω πρώτη, δηλαδή ο Αβραμόπουλος”, “μας κορόιδεψε”, “δεν τον έχουμε ανάγκη” ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε να τοποθετηθεί χθες. Αρκετοί βουλευτές όμως εκτιμούσαν ότι η δήλωση του δημάρχου δεν είναι δήλωση ανοιχτής στήριξης, όπως θα περίμενε κανείς, και τόνιζαν ότι το μόνο νέο στοιχείο που προκύπτει είναι “η δέσμευση του κ. Αβραμόπουλου να μείνει για δυόμισι χρόνια ακόμη στον δήμο και εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής”.

Πάντως ο δήμαρχος το απόγευμα ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κ. Καραμανλή για την απόφασή του και του είπε ότι “αποφάσισα να μην κατέβω, όμως θα σε στηρίξω” και ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε “εντάξει Δημήτρη, σ΄ ευχαριστώ”.

Η γάτα με το ποντίκι

Ένα χρόνο σχεδόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι. Οι μπλόφες και από τις δύο πλευρές διαδέχονταν η μια την άλλη, ενώ η ψυχρότητα εναλλασσόταν με το ζεστό και δήθεν φιλικό κλίμα. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι προχωρεί στην ίδρυση κόμματος. Σχεδόν τρεις μήνες κράτησε αυτή η ιστορία τη οποία συντηρούσε ο ίδιος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Όλη εκείνη την περίοδο οι σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή ήταν κακές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με κάθε ευκαιρία τον προειδοποιούσε σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως αν τολμήσει να προχωρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη βάση του κόμματος. Η ένταση εκτονώθηκε την άνοιξη, όταν πια ο δήμαρχος αποφάσισε να μην κάνει το μεγάλο βήμα. Μόλις έκλεισε το θέμα βελτιώθηκαν και οι σχέσεις των δύο ανδρών. Συνέφαγαν μετά των συζύγων τους στο σπίτι του κ. Κ. Καραμανλή στο Παγκράτι, η Νατάσα μαγείρεψε το ψάρι, ο δήμαρχος έφερε το κρασί και όλα έδειχναν να είναι μέλι-γάλα.

Τα «παζαρέματα»

Η άνοιξη όμως έφυγε σύντομα και το φθινόπωρο άρχισαν πάλι να συγκεντρώνονται πυκνά σύννεφα πάνω από τη Ρηγίλλης και την Πλατεία Κοτζιά. Οι πληροφορίες που έφθαναν στα αυτιά του κ. Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι ο δήμαρχος “παζαρεύει” με την κυβέρνηση την προεδρία της επιτροπής για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκράτησε την οργή του και άρχισε επίθεση φιλίας στον δήμαρχο. Χάλασαν τα παπούτσια τους οι μεσολαβητές με τα πηγαινέλα στην πλατεία Κοτζιά προκειμένου να πείσουν τον δήμαρχο ότι για το… καλό του πρέπει να πάει στη Ν.Δ. Και τι δεν του υποσχέθηκαν. Χαλί να τους πατήσει έγιναν η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. “Παίρνεις όποιο υπουργείο θέλεις. Μπαίνεις σε όποιο ψηφοδέλτιο θέλεις και αναλαμβάνεις όποιον ρόλο επιθυμείς” έλεγαν οι απεσταλμένοι. Ο δήμαρχος όμως όσο περνούσε ο καιρός τόσο περισσότερο τους μπέρδευε. Οι συνομιλητές του άκουγαν τις σιβυλλικές διατυπώσεις και έφευγαν από το γραφείο του ζαλισμένοι καθώς προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν αυτά που έλεγε. Άλλοι όμως ερμήνευαν τους χρησμούς έτσι και άλλοι αλλιώς. Διότι ο δήμαρχος ανάλογα με τον ποιον είχε απέναντί του έδινε διαφορετική έμφαση σε ορισμένες φράσεις, χωρίς όμως να λέει διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα έλεγε: “Μου είναι δύσκολο να προδώσω τους Αθηναίους που με εξέλεξαν για 4 χρόνια. Από την άλλη δεν πάω στη Ν.Δ. Θα μείνω εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής για καιρό. Θα δούμε. Μέσα μου πάντως έχω καταλήξει, θέλω όμως ακόμη να το σκεφθώ”.

Δύο ώρες γεύμα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα από τους μεσολαβητές, κάλεσε τον δήμαρχο σε γεύμα. Δυο ώρες μίλησαν αλλά ούτε εκείνος ήταν σίγουρος την επομένη ότι ο δήμαρχος θα έρθει στη Ν.Δ. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για την ανανέωση που χρειάζεται η Ν.Δ., είπε ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν ανέλαβε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση. Έτσι μέχρι και χθες η αγωνία στη Ρηγίλλης ήταν η ίδια, συνέχιζαν όπως πριν να μαδούν τη μαργαρίτα για να μαντέψουν τι θα κάνει ο δήμαρχος. Ο κ. Καραμανλής πάντως πίστευε και πιστεύει ότι με την κοινή εμφάνισή του με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, αν μη τι άλλο, κατάφερε να εκθέσει τον δήμαρχο στη βάση του κόμματος στην οποία τώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Η ζωή θα δείξει αν οι ψηφοφόροι θα γυρίσουν την πλάτη στον δήμαρχο της Αθήνας ή αν έπειτα από μια ενδεχόμενη ήττα της Ν.Δ. θα βλέπουν και πάλι στο πρόσωπό του τον νέο Μεσσία της παράταξης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “