Στο... κυνήγι νέων προσώπων τα δύο μεγάλα κόμματα

Προβληματική καθίσταται η ανανέωση των ψηφοδελτίων των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν βασικές προϋποθέσεις που τα ίδια είχαν θέσει. Τόσο η ανανέωση σε στελεχικό δυναμικό όσο και η αποτύπωση της κοινωνικής και πολιτικής διεύρυνσης στους γύρω χώρους τους που επιδιώκουν να εμφανίσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συναντούν δυσκολίες. Τα εκλογικά επιτελεία στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Ρηγίλλης δεν είναι αισιόδοξα ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές. Αρκετές από τις προσπάθειες που έκαναν κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων να προσεγγίσουν νέα πρόσωπα που να συνδυάζουν όμως επαγγελματική ή επιστημονική καταξίωση και να μην είναι κομματικά ενταγμένα έπεσαν στο κενό ­ κυρίως στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη γυναικών υποψηφίων, καθώς η χώρα μας έχει έτσι κι αλλιώς από τους χαμηλότερους δείκτες συμμετοχής του «ασθενούς» φύλου στην πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μη διατηρήσει το κομματικό ασυμβίβαστο για τις γυναίκες, ενώ στη Ν.Δ. λένε χαρακτηριστικά ότι «αν για τους άντρες απαιτείται να καλύπτουν 5 κριτήρια, οι γυναίκες υποψήφιοι μάς καλύπτουν, αρκεί να ικανοποιούν τα μισά!». Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται καθαρότερα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (όπου ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί μία γυναίκα για εκλόγιμη θέση και ακόμη δεν έχει καταλήξει), ενώ προβληματική είναι και η παρουσία γυναικών στην Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης.

ΠΑΣΟΚ

«Πονοκέφαλος» το κομματικό ασυμβίβαστο και η παρουσία γυναικών

Με νέα ονόματα εμπλούτισε τις προτάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ο Τομέας Γυναικών του κόμματος, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων βουλευτών.

Η παρουσία των γυναικών και η αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων με στελέχη που έχουν κομματικό ασυμβίβαστο και η συμμετοχή των οποίων στις λίστες έχει κριθεί σημαντική, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Λόγω της συσσώρευσης πολλών κορυφαίων στελεχών, υπουργών και παλαιών βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον από άλλα στελέχη για συμπλήρωση των ψηφοδελτίων.

Το ζήτημα των ασυμβίβαστων έχει συμφωνηθεί να τεθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Η αρμόδια Επιτροπή έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της σε τρία πρόσωπα, τη συμμετοχή των οποίων θέλει να εξασφαλίσει: τον υπερνομάρχη Έβρου κ. Γ. Νικολαΐδη, τον υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θαν. Παπαγεωργίου για την Πιερία και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας κ. Δημ. Τζουβάνο για την Άρτα. Όσον αφορά τον πρόεδρο της Γενικής Τράπεζας κ. Γ. Δασκαλάκη, η Επιτροπή έκρινε, με βάση παλαιότερη συζήτηση σε ανώτερο επίπεδο, ότι δεν έχει ασυμβίβαστο και θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών.

Εν όψει της επιτάχυνσης των προκριματικών εκλογών (20 Φεβρουαρίου) οι ενδιαφερόμενοι για μία θέση στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές μέχρι το Σάββατο και αφού ξεκαθαρισθούν οι έχοντες νομικό ασυμβίβαστο (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ), οι δηλώσεις θα εξετασθούν και από τον κεντρικό μηχανισμό (Εκτελεστικό Γραφείο κ.ά.). Αυτοδικαίως υποψήφιοι βουλευτές θα είναι τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, κ.κ. Χρ. Παπουτσής (Α’ Αθήνας) και Γ. Μωραΐτης (Β’ Αθήνας). Επίσης οι εκλεγέντες το 1996, οι οποίοι έχασαν όμως την έδρα τους στο Εκλογοδικείο ­ κ.κ. Μ. Καρχιμάκης (Λασίθι), Μ. Στρατάκης και Γ. Βρέντζας (Ηράκλειο), Χρ. Βερελής (Αιτωλοακαρνανία), Ν. Φλώρος (Λάρισα), Θαν. Γεωργιάδης (Ημαθία) και Α. Χωρέμης (Κορινθία). Αντίθετα, κανονικά μέρος στις προκριματικές εκλογές θα πάρουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Ωστόσο, για τη διαδικασία αυτή υπάρχει προβληματισμός σε ορισμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και ενδεχομένως το θέμα να ξανασυζητηθεί.

Όσον αφορά τις γυναίκες υποψηφίους, ο αρμόδιος τομέας του ΠΑΣΟΚ πιέζει για αύξηση του αριθμού τους και εμπλουτίζει συνεχώς τις προτάσεις του προς την Επιτροπή Ψηφοδελτίων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει την ανάγκη για συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στα ψηφοδέλτια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτάσεις «κοντράρουν» σε τοπικές ισορροπίες ή ανατρέπουν γεωγραφικές κατανομές. Από την άλλη, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και εσωκομματικής φύσεως τριβές και ανταγωνισμοί, με αποτέλεσμα να μην προτείνονται αρμοδίως γυναίκες με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Ως παράδειγμα αναφερόταν ότι ο Τομέας Γυναικών δεν πρότεινε την για πάρα πολλά χρόνια γενική γραμματέα υπουργείων ­ και στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Γεννηματά ­ κυρία Ευδοκία Σερέλη, η οποία ωστόσο έχει προταθεί από άλλες πλευρές, τόσο για την Εύβοια όσο και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Τομέας Γυναικών ­ που μάλλον εξασφάλισε να μην υπάρξει ασυμβίβαστο για τις γυναίκες υποψηφίους ­ έχει προτείνει μέχρι στιγμής 67 γυναίκες. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει προτείνει την καθηγήτρια του Παντείου κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννα Πανοπούλου, τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τη δημοσιογράφο και τέως ευρωβουλευτή (της Πολιτικής Άνοιξης) κ. Κατερίνα Δασκαλάκη, τη γενική γραμματέα Ισότητας κ. Έφη Μπέκου, την τέως ευρωβουλευτή κ. Ειρήνη Λαμπράκη και τη δημοσιογράφο κ. Ειρήνη Νικολοπούλου.

Ποιες γυναίκες προτείνονται

Για την υπόλοιπη Ελλάδα ο Τομέας Γυναικών έχει κάνει τις εξής προτάσεις:

Α’ ΑΘΗΝΑΣ Φώφη Γεννηματά (τραπεζική υπάλληλος), Άννα Ροκοφύλλου (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), Βούλα Γείτονα (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψηφία), Ελένη Θεοδωροπούλου (εκπαιδευτικός), Χρυσάνθη Λαΐου-Αντωνίου (γενική γραμματέας Ισότητας).

Β’ ΑΘΗΝΑΣ Χριστίνα Παπανικολάου (γενική γραμματέας Καταναλωτή), Φωτεινή Σακελλαρίδου (τέως δήμαρχος Ζωγράφου), Αικατερίνη Αυγερινού (νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας), Μάρω Ζόμπολα (νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας), Καίτη Παπανίκα (ηθοποιός, αντιδήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας), Ηρώ Ζερβάκη (δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου), Κική Γκότση (αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου), Δήμητρα Σπηλιοπούλου (πρόεδρος Εργατικής Εστίας), Ντάνυ Αντανασιώτη (μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών), Μαρία Κυπριωτάκη (τέως υπουργός).

Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάρθα Σημαντώνη (πρόεδρος ΚΑΠΕ), Γιούλα Λερίου, (γεν. διευθύντρια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας).

Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ Λίτσα Βεσλεμέ (μέλος της Κ.Ε.).

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Εύη Χριστοφιλοπούλου (δρ πολιτικός επιστήμων – γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας).

Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Σοφία Γκιόλα (αντινομάρχης), Κατερίνα Τζανετουλάκου (δικηγόρος).

Ν. ΑΡΤΑΣ Αλέκα Κατσαούνου (αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών).

Ν. ΑΧΑΪΑΣ Μαρία Θωμά (πρώην βουλευτής – μέλος της Κ.Ε.), Μαρία Κυριακοπούλου (ειδική γραμματέας του υπουργείου Άμυνας), Τιτίνα Πανταζή (τ. ευρωβουλευτής, τέως γενική γραμματέας Ισότητας), Ρέα Γαλανάκη (συγγραφέας).

Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ Γεωργία Παναγοπούλου (νομαρχιακός σύμβουλος).

Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Μελπομένη Αυδή (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Ντίνα Μαρτσούκα (νομαρχιακός σύμβουλος), Κική Παππά (δημοσιογράφος).

Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ Μαργαρίτα Δεφίγγου (τέως γενική γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού).

Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ Μαρία Παπαγεωργίου (νομαρχιακός σύμβουλος).

Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Τόνια Μωροπούλου (καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).

Ν. ΕΒΡΟΥ Νανά Ζωίδου (νομαρχιακός σύμβουλος).

Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ Ξένια Μπαλωτή (πολιτικός επιστήμων).

Ν. ΗΛΕΙΑΣ Αφροδίτη Διαμαντοπούλου (νομαρχιακός σύμβουλος).

Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Θούλη Σιδηροπούλου (τραπεζικός).

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Βαγγελιώ Σχοιναράκη (αντιπρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας).

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Χρύσα Αράπογλου (αντινομάρχης), Ολυμπία Τελιγιωρίδου (κτηνίατρος).

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Παρασκευή Τσέλη-Αλεξίου (νομαρχιακός σύμβουλος).

Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Λία Λογαρά (δημοτικός σύμβουλος).

Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ Αθανασία Βακονάκη (νομαρχιακός σύμβουλος), Χρυσούλα Βαμβακά-Λιάγκα (γραμματέας Νομαρχιακού Συμβουλίου).

Ν. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Παρθενόπη Αλεξανδροπούλου (μέλος της Κ.Ε.).

Ν. ΚΙΛΚΙΣ Κρυσταλλένια Αναστασίου (ασφαλιστικός πράκτορας).

Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Μαρία Παπανδρέου (πρόεδρος Εθν. Ιδρύματος Αποκ. Αναπήρων).

Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τασία Κανελλοπούλου (φιλόλογος, πρώην νομάρχης Αχαΐας).

Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ Άννα Βαγενά (ηθοποιός, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια), Βάσω Αλεξανδρίδου (επιχειρηματίας).

Ν. ΛΕΣΒΟΥ Ελένη Ρέππα (ψυχοπαιδαγωγός – κοινωνιολόγος).

Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Ελένη Μιχοπούλου (μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας).

Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Βάσω Τσιμπίδα (γενική γραμματέας Εθνικού Τυπογραφείου).

Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ Χρύσα Μανωλά (γεν. γραμματέας του υπουργείου Β. Ελλάδας).

Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σούλα Μερεντίτη (υπάληλλος Αγροτικής Ασφαλιστικής).

Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Ελένη Στεφάνου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τέως υφυπουργός Παιδείας).

Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ Αφροδίτη Παπαθανάση (οικονομολόγος).

Ν. ΧΑΝΙΩΝ Αλέκα Μαρκογιαννάκη (πρώην νομάρχης Χανίων).

Ν. ΧΙΟΥ Ελπίδα Τσουρή (συμβολαιογράφος, νομαρχιακός σύμβουλος).

Τα ονόματα που «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε Μακεδονία – Θράκη

Τα ονόματα των στελεχών που «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε Μακεδονία και Θράκη είναι τα εξής:

Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Οι νυν βουλευτές: Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Στ. Παπαθεμελής, Α. Τσοχατζόπουλος, Ν. Ακριτίδης, Κ. Σπυριούνης, Ι. Μαγκριώτης, Ν. Γκεσούλης και Π. Παρασκευόπουλος (που μετακομίζει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Για τις υπόλοιπες θέσεις πιθανοί είναι η Χρύσα Αράπογλου και η Ολυμπία Τελιγιωρίδου (που προτείνονται και από τον Τομέα Γυναικών), ο Θ. Θεοχαρίδης, ο Θρ. Λαζαρίδης, ο Τ. Κυριακίδης, ο Ι. Τσαρουχάς, η Σ. Χαριτίδου, ο Ν. Παπαδάκης. Συζητείται και ένα όνομα από τον επιχειρηματικό κλάδο.

Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Οι νυν βουλευτές Βασ. Γερανίδης, Θ. Τσιόκας και Γ. Κίρκος. Σίγουροι θεωρούνται οι πρώην βουλευτές Κ. Διαμαντής και Γ. Γκλαβίνας και πιθανοί οι Γ. Αρβανιτίδης, Ν. Κουγιάμης, Ζαχ. Σιδηρόπουλος, Τρ. Μαργαρίτης, Α. Στοΐτσης και Μαίρη Μαϊδάτση.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ο νυν βουλευτής Χρ. Πάχτας. Πιθανοί υποψήφιοι ο Γ. Δριβελέγκας (μέλος της Κ.Ε.) και ο Βουζονίκος.

ΣΕΡΡΕΣ Οι νυν βουλευτές Ν. Ηλιάδης, Αλ. Δαμιανίδης, Ι. Ανθόπουλος. Για τις υπόλοιπες θέσεις υποψήφιοι είναι ο πρώην βουλευτής Β. Βασιλικάκης και οι Άννα Μαυρίδου, Γ. Αβραμίκος, Π. Παυλίδης, Μ. Μπόλαρης, Μαρία Σκεμπέρη, Μ. Τσελέπης, Α. Γεωργούλας και Α. Μουσιώνης.

ΚΙΛΚΙΣ Ο νυν βουλευτής Γ. Φλωρίδης. Πιθανοί υποψήφιοι οι κ.κ. Τριαρίδης, Αφεντουλίδης και Τσιόγκης καθώς και η κ. Αναστασίου Κρυσταλλένια.

ΚΑΒΑΛΑ Οι νυν βουλευτές Ι. Τσακλίδης και Ηλ. Παπαδόπουλος. Για τις άλλες θέσεις πιθανοί είναι οι Δ. Δημοσθενόπουλος, Ν. Στρατηλάτης, Σ. Εμινίδης, Κ. Τσίμας, Στ. Μπαρούτης, Π. Τιάκας και Ν. Γκόλνας.

ΔΡΑΜΑ Ο νυν βουλευτής Αν. Σαάτσογλου. Σίγουρος υποψήφιος είναι ο κ. Φλώρος Κωνσταντίνου και πιθανοί οι Χαρά Κεφαλίδου, Π. Παπαδόπουλος, Γρ. Μιχαηλίδης, Μ. Χαραλαμπίδης.

ΠΕΛΛΑ Οι νυν βουλευτές Γ. Πασχαλίδης και Θ. Γεωργιάδης. Για τις άλλες θέσεις υποψήφιοι είναι οι Δ. Γαϊτανίδης, Βοσνάκης, Βασιλειάδης, Τάνος, Γιουματζίδης και Παρθένα Ανδρεάδου.

ΗΜΑΘΙΑ Οι νυν βουλευτές Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Γικόνογλου και Ν. Χατζηϊωαννίδης. Για τις υπόλοιπες θέσεις ακούγονται τα ονόματα των Θ. Γεωργιάδη, Βλαζάκη και Θούλης Σιδηρόπουλου.

ΠΙΕΡΙΑ Οι νυν βουλευτές Π. Τσερτσεκίδης και Μαρία Αρσένη. Πιθανοί υποψήφιοι Θαν. Μπάσδρας, Χρ. Καραφουλίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Γ. Γκούνας, Αν. Μωυσιάδης, Γ. Παπαθανασίου. Αν αρθεί το ασυμβίαστο, στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο Θαν. Παπαγεωργίου, υποδιοικητής της Αγροτικής.

ΚΟΖΑΝΗ Οι νυν βουλευτές Λαζ. Λωτίδης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Θ. Κοκκελίδης. Για τις υπόλοιπες θέσεις υποψήφιοι είναι οι Αλ. Αθανασιάδης, Ι. Λεσγίδης, Ν. Βλαντής, Ανδρεάδης, Μισιρλής, Τσιγκοΐδης και οι Αθανασία Βακονάκη και Χρυσούλα Βαμβακά-Λιάγκα που προτείνονται από τον Τομέα Γυναικών. Υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση και για όνομα που θα σηματοδοτεί διεύρυνση προς την Κεντροδεξιά.

ΓΡΕΒΕΝΑ Ο νυν βουλευτής Ι. Κωνσταντινίδης προβληματίζεται αν θα είναι υποψήφιος ξανά. Την απόφασή του θα ανακοινώσει με δήλωση εντός των ημερών. Αν τελικά δεν είναι υποψήφιος, τη θέση του στη Βουλή θα διεκδικήσει ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και μέλος της Κ.Ε. Ελ. Τζιόλας. Υποψήφιος θα είναι και ο Κ. Ταταρίδης. Ο Τομέας Γυναικών έχει προτείνει τη Μαρία Παπαγεωργίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ Ο νυν βουλευτής Γ. Λιάνης. Πιθανοί υποψήφιοι Μιχ. Τσόσκος, Γ. Χριστιανόπουλος, Απ. Αναστασιάδης, Κοσκοσίδης, Σαχινίδης.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο νυν βουλευτής Φ. Πετσάλνικος. Πιθανοί υποψήφιοι Χρ. Γκοσλιόπουλος και Παπουλίδης.

ΘΡΑΚΗ ΕΒΡΟΣ Ο νυν βουλευτής Ν. Ζαμπουνίδης. Σίγουρος υποψήφιος είναι ο Απ. Φωτιάδης, (πρώην βουλευτής) και πιθανοί οι Γ. Νικολαΐδης (αν αρθεί το κομματικό ασυμβίβαστο), Ν. Ντάρμας, Νανά Ζωΐδου, Β. Σισμανίδης, Σ. Γκοτζίδης, Σμάρω Πιστάκη, Γ. Βαβίας.

ΞΑΝΘΗ Οι νυν βουλευτές Π. Σγουρίδης και Ν. Λαμπαδάρης. Για τις άλλες θέσεις υποψήφιοι είναι οι Σ. Στολίδης, Τρ. Παπαδόπουλος και Κ. Χουλιάρας. Θα επιλεγεί και ένας μουσουλμάνος (πιθανοί είναι οι κ.κ. Γιουσούφ και Εκσάν).

ΡΟΔΟΠΗ Οι νυν βουλευτές Χαρ. Δαμιανίδης και Γκαλήπ Γκαλήπ. Πιθανοί υποψήφιοι Χρύσα Μανωλιά (μέλος της Κ.Ε.) Γ. Παπαδριέλλης, Ν. Κλάδος, Στ. Σταυρόπουλος, Δαμ. Μαρουφίδης. Θα συμμετάσχει και ένας μουσουλμάνος, πιθανόν ένας από τους Μεμέτ και Καξίξογλου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συνεργασία Καραμανλή – Μπακογιάννη για μη κομματικούς υποψηφίους ευρείας αποδοχής

Τουλάχιστον ένα υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής που να μην είναι κομματικό στέλεχος αναζητεί η Ν.Δ. σε όλους τους νομούς της χώρας. Οι επιτελείς του Κ. Καραμανλή, οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο, προσπαθούν να πείσουν να μπουν στην πολιτική προέδρους επιμελητηρίων, δικηγορικών, ιατρικών και εμπορικών συλλόγων. Δηλαδή πρόσωπα καταξιωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά στις περιοχές τους. Συνήθως όμως παίρνουν αρνητικές απαντήσεις, ενώ τα ίδια πρόσωπα έχουν βολιδοσκοπηθεί και από άλλα κόμματα και έχουν πει ότι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική. Στην προσπάθεια για την ανεύρεση υποψηφίων ο Κ. Καραμανλής συνεργάζεται στενά με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τις προτάσεις της οποίας υιοθετεί, αφού στόχος του είναι η ενεργοποίηση σ’ αυτές της εκλογές όλων των στελεχών που ελέγχει η πρώην υπουργός, αλλά και όλων των ψηφοφόρων της παλιάς μητσοτακικής πτέρυγας. Στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ­ δημοσιεύουμε σήμερα τα ονόματα των υποψηφίων ­ υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες, οι οποίες, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ρηγίλλης, θα έχουν κλείσει το αργότερο σε δύο εβδομάδες.

Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Π. Ψωμιάδης, Γ. Ορφανός και Ν. Κούβελας και αναμένεται να προστεθούν ακόμη οι Αν. Σπηλιώπουλος, Α. Γυφτόπουλος, Γ. Στεργίου, Γ. Πιπερόπουλος και Ρεβέκκα Κοροβήλα. Η νεαρή δημοτική σύμβουλος Έλενα Ράπτη, η οποία για πολλούς μήνες συγκέντρωσε πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας, τελικά χάνει ­ αυτή τη φορά ­ το τρένο της υποψηφιότητας, λόγω ορίου ηλικίας.

Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στους νυν βουλευτές Γ. Τζιτζικώστα, Γ. Σαλαγκούδη και Α. Ρεκούζα αναμένεται να προστεθούν ο πρώην υπουργός Χρ. Κοσκινάς, ο πρώην βουλευτής Χρ. Ζαχαράκης, ο Δ. Βαρζόπουλος και αναζητείται μια γυναίκα.

ΗΜΑΘΙΑ Υποψήφιοι θα είναι πιθανότατα οι Γ. Παπαστάμκος, Μ. Χαλκίδης, Σ. Ακριτίδης, Σ. Κυριαζόπουλος και Φ. Φωτιάδης.

ΚΙΛΚΙΣ Θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Σ. Τσιτουρίδης, Θ. Πασσαλίδης και θα προστεθούν οι Ν. Αυγερινίδης και Κ. Καλπίδης.

ΠΕΛΛΑ Εκτός των νυν βουλευτών Παρθένας Φουντουκίδου και Γ. Καρασμάνη, ακούγονται τα ονόματα των Γ. Γκλαβάνη, Π. Σιβάνα, Δ. Τζαμτζή και Σ. Νουσηκύρου.

ΠΙΕΡΙΑ Είναι ένας δύσκολος νομός για τη Ν.Δ., αφού ο διαγραφείς βουλευτής Ν. Κάκκαλος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών στελεχών. Ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Ι. Καρπύζα και Θ. Μήτρα.

ΣΕΡΡΕΣ Θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Ε. Χαϊτίδης, Αχ. Καραμανλής και Θ. Λεονταρίδης, καθώς και η δημοσιογράφος Λίνα Κλείτου (κόρη του πρώην υπουργού). Ακούγονται και οι Γ. Συμεωνίδης και Κ. Τσιπλάκος.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Γιοβανούβας, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος της Ν.Δ. Ο Κ. Καραμανλής δεν θέλει ούτε να ακούει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής Β. Παπάς, ενώ ακούγονται οι Στ. Καραμανλής, Γ. Βαργιωνάς, Α. Φλωρίνης και Σ. Βαρβαρίνος.

ΔΡΑΜΑ Θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Κ. Ευμοιρίδης και Σ. Παπαδόπουλος, ενώ ακούγονται τα ονόματα του δημάρχου της πόλης Μ. Τζίμα και του Στ. Σαραφόπουλου.

ΈΒΡΟΣ Θα είναι υποψήφιοι οι βουλευτές Λ. Λυμπερακίδης και Θ. Δημοσχάκης, καθώς και ο πρώην βουλευτής που προέρχεται απο την «Άνοιξη» Α. Γεροντόπουλος. Ακούγονται ακόμη οι Γ. Δερμετζόπουλος, Χ. Καπετανίδης και Σ. Κελέτσης

ΚΑΒΑΛΑ Θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Γ. Καλαντζής και Γ. Παναγιωτόπουλος και ακούγονται τα ονόματα των Θ. Μαρκόπουλου, Δ. Κοσμίδη και Αχ. Καραγκιοζόπουλου.

ΞΑΝΘΗ Θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Μ. Ακήφογλου και ο Φ. Τσαλίδης.

ΡΟΔΟΠΗ Στον νομό αυτό δεν έχει βουλευτή σήμερα η Ν.Δ. Θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ ακούγεται ο Π. Κωσταντινίδης.

ΓΡΕΒΕΝΑ Θα είναι υποψήφιος, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί, ο δημοσιογράφος Φ. Σιούμπουρας και ενδεχομένως ο Ν. Τζίρος.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο νυν βουλευτής Κ. Σημαιοφορίδης έχει εκδηλώσει την επιθυμία να μην είναι ξανά υποψήφιος, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Κ. Μπαμπούλη και Ι. Μιχαηλίδη.

ΚΟΖΑΝΗ Στον νυν βουλευτή Ν. Τσιαρτσώνη αναμένεται να προστεθούν οι Α. Καλογήρου, Μ. Παπαδόπουλος, Θ. Κουκουλέτας και Ν. Παπαφιλίππου.

ΦΛΩΡΙΝΑ Θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Χ. Παπαθανασίου και αναμένεται να προστεθούν οι Μ. Μαυρίδης και Μπ. Κοτζίδης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “