«Ψηφίζω Ν.Δ., αλλά...»

«Ψηφίζω Ν.Δ., αλλά μένω στον δήμο, αφού ο λαός της Αθήνας με εξέλεξε για τέσσερα χρόνια. Τιμώ τους συμπολίτες μου και σέβομαι τους θεσμούς». Με αυτή τη φράση ο δήμαρχος Αθηναίων αναμένεται εντός της εβδομάδος να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

 

Αβραμόπουλος – Καραμανλής. Μετά το γεύμα ο δήμαρχος Αθηναίων μέτρησε τα συν και τα πλην και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η ένταξή του στη Ν.Δ. αυτή την ώρα θα ήταν αντίθετη με το πολιτικό προφίλ, το οποίο χτίζει όλα αυτά τα χρόνια»

Ο Δ. Αβραμόπουλος, όπως λέει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, όλο αυτό το διάστημα ζύγισε τα πράγματα πολύ καλά. Μέτρησε τα συν και τα πλην της μιας κίνησης και της άλλης και κατέληξε στο συμπέρασμα πως “η ένταξή του στη Ν.Δ. αυτή την ώρα θα ήταν αντίθετη με το πολιτικό προφίλ το οποίο χτίζει όλα αυτά τα χρόνια, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι θα έδειχνε να αγνοεί τους ψηφοφόρους των άλλων κόμματων, οι οποίοι τον ανέδειξαν δήμαρχο της πόλης με μεγάλη πλειοψηφία, και ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα έδειχνε περιφρόνηση προς τους θεσμούς, όταν ο ίδιος μιλάει διαρκώς για την ενίσχυση των θεσμών”.

Οι πιθανότερες ημέρες να ανοίξει τα χαρτιά του είναι η αυριανή ή η Πέμπτη, καθώς, όπως εξηγεί στους συνομιλητές του, δεν θα ήθελε να μιλήσει για τις εκλογές πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αμηχανία και νευρικότητα στη Ρηγίλλης. Μετά την κοσμικού χαρακτήρα συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον δήμαρχο, οι περισσότεροι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν πεισθεί ότι η προσχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου στη Ν.Δ. είναι γεγονός. Μόνο ο Κ. Καραμανλής ­ όπως λένε οι επιτελείς του ­ διατηρούσε επιφυλάξεις, καθώς δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Τώρα, κορυφαία στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στον Κ. Καραμανλή, για τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη υπόθεση. “Ετοιμαζόμαστε για νέα ψυχρολουσία και μάλιστα μέσα στην προεκλογική περίοδο. Αυτή όμως θα είναι χειρότερη από εκείνη του Γιώργου Σουφλιά” λέει κορυφαίο στέλεχος και επισημαίνει: “Έκανε λάθος η ηγεσία που ανέδειξε σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα το θέμα της συστράτευσης των Γ. Σουφλιά και Δ. Αβραμόπουλου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως ότι θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμά του”.

Άλλα στελέχη επισημαίνουν ότι με την τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο θέμα Αβραμόπουλου: πρώτον, δημιούργησε πολλές ελπίδες στη βάση του κόμματος και, δεύτερον, έδωσε την εντύπωση ότι χρειάζεται το δεκανίκι του δημάρχου για να εξασφαλίσει τη νίκη.

Πάντως υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν ότι είναι πιθανό στο παρά πέντε ο δήμαρχος να αλλάξει γνώμη και να ενταχθεί στο κόμμα. Η Ντόρα Μπακογιάννη χθες κάλεσε τον Δ. Αβραμόπουλο να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Μιλώντας στον “9,84”, η κ. Μπακογιάννη προέβλεψε ότι ο δήμαρχος τελικά θα ενταχθεί στη Ν.Δ. και άφησε αιχμές εναντίον του για τις αντιφατικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας: “Το ότι δημιουργείται μια εικόνα με τις μισές εφημερίδες να γράφουν πως έρχεται στη Ν.Δ. και τις άλλες μισές να γράφουν το αντίθετο είναι ένα γεγονός που δεν τιμά την πολιτική ούτε όσους συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον αγώνα”. Ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος στο παρελθόν έχει επιτεθεί στον δήμαρχο, μιλώντας χθες στον Πλάνετ, δήλωσε ότι ο “δήμαρχος, όπως και κάθε στέλεχος και οπαδός της Ν.Δ., έχει χρέος να αγωνιστεί”.

Σε άλλο κλίμα ήταν ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε στον Φλας ότι ” βεβαίως και θέλουμε να είναι στο κόμμα· αν όμως κρίνει ότι πρέπει να μείνει στον δήμο και κάνει δήλωση στήριξης, δεν νομίζω ότι δημιουργείται πρόβλημα”.

Τη ίδια ώρα ο Δ. Αβραμόπουλος διαμηνύει στη Ρηγίλλης ότι αν τα ερχόμενα 24ωρα δεχθεί επιθέσεις, είναι πιθανό να μην κάνει τη δήλωση ότι στηρίζει τον αγώνα της Ν.Δ. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι σχέσεις με τον Κ. Καραμανλή είναι άριστες και θέλει να διατηρηθούν έτσι και από τις δυο πλευρές, αφού θα συναντηθούν σε πολλές κοινές προσπάθειες. Ακόμη, όπως λένε οι συνεργάτες του δημάρχου, η απάντηση σε όσους τον ρωτήσουν γιατί δεν δέχθηκε να στηρίξει τη Ν.Δ. σε αυτή την κρίσιμη μάχη θα είναι: “Μα, τη στήριξα μένοντας στη θέση του δημάρχου, στην οποία το κόμμα με τοποθέτησε, χρίζοντάς με δύο φορές υποψήφιο”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “