Με τακτική Αβραμόπουλου

Την τακτική που ακολούθησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέναντι στον Θεόδωρο Πάγκαλο, στις δημοτικές εκλογές του 1992, θα εφαρμόσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέναντι στον Πρωθυπουργό σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Δηλαδή, δεν θα απαντά στις προσωπικές επιθέσεις, δεν θα σηκώνει το γάντι στις προκλήσεις και θα αφήνει ­ όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του ­ τους ψηφοφόρους να κρίνουν τόσο τον κ. Κ. Σημίτη όσο και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, ο κ. Κ. Καραμανλής αποκάλυψε στα στελέχη του την προεκλογική του στρατηγική, κλείνοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου του κόμματος για την Ολυμπιάδα. «Ο Πρωθυπουργός έδωσε το Σάββατο το στίγμα της προεκλογικής του τακτικής. Πολιτική οξύτητα, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Ύβρεις και μικρότητες. Προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Έδειξε ότι μετρά ανάποδα», είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Ένα μόνο θα πω τώρα. Δεν θα τα καταφέρει. Δεν μπορεί να συντηρήσει άλλο το κατεστημένο, τη μιζέρια, τη διαφθορά και την εξάρτηση».

Το σκυλάκι

Η αρχή, όμως, έγινε το Σάββατο. Όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. πληροφορήθηκε, στη Μαδρίτη, την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κ. Σημίτη και την αναφορά του Πρωθυπουργού στο σκυλάκι που του είχε δωρίσει η σύζυγός του την Πρωτοχρονιά, σχολίασε: «Ξεκίνησε με ολίσθημα. Μακάρι να συνεχίσει να μου επιτίθεται προσωπικά». Λίγο αργότερα κάλεσε τους δημοσιογράφους και ενώ όλοι περίμεναν να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στον Πρωθυπουργό, εκείνος περιορίστηκε να πει: «Ο καθένας μας κρίνεται από την ποιότητα και το επίπεδο της πολιτικής του τοποθέτησης και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν θα διολισθήσουμε σε καταστάσεις που οποιοσδήποτε τις μεταχειρίζεται τον κάνουν στο μέλλον να ντρέπεται γι’ αυτές».

Χαμηλοί τόνοι

Οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι «ο κ. Κ. Σημίτης, όπως έδειξε από την πρώτη προεκλογική εμφάνιση, ετοιμάζεται να φορέσει και πάλι το “κοστούμι” του σκληρού στελέχους του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί την ίδια λαθεμένη πολιτική των ευρωεκλογών, γεγονός που θα ωφελήσει τη Ν.Δ. Ο λόγος είναι απλός: Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, οι οποίοι έχουν θετική γνώμη για τον κ. Κ. Σημίτη, ενοχλούνται όταν τον βλέπουν σ’ αυτό τον ρόλο». Έτσι, η τακτική του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι χαμηλοί τόνοι με ταυτόχρονη παράθεση θέσεων και προγραμμάτων θα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της προεκλογικής του καμπάνιας, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής τακτικής, στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή εισηγούνται να μη γίνουν μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες καλλιεργούν κλίμα πόλωσης. «Οι συγκεντρώσεις γίνονται με στόχο τη συσπείρωση της βάσης. Εμείς αυτό δεν το χρειαζόμαστε, διότι έχουμε υψηλή συσπείρωση. Αυτό το χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ. Η δική μας ανάγκη είναι να φέρουμε κοντά μας και πάλι τους λεγόμενους κεντρογενείς», λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης. Μέχρι στιγμής, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει πάρει την οριστική του απόφαση για τις συγκεντρώσεις, έχει δώσει όμως το πράσινο φως για την κατάργηση του «πυρσού». Το έμβλημα της Ν.Δ. παραχώρησε τη θέση του στα τρία περιστέρια και μπαίνει στο χρονοντούλαπο μαζί με τα τραγούδια της «γαλάζιας γενιάς».

Τα προσυνέδρια

Για τις επόμενες 5 εβδομάδες, πάντως, η Ν.Δ. θα ρίξει όλο το βάρος της στην επιτυχία τον προσυνεδρίων της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και του κεντρικού συνεδρίου της Αθήνας. Ο κ. Κ. Καραμανλής σε συνεργασία με τον πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αποφάσισαν να μεταφέρουν το συνέδριο της Αθήνας δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή, αντί για τις 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου, θα γίνει το Σαββατοκύριακο μετά την Καθαρή Δευτέρα, δηλαδή στις 17, 18 και 19 Μαρτίου.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ν.Δ. τις τρεις εβδομάδες που μένουν από τότε μέχρι τις εκλογές, αν τελικά δεν κάνει συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στη Ρηγίλλης λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα επιμείνει πολύ για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και των αρχηγών όλων των κομμάτων. Δεν είναι σίγουρο, όμως, ακόμη αν θα δεχθεί να πάει σε τηλεοπτική μονομαχία με τον κ. Κ. Σημίτη, αν αυτό ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Αυτή την εβδομάδα, πάντως, τα μάτια όλων στη Ρηγίλλης θα είναι στραμμένα στην Αχαΐα. Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί το προσυνέδριο της Πάτρας, στο οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής δίνει μεγάλη έμφαση. Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, όπως λένε στη Ρηγίλλης, έχει εντυπωσιάσει τον κ. Κ. Καραμανλή με τη στήριξη που του παρέχει. Αλλά και ο κ. Κ. Μητσοτάκης προκάλεσε ανακούφιση στον πρόεδρο και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. με τη χθεσινή του συνέντευξη στην «Απογευματινή της Κυριακής», στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα είμαι στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της Ν.Δ. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την εκλογική νίκη του κόμματος».

Ενέσεις αισιοδοξίας

Στη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Κ. Καραμανλής, που ήταν η πρώτη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, προέβλεψε ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής στις 9 Απριλίου και επέκρινε την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει αριθμούς για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων και τόνισε: «Όλα τα πραγματικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρωτιά μας. Είμαστε αισιόδοξοι για τη νίκη. Αυτή η μάχη είναι δική μας. Αμφιβολίες δεν υπάρχουν. Γι΄ αυτό χρησιμοποιούν πρωτοσέλιδες αλχημείες. Οι ευσεβείς πόθοι τους μετατρέπονται σε αριθμομαγειρέματα. Με τερτίπια, όμως, δεν μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία μας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε λέγοντας ότι «τα κίτρινα κατασκευάσματα δεν είναι δυνατόν να κάμψουν την απόφαση ενός ολόκληρου λαού: την απόφασή του για μια άλλη πορεία. Για μια πολιτική που δεν υπαγορεύεται από λίγους για τα συμφέροντα των λίγων. Η μάχη θα είναι σκληρή. Άρχισαν κιόλας την υποχθόνια δράση. Φτιάχνουν αριθμούς με τη φαντασία τους και τους σερβίρουν σαν μετρήσεις και αναλύσεις των τάσεων της κοινής γνώμης. Με αναγωγές επί αναγωγών, με μεθόδους επιστημονικά απαράδεκτες, προσπαθούν να πλάσουν ψεύτικες εικόνες. Για να επηρεάσουν όσο μπορούν, να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν. Τα ξέρουμε τα τερτίπια τους. Είναι παιχνίδια φοβισμένων και πληρωμένων. Των ηττημένων και φερεφώνων τους». Ο κ. Κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με ενέσεις αισιοδοξίας προς βουλευτές και στελέχη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “