Σαν θαρραλέοι, σαν έτοιμοι από καιρό

Ο Πρωθυπουργός δεν αιφνιδίασε κανέναν. Όλοι ήταν έτοιμοι από… καιρό για εκλογές την άνοιξη. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχε προεξοφληθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο ίδιος ο κ. Κ. Σημίτης είχε δηλώσει από το Ελσίνκι μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι «με ευθύνη της Ν.Δ. η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 26 Μαρτίου».

Η Νέα Δημοκρατία

Ήταν τότε που από τη Ρηγίλλης άφηναν να διαρρεύσουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα προκαλέσει σε κάθε περίπτωση εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι οι μηχανισμοί όλων των κομμάτων, οι βουλευτές και οι πολιτευτές είχαν λάβει τα μέτρα τους. Η στροφή του κ. Κ. Καραμανλή τις παραμονές των Χριστουγέννων, όταν δηλαδή αποφάσισε να ψηφίσει το κόμμα του τον Κωστή Στεφανόπουλο, δεν άλλαξε ουσιαστικά το σκηνικό. Πολλά στελέχη που διατηρούν στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, από την επομένη ημέρα της δημοσιοποίησης της νέας θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέβλεπαν μετά βεβαιότητας ότι οι εκλογές θα γίνουν έτσι και αλλιώς μέσα στην άνοιξη.

Από το καλοκαίρι

Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά είχε κλείσει το πρώτο ραντεβού του με τις διαφημιστικές εταιρείες από την… επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 1999.

Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι σεισμοί του Σεπτεμβρίου ανέβαλαν για λίγο την έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας, αλλά από τις αρχές του Οκτωβρίου οι επισκέψεις του επικοινωνιακού «τιμ» του ΠΑΣΟΚ στην έδρα της μίας από τις δύο εταιρείες που είχε κλείσει είχαν σταθερό ρυθμό: κάθε Τρίτη βράδυ, επτά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αθανασάκης, ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο Πέτρος Λάμπρου και ο Νάσος Αλευράς ανηφόριζαν στο Μαρούσι και επεξεργάζονταν τους άξονες της διαφημιστικής καμπάνιας. Με τον ίδιο ρυθμό και ανάλογους στόχους, η ομάδα επικοινωνίας που έχει συγκροτήσει ο κ. Κ. Σημίτης δίπλα του προχωρούσε στο έργο της.

Με συνδέσμους τους κ. Κ. Λαλιώτη και Δ. Ρέππα που ανήκαν και στις δύο « ομάδες» το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργαζόταν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης με τους Πέτρο Ευθυμίου, Νίκο Θέμελη, Γιώργο Πανταγιά και τον επαγγελματία επικοινωνιολόγο Λευτέρη Κουσούλη. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έχει αναθέσει στον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο να διαμορφώσει το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 10 μέρες.

Έτοιμες αφίσες και λίστες

Έτσι, χθες, πριν ο κ. Κ. Σημίτης εξαγγείλει την ημερομηνία των εκλογών για τις 9 Απριλίου, η πρώτη αφίσα ήταν ήδη τυπωμένη. Απευθύνεται στους αγρότες όσον αφορά τους οποίους το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει αδυναμία.

Έτοιμα είναι επίσης και τα βασικά συνθήματα: «Δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» και «Νέοι Ορίζοντες», «Εμείς οι Έλληνες πετύχαμε πολλά»,«όλοι οι Έλληνες είναι εδώ, για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο». Έτοιμες όμως είναι και οι λίστες του ΠΑΣΟΚ.

Τα ψηφοδέλτια στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν σχεδόν κλείσει. Μένουν οι μονοεδρικές και ορισμένοι ακόμη νομοί που απαιτούν ειδική εκλογική τακτική. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Πρωθυπουργός, που χειρίζεται μόνος του το θέμα, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα μέλη της επιτροπής ψηφοδελτίων τις προτάσεις τους.

Οι ετεροδημότες

Με εντατικό ρυθμό από τον περασμένο Νοέμβριο εργάζεται και η επιτροπή ετεροδημοτών υπό τον κ. Μ. Νεονάκη. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να κινητοποιήσουν περισσότερους από 250.000 ψηφοφόρους από το κέντρο προς την επαρχία. Έτοιμο είναι και το πρόγραμμα περιοδειών του Πρωθυπουργού ­ άλλωστε αυτό ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει.

Έτοιμοι και στη Ν.Δ.

Και στη Ν.Δ., όμως, είναι σχεδόν όλα έτοιμα. Από το φθινόπωρο οι κ.κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος και Γιάννης Λούλης συνεργάζονται στενά με την εταιρεία Σποτ Τόμσον για την εκλογική καμπάνια. Στη Ρηγίλλης διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία και σε δύο εβδομάδες όλα θα είναι έτοιμα, δηλαδή αφίσες τηλεοπτικά σποτ και συνθήματα. Το πρώτο σύνθημα είναι ήδη έτοιμο: «Μπορούμε καλύτερα». Πάντως ή Ν.Δ. ουσιαστικά θα διεξαγάγει τον προεκλογικό της αγώνα μέσα από τα προσυνέδρια. «Αυτή ήταν η καλύτερη κίνηση του προέδρου από τότε που ανέλαβε την ηγεσία», λένε στη Ρηγίλλης και εξηγούν: «Εδώ και έναν μήνα ο κομματικός μηχανισμός σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα».

Τα προσυνέδρια γίνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις, επομένως, ουσιαστικά είναι έτοιμο και το πρόγραμμα των περιοδειών του προέδρου. Όσο για τις λίστες έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον Ιανουάριο.

Μένουν μόνο οι μονοεδρικές και άλλοι 10 νομοί που θα κλείσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η Ν.Δ., όπως επεσήμαιναν χθες στη Ρηγίλλης, θα ρίξει το βάρος της στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ θα ζητήσει αμέσως τη διεξαγωγή τηλεοπτικής μονομαχίας του προέδρου της με τον Πρωθυπουργό.

Τα μικρά κόμματα

Τα μικρότερα κόμματα, εντός και εκτός Βουλής, έχουν και αυτά σημάνει συναγερμό από καιρό. Καταρτίζουν ψηφοδέλτια, αναζητούν συνθήματα, ετοιμάζουν αφίσες και πανό, ενώ έχουν εντείνει τις περιοδείες στελεχών τους. Το ΚΚΕ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ έχουν πάρει απόφαση να μετατρέψουν τα ανώτερα όργανά τους σε επιτροπές εκλογικού αγώνα.

Το ΚΚΕ, το οποίο έχει προγραμματίσει για τις 10 Φεβρουαρίου συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, προσανατολίζεται προς διεύρυνση των ψηφοδελτίων του και συζητεί ονόματα όπως του καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη, της Λιάνας Κανέλλη, του Τίτου Βανδή, του Κώστα Ζουράρι και της Μπέττυς Βαλάση, ενώ όλοι οι νυν βουλευτές θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Ο Συνασπισμός, που ήδη έχει επιλέξει το κεντρικό σύνθημα που είναι «αρκετά περιμέναμε, τολμήστε μαζί μας», συζητεί και αυτό να προτείνει συνεργασία στους κ.κ. Μ. Γλέζο, Γ. Μπανιά, Α. Μανιτάκη και Β. Παπαζάχο.

ΤΟ ΔΗΚΚΙ θα χρησιμοποιήσει και αυτό όλους τους νυν βουλευτές του, ενώ αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τον καρδιοχειρουργό κ. Σ. Σπύρου. Μετά τη λήξη της βουλευτικής περιόδου υπάρχουν σκέψεις να βολιδοσκοπηθούν και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “