Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Αν κάποιο πρωί λίγο μετά τις 9 συναντήσετε την Ντόρα Μπακογιάννη να μπαίνει βιαστική, με σπορ ρούχα και χωρίς συνοδεία, στην πολυκατοικία της οδού Πλουτάρχου 30, στο Κολωνάκι, μην εκπλαγείτε. Σε 10 λεπτά θα δείτε να περνάει την ίδια πόρτα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ύστερα θα φθάσει ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τελευταίοι θα προσέλθουν ο Μιχάλης Λιάπης και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αυτό είναι το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. που θα δώσει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη κρίσιμη αναμέτρηση. Οι συναντήσεις τους είναι απόλυτα μυστικές. Γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά απόγευμα όχι στη Ρηγίλλης, αλλά στο βουλευτικό γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή, μακριά από τα μάτια των άλλων κομματικών στελεχών και των δημοσιογράφων.

Από την πρώτη στιγμή όλοι έδωσαν… όρκο ότι δεν πρόκειται να βγει έξω από το γραφείο οτιδήποτε ειπωθεί εκεί. Τα στελέχη καταθέτουν τις απόψεις για την τακτική του κόμματος μέχρι τις εκλογές, διαφωνούν ή συμφωνούν μεταξύ τους σε, μάλλον, φιλικό κλίμα και χωρίς αντιπαραθέσεις. Τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει ο πρόεδρος, ο οποίος ακούει τις προτάσεις όλων με προσοχή και κρατά σημειώσεις. Συχνά, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει αντίθετη γνώμη με τον πρόεδρο και οι υπόλοιποι εντυπωσιάζονται όταν σπεύδει να συμφωνήσει μαζί της ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Σε μία από αυτές τις συσκέψεις αποφασίστηκε και το έκτακτο συνέδριο. «Θυμάσαι, Ντόρα, που είχες ζητήσει πέρυσι συνέδριο επανίδρυσης; Λέω να προχωρήσουμε σε κάτι αντίστοιχο, το οποίο θα το ονομάσουμε έκτακτο ιδεολογικό συνέδριο», είχε πει ο κ. Κ. Καραμανλής και όλοι συμφώνησαν αμέσως μαζί του. Μόλις τελειώσει η σύσκεψη, που δεν φθάνει ποτέ τις δύο ώρες, αποχωρούν ένας ένας με τον ίδιο συνωμοτικό τρόπο. «Η ομάδα λειτουργεί στα πρότυπα των επιτροπών των παλαιών αριστερών κομμάτων», λέει γελώντας ένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο εκλογικό επιτελείο. Και εξηγεί: «Μη νομίσετε ότι γνωρίζουμε οι πάντες τα πάντα. Γι’ αυτό και δεν καλούνται όλοι σε κάθε συνεδρίαση.

 

Ντόρα Μπακογιάννη – Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και οι δύο ανήκουν στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος αποφασίζει ποιος ή ποιοι θα λείπουν κάθε φορά. Δεν λέει επίσης σε όλους όλα όσα έχει στο μυαλό του για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Κ. Καραμανλής διασφαλίζει περισσότερο το ενδεχόμενο των διαρροών. Δηλαδή, άλλα ξέρει η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα ο Προκόπης Παυλόπουλος για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου. Μόνο ένας ξέρει τα πάντα: ο έμπιστος συνεργάτης του, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έχει έναν ακόμη ρόλο. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά θα σχεδιάσει την εκλογική καμπάνια του κόμματος μαζί με τον Γιάννη Λούλη και τους δύο εκπροσώπους της εταιρείας Σποτ Τόμσον, τους κ.κ. Δημήτρη Μαύρο και Γιάννη Κερασιώτη. Είναι ακριβώς το ίδιο «τιμ» που σχεδίασε την καμπάνια των ευρωεκλογών.

Ο Γιάννης Λούλης μπορεί επισήμως να μην είναι σύμβουλος του προέδρου, αλλά συνεχίζει να έχει χαλαρή συνεργασία με το κόμμα. Τώρα, εν όψει εκλογών, επιστρατεύεται ξανά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι η καμπάνια του Ιουνίου είχε μεγάλη επιτυχία. «Άλλωστε, αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης», λένε οι επιτελείς του. Και προσθέτουν: «Μια ομάδα που βάζει γκολ δεν την αλλάζεις». Σπηλιωτόπουλος, Λούλης, Μαύρος και Κερασιώτης, λοιπόν, από τώρα μέχρι και την παραμονή των εκλογών θα είναι τα ισχυρά πρόσωπα της Ρηγίλλης. Ήδη έχουν αρχίσει να «πέφτουν» οι ιδέες για τα τηλεοπτικά σποτ, τα οποία λίγο θα διαφέρουν από εκείνα του Ιουνίου. Και αυτήν τη φορά «Κώστας θα κερνάει και Καραμανλής θα πίνει». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κυριαρχεί σε όλα τα διαφημιστικά για την τηλεόραση, τα οποία θα αναδεικνύουν το «ανθρώπινο προφίλ του, διότι αυτό είναι το ισχυρό του όπλο, απέναντι στον Κώστα Σημίτη», λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης. Η διαφορά θα είναι ότι σε αυτήν την αναμέτρηση η Ν.Δ. θα αποφύγει την αρνητική διαφήμιση και τις σκληρές προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Κ. Σημίτη.

 

Γιάννης Λούλης. Θα σχεδιάσει και πάλι την εκλογική καμπάνια

Η καμπάνια θα είναι προσαρμοσμένη στη νέα αντιπολιτευτική τακτική των χαμηλών τόνων και θα περιλαμβάνει τις προτάσεις του κόμματος σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Το σύνθημα θα είναι το ίδιο με εκείνο του συνεδρίου: «Μπορούμε καλύτερα». Δύο θέματα προβληματίζουν ακόμη τους επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή. Το ένα είναι αν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει σε κάποιο από τα σποτ η κ. Νατάσα Καραμανλή και το δεύτερο αν θα πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος στις αφίσες να είναι πλαισιωμένος από κορυφαία στελέχη.

Η εισήγηση που έχει δεχθεί ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να φωτογραφηθούν μαζί του μόνο νέοι άνθρωποι και το σύνθημα της αφίσας να είναι, «Εγώ και η γενιά μου». Αυτό σημαίνει πως αν αποδεχθεί την εισήγηση ο πρόεδρος της Ν.Δ., τα πρόσωπα της γενιάς του θα είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η κ. Μ. Γιαννάκου-Κουτσίκου, ο κ. Μ. Λιάπης, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος.

Στη Ρηγίλλης λένε ότι ο σχεδιασμός της καμπάνιας βρίσκεται στην τελική ευθεία και μόλις ο κ. Κ. Σημίτης αποκαλύψει τον χρόνο των εκλογών, σε 10 ημέρες το αργότερο θα είναι όλα έτοιμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “