Ο Αβραμόπουλος... αναποφάσιστος

Οι αισιόδοξες προβλέψεις τού κ. Κ. Καραμανλή από τη Μαδρίτη ότι «η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο κ. Σημίτης θα πιει το πικρό ποτήρι» δεν ήταν ικανές να ανεβάσουν το ηθικό στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος. «Αν ο Σημίτης δεν ήταν σίγουρος ότι θα κερδίσει, δεν θα έκανε εκλογές», έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στη Βουλή, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Αυτό το κλίμα ηττοπάθειας είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Ν.Δ. και θα χρειαστεί προσπάθεια για να το αλλάξει ο κ. Κ. Καραμανλής τις προσεχείς ημέρες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Τώρα, η προσοχή όλων στη Ρηγίλλης είναι στραμμένη στην Πλατεία Κοτζιά καθώς όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν θα ανταποκριθεί τελικά στο κάλεσμα του κ. Κ. Καραμανλή, αν και δηλώνει ότι θα ξεκαθαρίσει τη στάση του τη Δευτέρα. Είναι κοινό μυστικό σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι η ένταξη του δημάρχου Αθηναίων στη Ν.Δ. θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο και να μετατρέψει σε «ντέρμπι» την αναμέτρηση της 9ης Απριλίου. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, όμως, προς το παρόν σιωπά και αυτή η σιωπή λούζει με κρύο ιδρώτα πρόεδρο και στελέχη της Ν.Δ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςδεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν πιστέψει πως αμέσως μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού θα ακολουθούσε η δήλωση του δημάρχου ότι στρατεύεται στον αγώνα. Αντ’ αυτού, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε στον κ. Κ. Καραμανλή ότι θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του μετά το Σαββατοκύριακο.

Σε δίλημμα

Οι συνομιλητές του δημάρχου λένε ότι προβληματίζεται σοβαρά ποιο δρόμο να πάρει: «Από τη μία πλευρά θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική και συμμερίζεται την επιθυμία οπαδών και στελεχών της Ν.Δ. που τον θέλουν μαζί τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, αισθάνεται υπεύθυνος απέναντι στους Αθηναίους, οι οποίοι τον εξέλεξαν δήμαρχο για τέσσερα χρόνια. Και εκείνοι που τον τίμησαν με την ψήφο τους δεν προέρχονται μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς».

Δήλωση υπέρ Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αποφασίσει τελικά να μην πάει στη Ν.Δ., δεν θα μείνει ουδέτερος παρατηρητής των εκλογών. Με δήλωσή του θα στηρίξει τη Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις των στελεχών που θα τον κατηγορήσουν για φυγομαχία την κρίσιμη ώρα. Πάντως, παλιοί βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούσαν χθες ότι το πιθανότερο είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να μείνει στον δήμο. Και εξηγούσαν: «Αν ήταν να έρθει στη Ν.Δ. θα το είχε ήδη αποφασίσει και δεν θα περίμενε την τελευταία στιγμή. Θα γνωστοποιούσε την πρόθεσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Σημίτη και θα κέρδιζε οριστικά τις εντυπώσεις στη βάση του κόμματος».

Στ. Μάνος – Α. Ανδριανόπουλος

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προσέγγιση των κ.κ. Σ. Μάνου και Α. Ανδριανόπουλου. Στη Ρηγίλλης μάλιστα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι και τα δύο αυτά στελέχη θα επανενταχθούν στους κόλπους της Ν.Δ. Πάντως, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή δηλώνουν ότι σε κάθε περίπτωση και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και χωρίς αυτόν η Ν.Δ. θα νικήσει στις εκλογές: «Όσο και αν φαίνεται αυτό δύσκολο, για κάποιους υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια: το ΠΑΣΟΚ έχει κουράσει, ο κ. Σημίτης δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει, ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής δίνει ελπίδα». Υπενθυμίζουν ακόμη ότι οι εκλογές θα γίνουν σε δύο μήνες και μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Συσπείρωση

Είναι γεγονός ότι η Ν.Δ. ως προς τα εσωκομματικά της βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή της. Δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα, όλα τα στελέχη είναι συσπειρωμένα γύρω από τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία κίνηση που να θεωρηθεί ως υπονόμευση της ηγεσίας. Όσο για την κ. Ντ. Μπακογιάννη στηρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. με όλες της τις δυνάμεις. «Είμαστε έτοιμοι να αγωνισθούμε, είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε χθες αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών. Παράλληλα, ο μηχανισμός βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα λόγω των προσυνεδρίων, έτσι που δεν χρειασθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για κινητοποίηση της βάσης.

Ικανοποίηση Καραμανλή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Μαδρίτη εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του κ. Κ. Σημίτη. «Ήταν αναμενόμενη, δεν υπήρχε κανένας που να μην τη γνώριζε εδώ και είκοσι ημέρες από τις δικές του διαρροές και πιέσεις. Και ήταν αναγκαστική, γιατί είναι αποτέλεσμα της εκλογολογίας που ο ίδιος δημιούργησε και αιχμαλωτίστηκε από αυτήν», είπε με έμφαση ο κ. Κ. Καραμανλής. Και πρόσθεσε: «Για τους ίδιους λόγους, σήμερα, προαναγγέλλει πρόωρες εκλογές και μάλιστα δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σημίτης δίνει επιτέλους την ευκαιρία να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την πορεία της χώρας στη νέα εποχή. Η χώρα μπαίνει σήμερα στον δρόμο για μια νέα προοπτική. Για το καλύτερο που μπορούμε να δικαιούμαστε, όλοι μαζί. Για το νέο ξεκίνημα».

Ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είχε προβλέψει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές Απριλίου, με δήλωση του επισημαίνει: «Προ μηνός εδήλωσα ότι είμαι σύμφωνος με τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο, παρ’ όλο που η προσωπική μου επιλογή είναι να μην πολιτευθώ σε πρόωρες εκλογές, ενώ θα συμμετείχα αν οι εκλογές γίνονταν τον Σεπτέμβριο. Εύχομαι οι εκλογές να διεξαχθούν σε επίπεδο αντιπαράθεσης ουσίας και συγκεκριμένων θέσεων και όχι σε επίπεδο συνθημάτων και εντυπώσεων».

Εξάλλου, το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες», αλλά και για «υποκρισία που περίσσεψε» εις βάρος της Δημοκρατίας και του Συντάγματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “