Ρηγίλλης καλεί Ανδρέα - Μάνο

Ο επίλογος της πανστρατιάς που εξήγγειλε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. γράφεται μέσα στον Φεβρουάριο, με το άνοιγμα της Ρηγίλλης προς τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Μετά την κατηγορηματική άρνηση του Γιώργου Σουφλιά να γυρίσει στο μαντρί και τη διφορούμενη στάση του δημάρχου Αθηναίων, σειρά έχουν τα άλλα δύο στελέχη προς τα οποία ήδη έγιναν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις.

 

Ανδριανόπουλος, Μάνος. Έγιναν ήδη οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις για την επιστροφή τους

Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει μόνος του από το κόμμα την περίοδο της ηγεσίας Έβερτ, διατηρούσε πάντα πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, όταν ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος, πολλοί στη Ρηγίλλης προέβλεπαν ότι σύντομα ο πρώην υπουργός θα επιστρέψει στη Ρηγίλλης. Οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνήσει τότε τουλάχιστον δύο φορές τηλεφωνικά και τα πράγματα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους. Ήρθαν όμως οι διαγραφές και το τοπίο άλλαξε. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για την απόφασή του να διαγράψει 6 βουλευτές, με ορισμένους από τους οποίους είχε ιδεολογική συγγένεια και καλές προσωπικές σχέσεις. Πέρασε ο καιρός και τώρα όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις Ρηγίλλης – Ανδριανόπουλου αναθερμαίνονται. Το απόγευμα της Τρίτης έγινε το πρώτο βήμα προσέγγισης. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό σε καφέ του Κολωνακίου και τον κάλεσε να μιλήσει σ΄ ένα από τα προσυνέδρια του κόμματος. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος απάντησε ότι δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, θα μπορούσε όμως να μιλήσει σε κάποια ημερίδα στην οποία θα προσκληθούν προσωπικότητες και από άλλους πολιτικούς χώρους. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Να επικοινωνήσει μαζί του ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα της επιστροφής. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, καθώς ο. Α. Ανδριανόπουλος εκτιμά ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε πιο σωστή πορεία και αναμένει ότι «στο ιδεολογικό συνέδριο, το κόμμα θα απαλλαγεί οριστικά από αγκυλώσεις του παρελθόντος». Πάντως, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Α. Ανδριανόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος στον Πειραιά. Είτε θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε θα αναλάβει κάποιο επιτελικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος. Και αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα βρεθεί σε σημαντικό υπουργείο.

Στην περίπτωση του κ. Στ. Μάνου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων έχει διαγραφεί από τη Ν.Δ. και δεν έχει τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις με τον κ. Κ. Καραμανλή. Παράλληλα έχει δικό του κόμμα, το οποίο δεν μπορεί και δεν θέλει να το εγκαταλείψει για να γυρίσει στην Ν.Δ. Ο κ. Στ. Μάνος δηλώνει ότι είναι έτοιμος για εκλογική συνεργασία τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη Ν.Δ., αλλά βάσει μιας προγραμματικής συμφωνίας. Δηλαδή θα μπορούσε να συνεργαστεί με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει ορισμένες από τις βασικές θέσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων. Στη Ρηγίλλης λένε πως μια τέτοια προοπτική δεν τους αφορά και συζητούν μόνο το ενδεχόμενο της επιστροφής του κ. Σ. Μάνου χωρίς όρους. Έτσι, προς το παρόν τα πράγματα είναι στάσιμα, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές. Ίσως και οι δύο πλευρές τότε να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Χθες το πρωί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι στα 6 προσυνέδρια προστίθενται και δύο συνδιασκέψεις που θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο. Η μία θα είναι το Σάββατο στη Ρόδο για τον Τουρισμό και η άλλη την Κυριακή στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “