Με... κομμένη την ανάσα στη Ν.Δ.

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στη Ρηγίλλης την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Πρωθυπουργό. Ηγεσία, βουλευτές και στελέχη φοβούνται την αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ την άνοιξη, μολονότι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή. Μάταια ο κ. Κ. Καραμανλής επιχείρησε χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ανεβάσει το ηθικό των βουλευτών του λέγοντας: «Ας κάνει εκλογές ακόμη και αύριο. Είμαστε έτοιμοι, τις περιμένουμε. Είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου».

 

Μόλις τελείωσε η ομιλία του προέδρου και οι βουλευτές βγήκαν στους διαδρόμους της Βουλής η αγωνία ήταν η ίδια. «Τελικά, πάμε για εκλογές;», « Ακούμε σήμερα και για Μάρτιο είναι δυνατόν;», «Δεν υπάρχει δηλαδή καμία πιθανότητα να πάμε για Σεπτέμβριο;». Αυτά ήταν τα ερωτήματα των βουλευτών της Ν.Δ. προς τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ούτε και εκείνοι γνώριζαν όμως τι πρόκειται να συμβεί.

Με Παυλόπουλο

Είναι ενδεικτικό ότι στο περιστύλιο της Βουλής βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σταμάτησαν τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ρώτησαν αν υπάρχει κώλυμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 5 Μαρτίου. «Δεν βρήκατε τον Βενιζέλο παιδιά και ρωτάτε εμένα;», είπε ο καθηγητής γελώντας και ύστερα άρχισε να εξηγεί τι ορίζει το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του, που ήταν καθαρά προεκλογική, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι έχει παραλύσει τη χώρα με τα σενάρια εκλογών, τα οποία συντηρούνται στην επικαιρότητα: «Η χώρα βρίσκεται κατά το τελευταίο διάστημα στον αστερισμό της εκλογολογίας. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Έως πρόσφατα διεκήρυσσε ότι για το συμφέρον της χώρας και τον σεβασμό των θεσμών θα εξαντλήσει την τετραετία. Με την απόφασή μας για συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έμπλεξε στη σύγχυση του πολιτικού τακτικισμού, της αλαζονείας και της ανασφάλειας», είπε με έμφαση. Και πρόσθεσε: «Σκόπιμα άρχισε να μοιράζει χρησμούς και να διαρρέει σενάρια. Ήθελε να διατηρήσει τον άσο στο μανίκι και βρέθηκε με αναμμένα κάρβουνα στα χέρια. Ήθελε να μπερδέψει την αντιπολίτευση. Και μπέρδεψε και δίχασε την κυβέρνησή του».

Χαμηλοί τόνοι

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως και στη χθεσινή του ομιλία διατήρησε χαμηλούς τους τόνους.

Ο λόγος του ήταν προσαρμοσμένος στη νέα αντιπολιτευτική τακτική της συναίνεσης. «Πιστεύουμε», είπε, «στην ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου δημιουργίας και σύνθεσης. Εντοπίζουμε τα αίτια που παράγουν και μεγιστοποιούν τα προβλήματα και προετοιμάζουμε ριζοσπαστικές λύσεις». Ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε τους βουλευτές του να εξορμήσουν στις επαρχίες τους και να μεταφέρουν το μήνυμα «για τη νίκη που έρχεται», ενώ έκλεισε απευθυνόμενος στο συναίσθημα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω: Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους. Καλή δύναμη και με τη νίκη».

Πάντως, οι επιτελείς της Ρηγίλλης βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, μολονότι εκτιμούν ότι οι υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν σταλεί οδηγίες στις τοπικές οργανώσεις, ενώ ετοιμάζονται τα διαφημιστικά σποτ. Το κόμμα, πάντως, ουσιαστικά θα διεξαγάγει τον προεκλογικό του αγώνα μέσα από τα έξι προσυνέδρια και το κεντρικό συνέδριο της Αθήνας, το οποίο θα γίνει στις 31 Μαρτίου, στις 1 και τις 2 Απριλίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “