Λέει τώρα, προβλέπει τον Ιούνιο, αλλά επιθυμεί τον Σεπτέμβριο

Φοβάται τις πρόωρες εκλογές η ηγεσία της Ν.Δ. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει να ρίξει το γάντι στον κ. Κ. Σημίτη και να του ζητήσει ευθέως προσφυγή στις κάλπες. Πριν απο δύο μήνες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε ότι «προέχει το πολιτικό ζήτημα, που είναι να φύγει απο την εξουσία η επικίνδυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Τώρα λέει πως «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είναι καλοδεχούμενες». Στελέχη της Ν.Δ., τα οποία διαφωνούν με την τακτική των χαμηλών τόνων που εφαρμόζει πλέον ο πρόεδρος της Ν.Δ., υποστηρίζουν ότι «από τη στιγμή που γλίτωσε το σκόπελο στη Βουλή, όταν ζητούσε εκλογές για να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του την επιλογή του να στηρίξει την επανεκλογή Στεφανόπουλου, έπαψε να προκαλεί την τύχη του».

Τα μπρος πίσω τού κ. Κ. Καραμανλή όμως έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει για μια ακόμη φορά μωσαϊκό απόψεων στη Ν.Δ. Τουλάχιστον τρεις διαφορετικές θέσεις εκφράζουν τα κορυφαία στελέχη της Ν. Δ για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Απόψεις που καθορίζονται απο την προσωπική στρατηγική τού καθενός, τόσο για την κρίσιμη αναμέτρηση όσο και για την επόμενη μέρα.

Ο ίδιος κ. Καραμανλής, λέει λοιπόν ­ με τον τρόπο που το λέει πια ­ ότι επιδιώκει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, προβλέπει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του πως οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο, στην πραγματικότητα όμως επιθυμεί εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Το σκεπτικό του είναι απλό: «Όσο πιο αργά στηθούν οι κάλπες τόσο πιο καλά, αφού η κυβέρνηση θα έχει μέχρι τότε ακόμη μεγαλύτερη φθορά».

Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι οι θέσεις που διατυπώνει ο κ. Γ. Λούλης σε χθεσινό άρθρο που καταχωρήθηκε στο Ίντερνετ: «Ο κ. Σημίτης τάχιστα πρέπει να κάνει εκείνο που δεν έκανε την ίδια στιγμή που ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την υπερψήφιση Στεφανόπουλου», λέει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. και προσθέτει: «Δηλαδή να ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν το τέλος της τετραετίας.

Αυτή την ήδη καθυστερημένη κίνηση μπορεί να την κάνει τις επόμενες μέρες, όταν θα πρέπει να απαντήσει στη Βουλή στο πολύ εύστοχο ερώτημα του κ. Ν. Κωσταντόπουλου».

Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Κ. Καραμανλή είναι και ο κ. Μ. Έβερτ, μόνο που εκείνος το δηλώνει ανοιχτά. Στη συνέντευξή του χθες στα «ΝΕΑ» ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει το συντομότερο ότι θα εξαντλήσει την τετραετία ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία της ένταξης της χώρας προς την ΟΝΕ.

Και όταν ερωτάται γιατί η Ν.Δ. δεν ζητεί από τον κ. Κ. Σημίτη να μην προχωρήσει σε εκλογές την άνοιξη, απαντά: «Αν το πει αυτό η Ν.Δ., θα την κατηγορήσετε όλοι ότι φοβάται τις εκλογές».

Στον αντίποδα των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Μ. Έβερτ βρίσκεται η κ. Ντόρα Μπακογάννη, η οποία με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές με το σκεπτικό ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας. Η πρώην υπουργός είναι έτοιμη από καιρό γι΄ αυτή την αναμέτρηση. Από τον Νοέμβριο είχε έτοιμες τις αφίσες και τα συνθήματα, αλλά η στροφή του Καραμανλή στο θέμα της εκλογής Προέδρου τής χάλασε τα σχέδια. Οι άσπονδοι φίλοι στη Ρηγίλλης λένε ότι βιάζεται για εκλογές, επειδή τώρα είναι σε πολύ καλή πολιτική φάση και είτε χάσει είτε κερδίσει η Ν.Δ., θα είναι ωφελημένη. Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, μόνο που χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης όταν ζητά εκλογές.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία κορυφαίων στελεχών, με πρώτους τους κ.κ. Π. Παυλόπουλο και Μ. Λιάπη, οι οποίοι ζητούν εκλογές για λόγους τακτικής, χωρίς όμως να δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν σώνει και καλά να στηθούν κάλπες την άνοιξη.

Τα στελέχη αυτά συνήθως επιτίθενται στον Πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί μεθόδους του παρελθόντος καθώς αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “