«Όχι εκλογές πριν μπούμε στην ΟΝΕ»

Εκλογές μετά τον Ιούνιο και αν είναι δυνατόν το φθινόπωρο ζητά ο κ. Μ. Έβερτ και καλεί τον Πρωθυπουργό «να μη θέσει σε κίνδυνο αυτήν την ώρα την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο». «Μόνο όταν μπουν οι υπογραφές θα έχουμε εξασφαλίσει πράγματι την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

 

Μ. Έβερτ: Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Όλα τα άλλα στάδια των διαπραγματεύσεων δεν την εξασφαλίζουν» λέει με έμφαση και προσθέτει: «Η προκήρυξη εκλογών προ του Ιουνίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία αυτή. Επομένως αμέσως μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές και να γίνουν κανονικά στις αρχές του φθινοπώρου, όπως ορίζει το Σύνταγμα». Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι μέσα στα προσεχή 24ωρα ο Πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Αυτό υπαγορεύει το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Αλλά και για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου ο κ. Μ. Έβερτ πιστεύει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι «να σταματήσει η αβεβαιότητα που δημιουργεί η παρατεταμένη εκλογολογία».

Ο Μιλτιάδης Έβερτ έχει τρεις σημαντικούς λόγους να αισθάνεται δικαιωμένος αυτή την περίοδο. Ο πρώτος είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, έπειτα από πολλές παλινδρομήσεις, υιοθέτησε την πρότασή του να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Ο δεύτερος είναι ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και έναν χρόνο να πείσει τον κ. Δ. Αβραμόπουλο να γυρίσει στην Ν.Δ., όπως φαίνεται μέχρι στιγμής έπιασαν τόπο. Ο δήμαρχος Αθηναίων βρίσκεται ένα βήμα πριν περάσει το κατώφλι της Ρηγίλλης. Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι διαπιστώνει να επικροτούν τις πρωτοβουλίες και την πολιτική του στάση βουλευτές και στελέχη όλων των τάσεων. Την περασμένη Παρασκευή, μόλις μπήκε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει τις εργασίες του προσυνεδρίου της Ν.Δ., σείστηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Όρθιοι όλοι οι σύνεδροι τον υποδέχθηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού και εκείνος δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

ΕΡ.: Περιμένατε την υποδοχή που σας επεφύλαξαν οι σύνεδροι;

ΑΠ.: Αποτέλεσε για μένα δικαίωση των θέσεων και των ενεργειών μου.

ΕΡ.:Ο κ. Αβραμόπουλος θα έρθει τελικά στη Ν.Δ.;

ΑΠ.: Η ενεργοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων πρώτα είναι προς το συμφέρον του τόπου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και προς το συμφέρον της Ν.Δ., αλλά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Περισσότερα μπορεί να προσφέρει πλέον ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στη Βουλή και στην κυβέρνηση απ΄ ό,τι στον Δήμο Αθηναίων.

ΕΡ.:Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει γνώμη και να μείνει στον Δήμο;

ΑΠ.: Ο κ. Αβραμόπουλος δεν έχει δεσμευθεί ακόμη. Και καλά κάνει απο την ώρα που δεν έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές και είναι δήμαρχος Αθηναίων. Η πίεση απο ορισμένους να ανακοινώσει την απόφασή του άκαιρα μαρτυρεί αμηχανία και αγωνία.

Ο κ. Μ. Έβερτ δεν κρύβει ότι διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον δήμαρχο και όταν ερωτάται αν ο δήμαρχος έρχεται στη Ν.Δ. για να διεκδικήσει την ηγεσία σε περίπτωση ήττας, απαντά: «Δεν συζητώ με υποθετικές ερωτήσεις οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίνονται σε προβλέψεις μου. Αγωνιζόμαστε στη Ν.Δ. για να κερδίσουμε τις εκλογές».

ΕΡ.: Η πρόβλεψή σας ότι η Ν.Δ. τελικά θα στηρίξει την επανεκλογή Στεφανόπουλου επιβεβαιώθηκε.

Πιστεύετε ότι θα επιβεβαιωθεί και η προβλέψή σας για τον χρόνο των εκλογών;

ΑΠ.: Η υποστήριξη του κ. Κ. Στεφανόπουλου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι η πρώτη φορά απο το 1974 που τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό είναι θετικό για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Τώρα ως προς τις εκλογές, θα γίνουν μετά τον Ιούνιο αν επικρατήσουν οι εθνικές προτεραιότητες».

Τα δύο κόμματα οφείλουν να δουν το εθνικό συμφέρον

«Δεν πιστεύω ότι οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί μέσα στο εκλογικό σώμα μπορούν να διαταραχθούν σοβαρά μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών» απαντάει ο Μιλτιάδης Έβερτ στην ερώτηση μήπως η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές αν γίνουν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ.

«Πριν απ’ όλα, τα δύο κόμματα εξουσίας οφείλουν να δουν το εθνικό συμφέρον και μετά το κομματικό.

Και το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να γίνουν οι εκλογές μετά την ένταξη» τονίζει. «Δεν ανησυχώ εν πάση περιπτώσει ότι η Ν.Δ. με τις σημερινές συνθήκες μπορεί να χάσει τις εκλογές.

Οι μόνοι που μπορεί να ανησυχούν είναι οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός εάν προβλέπουν ότι αργότερα, μετά την άνοιξη, τα οικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα χειροτερεύσουν. Αλλά έτσι αποκρύπτουν την αλήθεια απο τον ελληνικό λαό».

«Με τον κ. Πάγκαλο συμπίπτουμε στους εθνικούς στόχους»

Τουλάχιστον εννέα ώρες περνά την ημέρα στο γραφείο του, στο ισόγειο της οδού Ρηγίλλης, ο κ. Μ. Έβερτ. Κομψός, αδυνατισμένος τουλάχιστον κατά 15 κιλά, με μόνιμη συντροφιά τον αγαπημένο του σκύλο, τον Ρόκι, δέχεται πρωί και απόγευμα βουλευτές όλων των τάσεων, κομματικά στελέχη απο όλη τη χώρα και δημοσιογράφους. Από την πρώτη στιγμή της συνομιλίας μαζί του αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπονομεύει τον κ. Κ. Καραμανλή.

Αντίθετα, πρόθυμα υπερασπίζεται την πολιτική του και είναι έτοιμος να δικαιολογήσει τα λάθη του. Είναι προφανές ότι την τελευταία διετία έχει επιλέξει για τον εαυτό του τον ρόλο του Νέστορα της παράταξης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι αποφεύγει να ανάβει φωτιές, αλλά ότι προσπαθεί να τις σβήνει στον βαθμό που μπορεί. Διατηρεί άριστες σχέσεις ακόμη και με τους βουλευτές που τον πολέμησαν όταν ήταν πρόεδρος. «Δεν κρατώ εγώ κακίες. Αυτά έχει η πολιτική» λέει όταν οι φίλοι του απορούν για τις σχέσεις που διατηρεί με τους πρώην αντιπάλους του. Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη στήριξη που του παρέχει αυτή την ώρα ο πρώην πρόεδρος, ενώ στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Μ. Έβερτ θα είναι σίγουρα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και υπουργός Εθνικής Άμυνας αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Ο ίδιος αποφεύγει να συζητήσει για όλα αυτά και όταν ερωτάται, λέει γελώντας ότι «είναι νωρίς ακόμη, θα τα πούμε εν καιρώ. Τώρα προέχει να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ασχολείται πολύ με τα εθνικά θέματα. Αποφεύγει να ανεβάζει στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Και όταν ερωτάται για τη σύγκρουση του Θ. Πάγκαλου με τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς να επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών, λέει για τον Θ. Πάγκαλο: «Ούτε ο κ. Πάγκαλος ούτε εγώ επηρεαζόμαστε απο δογματικές προκαταλήψεις.

Μπορεί να διαφωνούμε σε εκτιμήσεις ορισμένων παραγόντων και δεδομένων και σε χειρισμούς στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Συμπίπτουμε όμως, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στους εθνικούς στόχους. Και είναι κρίμα που μέχρι σήμερα τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει στη χάραξη μια ενιαίας εθνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Μ. Έβερτ συμφωνεί με τη νέα αντιπολιτευτική τακτική του κ. Κ. Καραμανλή για άνοιγμα στο μεσαίο χώρο. Και όταν ερωτάται αν σ΄ αυτή την πολιτική υπάρχουν ομοιότητες με τη δική του πολιτική της «ειρηνικής επανάστασης», απαντά: «Καμία ομοιότητα. Η “ειρηνική επανάσταση” δεν είχε σχέση με ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους, τα οποία βεβαίως τα θεωρούσα και τα θεωρώ αναγκαία.

Η “ειρηνική επανάσταση” είχε στόχο να βάλει στην άκρη κάθε αναχρονιστικό και ξεπερασμένο στοιχείο του δημόσιου βίου, όπως είναι η διαφθορά και η σήψη στην κοινωνία, η οικογενειοκρατία, η υποβάθμιση των ηθών και η αναξιοκρατία».

ΕΡ: Το νέο σήμα του κόμματος με τα τρία περιστέρια σάς άρεσε;

ΑΠ.: Μου θυμίζει το γλυπτό της Εθνικής Συμφιλίωσης που έβαλα στην Πλατεία Κλαυθμώνος με τρεις ανθρώπινες φιγούρες ­ τον δεξιό, τον κεντρώο και τον αριστερό αγκαλιασμένους. Και μοιάζει επίσης με το σήμα της Νέας Εποχής του συνδυασμού μου στον Δήμο της Αθήνας που χρησιμοποιούσε την τετραχρωμία ­ μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Αργότερα το κόμμα χρησιμοποίησε και το ουράνιο τόξο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν θέλουμε να πάμε μπροστά ως έθνος οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χώρισαν στο παρελθόν και να αναζητήσουμε αυτά που ως λαό μπορούν να μας συνενώσουν.

ΕΡ: Ο πυρσός πάντως φαίνεται ότι μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του κόμματος.

ΑΠ.: Ο πυρσός, που στην πραγματικότητα συμβολίζει την αναγκαιότητα για τις επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία, εξακολουθεί και είναι το επίσημο σήμα του κόμματος. Και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τα τρία περιστέρια. Όπως σας είπα και εμείς είχαμε το σήμα της Νέας Εποχής και το ουράνιο τόξο με την πολυχρωμία, δεν καταργήσαμε όμως ποτέ τον πυρσό που σηματοδοτεί την “ειρηνική επανάσταση”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “