Ζητούν από τον Σημίτη να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Η κυβέρνηση συνέχισε και χθες την προσπάθεια να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Νικολάου επανέλαβε αρκετές φορές ότι «ο Πρωθυπουργός έχει σαφώς διατυπώσει τις απόψεις του για το θέμα αυτό, πως οι εκλογές θα γίνουν μόλις η κυβέρνηση ολοκληρώσει τη θητεία της, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2000». Μάλιστα ο κ. Γ. Νικολάου για το κλίμα της εκλογολογίας που υπάρχει επέρριψε ευθύνες στη Ν.Δ., λέγοντας ότι «το καλλιέργησε με τη στάση που είχε κρατήσει για πολύν καιρό στο θέμα της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας». Την ίδια ώρα όμως κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τόνιζαν ότι είναι ανάγκη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πολύ σύντομο χρόνο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είτε να πει πότε θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές είτε να κλείσει οριστικά το θέμα. Αυτές είναι απόψεις που εκφράζονται και δημοσίως καθημερινά από αρκετά κομματικά στελέχη. Είναι ενδεικτική η δήλωση στον «9,84» του γραμματέα του Οργανωτικού κ. Μ. Νεονάκη, ο οποίος είπε ότι «δεν πρέπει να αργήσει η ώρα που θα διευκρινισθεί το θέμα». Αλλά και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στον Πλάνετ: «Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τον Πρωθυπουργό, νομίζω όμως ότι ο Απρίλιος είναι μια καλή περίοδος να γίνουν εκλογές». Όσο για τον κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος πιστεύει ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, θα θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της ερχόμενης Τρίτης .

Αμηχανία όμως επικρατεί και στη Ν.Δ., καθώς ηγεσία και στελέχη επιχειρούν να μαντέψουν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε την πρότασή του οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιούνιο, ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία της ένταξης της χώρας προς την ΟΝΕ. Παράλληλα ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, με δηλώσεις του στον Φλας, επετέθη στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «δεν ωφελείται η χώρα με αυτήν την παρατεταμένη ασάφεια. Θεωρώ ότι αυτές είναι παραπολιτικές πρακτικές τού χθες». Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του έχουν την άποψη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, όμως φοβούνται τον αιφνιδιασμό. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου κ. Ε. Μεϊμαράκης αποφάσισε χθες να αλλάξει την ημερομηνία τού προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης. Αντί για τα τέλη Μαρτίου θα γίνει στις αρχές. Ο λόγος είναι ότι αν εν τω μεταξύ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, το προσυνέδριο της συμπρωτεύουσας θα μετατραπεί σε συνέδριο και δεν θα γίνει το συνέδριο στην Αθήνα .

Στο θέμα των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί κλίμα για να προωθήσει μεθόδευση πρόωρων εκλογών».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “