Εκλογικό αιφνιδιασμό φοβάται ο Καραμανλής

Φοβάται τον αιφνιδιασμό ο κ. Κ. Καραμανλής και πιέζει τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τώρα αν θα γίνουν και πότε πρόωρες εκλογές. Χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε τη σύσκεψη των τομεαρχών με επίθεση στον κ. Κ. Σημίτη.

 

«Ο Πρωθυπουργός πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις. Πριν από ένα χρόνο έλεγε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα και η ανάγκη για τη σταθερή πορεία της χώρας και την ενίσχυση της οικονομίας. Τώρα διαμορφώνει σκηνικό εκλογών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση: «Το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε ο κ. Σημίτης είχε δίκιο, τότε ή σήμερα. Εν πάση περιπτώσει αυτό το κρυφτούλι δεν μπορεί να συνεχισθεί επ΄ άπειρον. Ας εγκαταλείψει τη μικροπολιτική και να πάψει να πιστεύει ότι είναι ο πολιτικάντης που κρύβει άσους στο μανίκι. Να βγει ευθαρσώς και να τοποθετηθεί στο θέμα του χρόνου των εκλογών». Και κατέληξε λέγοντας: «Για μας οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες. Έχουμε ζητήσει εκλογές, είμαστε έτοιμοι και τις θέλουμε. Μακάρι να τις κάνει αύριο». Αυτά είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. αλλά δεν τα εννοεί ακριβώς. Η αλήθεια είναι ότι δεν επιθυμεί εκλογές τον Μάρτιο, διότι πιστεύει ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να τις χάσει. Δεν θέλει όμως εκλογές ούτε τον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος που πιστεύει ότι τον ευνοεί είναι ο Ιούνιος για δύο λόγους: Ο πρώτος ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ, άρα ο κ. Κ. Σημίτης θα έχει χάσει το δυνατό του χαρτί που είναι «ψηφίστε με για να ολοκληρώσω τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη». Και, δεύτερον, εκτιμά ότι ο μηχανισμός της Ν.Δ. θα είναι τότε στην καλύτερη δυνατή φόρμα του. Τα έξι προσυνέδρια, το συνέδριο, οι ημερίδες και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει θα διατηρήσουν την κινητικότητα των στελεχών όλη την άνοιξη. «Αν μεσολαβήσει το καλοκαίρι ό,τι κάνουμε τώρα θα έχει ξεχασθεί», λέει χαρακτηριστικά επιτελικό στέλεχος της Ν.Δ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έδωσε τη δυνατότητα στους τομεάρχες να τοποθετηθούν στο θέμα των εκλογών διότι, όπως είναι γνωστό, οι απόψεις των περισσοτέρων κορυφαίων στελεχών διαφέρουν μεταξύ τους. Τους κάλεσε όμως να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα και να καταθέτουν αναλυτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Έντονη αντίδραση για την ΕΡΤ

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. ανοίγει νέο μέτωπο με την κυβέρνηση για την κρατική τηλεόραση. Αφορμή ήταν ο τρόπος που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο το προσυνέδριο του κόμματος την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ρηγίλλης, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε επί 12 λεπτά ρεπορτάζ από το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του Πρωθυπουργού, και επί 12 λεπτά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, ενώ το προσυνέδριο της Ν.Δ. μεταδόθηκε πολύ σύντομα και ως έκτη κατά σειρά είδηση. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη σύσκεψη των τομεαρχών επιτέθηκε ανοιχτά στη διοίκηση της ΕΡΤ «η οποία ­ όπως υποστήριξε ­ έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που απαξιώνει τους θεσμούς καθώς λειτουργεί αλαζονικά και αυταρχικά». Είπε ακόμη ότι η κρατική τηλεόραση έχει γίνει όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης που φθάνει στα όρια της γελοιότητας. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. απέφυγε πάντως να ταυτίσει τον κ. Δ. Ρέππα με τη διοίκηση της ΕΡΤ. «Η μόνη συνεννόηση ­ είπε ­ που επιδιώκεται από τη δική μας πλευρά είναι με τον υπουργό Τύπου, ο οποίος μπαίνει στη διαδικασία να συζητά θέματα που αφορούν την κομματική τηλεόραση διότι δεν υπάρχουν άλλοι από τη διοίκηση ή από τη διεύθυνση για να συζητήσουν. Έτσι η διοίκηση της ΕΡΤ μετατρέπει τον υπουργό Τύπου σε υφιστάμενό της». Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι «το κόμμα του πρόκειται να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου οι διοικούντες της ΕΡΤ να πιεσθούν και να ασκήσουν κατά τρόπο σοβαρό και αντικειμενικό τα καθήκοντά τους». Στη Ρηγίλλης, επισημαίνουν, ότι το βράδυ της Παρασκευής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Δ. Σιούφας, με εντολή του κ. Κ. Καραμανλή, ζήτησε να μιλήσει με τη Διεύθυνση Ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις και, επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό, επικοινώνησε με τον κ. Δ. Ρέππα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “