Στο παρά 5 εγκατέλειψαν τη σκληρή γραμμή και πέρασαν στη συναίνεση

Στο φουλ τις μηχανές έχουν βάλει στη Ρηγίλλης για να προλάβουν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό του κ. Κ. Σημίτη για πρόωρες μέσα στην άνοιξη. Μολονότι πρόεδρος και στελέχη εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο, τρέχουν να προλάβουν για να είναι έτοιμοι ­ όπως λένε ­ σε κάθε περίπτωση. Έχουν όμως ακόμη ένα λόγο να αγωνιούν. Στο παρά πέντε άλλαξαν τη στρατηγική τους. Δηλαδή από τη σκληρή γραμμή πέρασαν στη συναίνεση και στους χαμηλούς τόνους, αφού διαπίστωσαν ύστερα από τρία χρόνια ότι η διαρκής αντιπαράθεση χωρίς θέσεις και προγράμματα δεν αποδίδει καρπούς.

Ξορκίζουν το παρελθόν

Τα “παθήματα μας έγιναν μαθήματα” παραδέχονται τώρα στη Ν.Δ., ξορκίζουν το πρόσφατο παρελθόν τους, και σηκώνουν για τις εκλογές τα λάβαρα της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής, η οποία έχει τρεις άξονες, δύο σήματα και ένα σύνθημα. Τους άξονες ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. τούς περιγράφει ως εξής: “Κατάθεση αναλυτικών προτάσεων του κόμματος σε όλα θέματα για να μη μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, γιατί μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να νικήσουμε. Και με κάθε ευκαιρία μοιράζουμε και καμιά υπόσχεση, μια που πάμε σε εκλογές”.

Τα νέα σήματα είναι τα τρία περιστέρια του Άρη Σπηλιωτόπουλου που έκαναν την εμφάνισή τους στο προσυνέδριο και ένα γλυπτό του Βαρώτσου. Το παρήγγειλε στον γλύπτη ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής, είναι δύο αποκλίνοντα τόξα, και συμβολίζει τον μεσαίο χώρο. Προς το παρόν είναι τοποθετημένο στο γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή, πρόκειται όμως σύντομα να τοποθετηθεί μόνιμα στην είσοδο της Ρηγίλλης. Όσο για σύνθημα, είναι το “Μπορούμε καλύτερα”, το οποίο, όπως λένε οι εμπνευστές του, έχει δύο αναγνώσεις: διαβάζεται “μπορούμε καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ”, αλλά και “μπορούμε καλύτερα από αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα”.

Σε λάθος δρόμο

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν έχουν καμία δυσκολία να ομολογήσουν ότι σχεδόν τρία χρόνια η στρατηγική του κόμματος ήταν σε λάθος δρόμο. Ο κ. Κ. Καραμανλής από τον Μάρτιο του 1997, οπότε εξελέγη πρόεδρος, μέχρι και πριν από δύο μήνες εφάρμοζε μία και μόνη αντιπολιτευτική τακτική: την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή του “ώριμου φρούτου”. Είχε πιστέψει ότι δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά για να γίνει πρωθυπουργός. Περίμενε την κυβέρνηση να καταρρεύσει μόνη της μέσα στα προβλήματα και το ΠΑΣΟΚ να κουράσει τους ψηφοφόρους από την πολυετή παραμονή του στην εξουσία. Από τα τέλη Νοεμβρίου όμως, όταν οι δημοσκοπήσεις η μια μετά την άλλη κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι η Ν.Δ. δεν κερδίζει τις εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε σε μια εντυπωσιακή στροφή.

Εμφάνιση με περιεχόμενο

“Στο εξής κάθε δημόσια εμφάνιση του προέδρου θα έχει περιεχόμενο. Τέρμα ο αγώνας δρόμου από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Τώρα πια καταθέτουμε μόνο ιδέες και προγράμματα” λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Ήδη η νέα τακτική εφαρμόστηκε με επιτυχία σε δύο περιπτώσεις. Πρώτα στο συνέδριο του ΣΕΒ. Εκεί ο κ. Κ. Καραμανλής παρουσίασε λεπτομερώς το πρόγραμμα του κόμματός του για το φορολογικό σύστημα, ενώ στο προσυνέδριο παρουσίασε τις θέσεις του για τους θεσμούς και τη διαφάνεια. “Το Σαββατοκύριακο πετύχαμε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης και εξηγούν:

“Πρώτον, δείξαμε ότι έχουμε σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις· δεύτερον, ότι μπορούμε να συνθέτουμε τις θέσεις όλων των κορυφαίων στελεχών, αφού ενσωματώθηκαν προτάσεις των κ.κ. Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, Παυλόπουλου και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη”. Πέτυχαν όμως και κάτι ακόμη. Μοίρασαν αφειδώς υποσχέσεις. Γιατί όταν πριν από τις εκλογές μιλάς για δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία, δεν παύει να είναι υπόσχεση που απευθύνεται σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Όσο για τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, και αυτές είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο. Το εντυπωσιακό είναι πως όταν πριν από δύο χρόνια γινόταν αυτή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είχε υπερασπίσει αυτές τις απόψεις, οι οποίες τότε ήταν θέσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη. Τώρα όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ανάγκη να εμφανίσει το κόμμα ενωμένο. Χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλον δίπλα του τον κ. Κ. Μητσοτάκη, άρα ενσωματώνει τις θέσεις του στα προγράμματα της Ν.Δ.

Προγράμματα με θέσεις

Αυτό που συνέβη με το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τη διαφάνεια θα επαναληφθεί, όπως λένε στη Ρηγίλλης, και στα άλλα πέντε προσυνέδρια τα προσεχή Σαββατοκύριακα. Σε όλα τα προγράμματα του κόμματος, από την Παιδεία μέχρι την Ανάπτυξη, θα ενσωματώνονται οι θέσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί από όλα τα κορυφαία στελέχη και κυρίως από τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Στα προγράμματα της Ν.Δ. θα υπάρχουν ακόμη θέσεις και προτάσεις του κ. Σ. Μάνου, αλλά και του κ. Α. Σαμαρά, αφού στόχος της Ν.Δ. είναι να απορροφήσει όλους τους ψηφοφόρους της άνοιξης στην προσεχή αναμέτρηση, ενώ με τον κ. Σ. Μάνο είναι πολύ πιθανή η εκλογική συνεργασία.

Τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. ελπίζουν τώρα ότι με τη νέα τακτική θα κερδίσουν το χαμένο έδαφος σε δύο επίπεδα: Θα συσπειρώσουν όλο το κόμμα γύρω από τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και θα εμβολίσουν τον μεσαίο χώρο, αφού πλέον έχουν πειστεί ότι η δεξαμενή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία.

Στο θέμα των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε και ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος πιστεύει, όπως και ο κ. Κ. Καραμανλής, ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο τώρα, γιατί η παρατεταμένη εκλογολογία, όπως είπε, ζημιώνει την οικονομία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “