Τα σόου στην τηλεόραση φέρνουν σταυρούς στους πολιτικούς

Ο ίδιος δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα για την επέτειο των γάμων του. Όλα τα ανέλαβε ο παραγωγός τηλεοπτικής εκπομπής. Βρήκε το εστιατόριο, ένα από τα πιο κοσμικά της παραλιακής λεωφόρου. Παρήγγειλε την τούρτα, εντυπωσιακή και… παραφορτωμένη με καρδούλες και τα ονόματα του ζευγαριού: Νάσος – Βενετία. Στόλισε το κεντρικό τραπέζι της αίθουσας, άναψε τα κεριά σε ψηλά κηροπήγια, ύστερα στήθηκαν οι κάμερες και ανέλαβε ο σκηνοθέτης.

Όταν όλα ήταν έτοιμα, το ζευγάρι μπήκε στο μαγαζί. Η Βενετία έδειξε να μη γνωρίζει τίποτα για την έκπληξη που είχε ετοιμάσει ο σύζυγός της σε συνεννόηση με τον τηλεοπτικό σταθμό. Ξαφνιάστηκε, συγκινήθηκε και έσφιξε στην αγκαλιά της τον άνδρα της, ο οποίος της προσέφερε ένα μπουκέτο τουλίπες. Τη στιγμή κατέγραψαν οι κάμερες καρέ καρέ και μεταδόθηκε στην εκπομπή «Νέα ζευγάρια» που παρουσιάζει ο τραγουδιστής Θάνος Καλλίρης.

Η σύζυγος φωτίζει…

Ο… ευρηματικός σύζυγος είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Τομέα Επικοινωνίας του κυβερνώντος κόμματος Νάσος Αλευράς. Ο ίδιος δεν ήταν στο στούντιο την ώρα της μετάδοσης της εκπομπής. Βρισκόταν, όπως είπε η γυναίκα του που ήταν εκεί, σε περιοδεία στην επαρχία. Έτσι, σε μιαν ώρα με ιδιαίτερα υψηλή τηλεθέαση, μίλησε εκείνη για τον σύζυγο και πολιτικό, φώτισε προσωπικές τους στιγμές και εξωράισε τη δημόσια εικόνα του.

Ο Νάσος Αλευράς δεν είναι ο μόνος πολιτικός ο οποίος ανακάλυψε νωρίς ότι το σόου βοηθάει τη σταδιοδρομία του. Πρώτος, χωρίς να το γνωρίζει, άνοιξε την αυλαία σ’ αυτήν τη νέα μορφή πολιτικής επικοινωνίας ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Πώς; «Όπου γάμος και χαρά, ο Βαγγέλης πρώτος» και οι κάμερες από κοντά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έριχνε τις γυροβολιές του στα «πολιτιστικά κέντρα» ή στα χωριά της Αρκαδίας και όλοι έβλεπαν το βράδυ τις επιδόσεις του μεταξύ των πρώτων θεμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Λιγότερη πολιτική!

 

Ο Νάσος Αλευράς δεν είναι ο μόνος πολιτικός ο οποίος ανακάλυψε νωρίς ότι το σόου βοηθάει τη σταδιοδρομία του. Πρώτος, άνοιξε την αυλαία σ’ αυτήν τη νέα μορφή πολιτικής επικοινωνίας ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Οι περισσότεροι πολιτικοί, που μάταια περίμεναν να δουν τον εαυτό τους στην τηλεόραση κάνοντας πολιτικά σχόλια και αναπτύσσοντας τις θέσεις τους, πήραν το μήνυμα. Σκέφθηκαν, όπως λέει ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής, ότι «η εποχή θέλει λιγότερη πολιτική και περισσότερη ζωή. Φρέσκα και δροσερά πράγματα».

Αρκετοί διαπίστωσαν δηλαδή ότι ο ξύλινος πολιτικός λόγος και η παραδοσιακή μορφή άσκησης της πολιτικής δεν έχουν πέραση. Και όσοι απ’ αυτούς στην αρχή είχαν ενδοιασμούς σύντομα άλλαξαν γνώμη, όταν είδαν συνυποψηφίους τους να τους ξεπερνούν σε δημοτικότητα, άρα και σε σταυρούς, επειδή προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της εποχής.

Παράδοξες εμφανίσεις

Πριν από ένα μήνα έπιασε σύγκρυο πολλούς υποψήφίους της Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών με την εμφάνιση της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Τι έκανε εκεί; Ως καλή γιαγιά και μητέρα έφτιαχνε γλυκό για τις κόρες και τα εγγόνια της. «Εγώ είμαι χαρούμενος και αυθόρμητος άνθρωπος» λέει η ίδια «και δεν χρειάζεται να καταβάλλω προσπάθεια για να δείξω τον πραγματικό μου εαυτό. Δεν είμαι σοβαροφανής και δεν έχω δυσκολία να βάλω την τηλεόραση στο σπίτι μου».

Μπορεί η βουλευτής της Β’ Αθηνών να μην ξάφνιασε με την επίδειξη των μαγειρικών της ικανοτήτων, ξάφνιασε όμως ο Στέφανος Μάνος, όταν έκανε το ίδιο. Φόρεσε την ποδιά του μαγείρου και παρασκεύασε μπισκότα μπροστά στις κάμερες. Έξυπνος άνθρωπος όμως καθώς είναι, πρόσεξε καλά… τη σκηνοθεσία, κράτησε το μέτρο και δεν εξετέθη. Ακόμη κι όταν, πάλι για τις ανάγκες μιας εκπομπής, πήγε στον μανάβη της γειτονιάς του, διάλεξε τα ζαρζαβατικά και τα ζύγισε μόνος του.

 

Το πρόσωπο που κυριάρχησε στις οθόνες μας τις τελευταίες μέρες ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ένα ταξίδι του στην Κρήτη τον έφερε, επί δύο συνεχείς ημέρες, στο κέντρο της επικαιρότητας. Τη μια μέρα τραγούδησε λαϊκά σε κέντρο στην Ιεράπετρα και την άλλη χόρεψε πεντοζάλη στο Ρέθυμνο. Εκατό ομιλίες να έκανε, τέτοια προβολή δεν θα είχε.

Το έκανε με στυλ, κέρδισε το όφελος που αναμφισβήτητα έχει το σόου στην πολιτική, χωρίς να υποστεί το κόστος της υπερβολής.

«Όλοι έχουν τα χούγια τους» λέει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων «αλλά δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να τα δείξουν στον κόσμο. Φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν. Δυστυχώς κυριαρχεί η σοβαροφάνεια, μολονότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν να βλέπουν την ανθρώπινη πλευρά που πολιτικού».

Ξεχασμένα χόμπι

Μέχρι ενός σημείου ο πρώην υπουργός έχει δίκιο, αφού όλοι οι «μοντέρνοι» επικοινωνιολόγοι της πολιτικής αυτήν τη συνταγή δίνουν. Μόνο που ορισμένοι έχουν χάσει το μέτρο και έχουν υποκαταστήσει την πολιτική με το μάρκετινγκ. Μ’ άλλα λόγια, περιφέρονται από στούντιο σε στούντιο ανακαλύπτοντας ξεχασμένα χόμπι της παιδικής τους ηλικίας και ευτυχισμένες εφηβικές στιγμές προς τέρψιν των ψηφοφόρων.

Δύο βουλευτές, ο Παναγιώτης Καμμένος και ο Κώστας Μπαντουβάς, έχουν εμφανιστεί να κάνουν σκοποβολή και ο υφυπουργός Γεωργίας Ντίνος Βρεττός να πετάει με ανεμόπτερο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης να παίζει με την κιθάρα του τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος να προσκαλεί συναδέλφους του στον αμπελώνα του για τον τρύγο.

Σε άλλες περιπτώσεις επιστρατεύονται παιδικοί φίλοι, δάσκαλοι και καθηγητές να μιλήσουν για τις ικανότητες και το ήθος του φίλου και μαθητή τους.

Σαν να ήταν το μοναδικό παιδί στην τάξη ή ο αρχηγός της παρέας. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από 15 μέρες, όταν σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή εκλήθη ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Οι καλεσμένοι είχαν τόσο πολύ μπει στο πετσί του ρόλου τους που έκαναν τον άνθρωπο να κοκκινίσει από τα χίλια καλά λόγια που ξεστόμισαν.

Και πάρτι γιορτής

 

Όσο για τον Κώστα Σκανδαλίδη που μέχρι σήμερα οι ψηφοφόροι τον είχαν συνηθίσει να μιλάει μόνο πολιτικά, ποιος θα περίμενε ότι θα τον έβλεπε σε εύθυμες κοσμικές συνάξεις

Όσο για τον Νάσο Αλευρά, ισχύει αυτό που λέει ο λαός «καλόμαθε η γριά στα σύκα κι έφαγε και τα συκόφυλλα»! Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετά την επιτυχία στην τηλεθέαση που είχε η επέτειος των γάμων του επανέλαβε το σόου.

Έκανε πάρτι για την ονομαστική του εορτή με κάμερες και εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων να ξεφαντώνει χορεύοντας ροκ με την υφυπουργό Ροδούλα Ζήση, βουλευτές και ψηφοφόρους του.

Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι δεν έχει ξεπεράσει το μέτρο. Και δικαιολογεί τη συχνή τηλεοπτική του παρουσία λέγοντας πως «οι καθημερινές συνήθειες του πολιτικού είναι αυτές που κυρίως ενδιαφέρουν το κοινό περισσότερο από την οποιαδήποτε πολιτική άποψη και κρίση».

Και όμως…

Όσο για τον Κώστα Σκανδαλίδη που μέχρι σήμερα οι ψηφοφόροι τον είχαν συνηθίσει να μιλάει μόνο πολιτικά, ποιος θα περίμενε ότι θα τον έβλεπε να χειροκροτείται από 3.000 φαν του Νότη Σφακιανάκη στο κέντρο του οποίου έκανε εκδήλωση για τους νέους; Άλλες απαιτήσεις, θα πείτε, των ψηφοφόρων στα Δωδεκάνησα και άλλες στην Α’ Αθηνών.

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι παλιός σόουμαν της πολιτικής. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει, αφού το στυλ του είναι άκρως τηλεοπτικό. Αρκεί να εμφανιστεί με τη Χάρλεϊ και τα δερμάτινα στο κέντρο της Αθήνας και γίνεται ανάρπαστος από τις κάμερες. Δεν περιορίζεται όμως σε τέτοιου είδους εμφανίσεις. Τελευταία μίλησε γιά τον Βασίλη Τσιτσάνη σε τηλεοπτική εκπομπή, «από σεβασμό και αγάπη στον μεγάλο συνθέτη» όπως εξηγεί. «Εγώ δεν το κάνω για λόγους αυτοπροβολής, αλλά επειδή έτσι το νιώθω» προσθέτει.

Ο μετρ Αβραμόπουλος

 

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όλο και περισσότερο τελευταία προσπαθεί να αναδείξει το… ανθρώπινο πρόσωπό του. Αγκαλιάζει και φιλάει παιδιά στις περιοδείες, πίνει τσικουδιές στην Κρήτη, ούζο στη Θεσσαλονίκη και ψαρεύει στη Σίφνο

Υπάρχουν όμως και οι μετρ του είδους. Εάν δινόταν βραβείο, αναμφισβήτητα θα το έπαιρνε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κορυφαία στιγμή της μεγάλης ικανότητάς του να κυριαρχεί στην τηλεόραση ήταν η νύχτα όπου κέρδισε δεύτερη φορά τις εκλογές. Οι κάμερες είχαν στηθεί έξω από το σπίτι του. Και ενώ εκείνος βγαίνει για δηλώσεις, ακούγεται ο τρίχρονος γιος του Φίλιππος να φωνάζει «μπαμπά, μπαμπά». Αφήνει σύξυλους τους δημοσιογράφους λέγοντας «συγγνώμη, με φωνάζει ο γιος μου». Βγαίνει ύστερα από δύο λεπτά και λέει: «Ήθελε να μου δώσει ένα φιλί».

Όσο για το σόου της περασμένης Τρίτης στο εστιατόριο «Διόνυσος», είχε την υπογραφή του. Παρέσυρε τον Κώστα Καραμανλή στο «γήπεδό» του και του έκλεψε την παράσταση. Και ενώ όλοι περίμεναν να μάθουν αν τελικά θα πάει ο δήμαρχος στη Ν.Δ., άκουσαν τον μετρ του εστιατορίου να μιλάει για τη… δίαιτα που επέβαλαν στους δύο πολιτικούς οι σύζυγοί τους.

Ο Άκης χορεύει

Το πρόσωπο όμως που κυριάρχησε στις οθόνες μας τις τελευταίες ημέρες ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ένα ταξίδι του στην Κρήτη τον έφερε, επί δύο συνεχείς ημέρες, στο κέντρο της επικαιρότητας. Τη μια μέρα τραγούδησε λαϊκά σε κέντρο στην Ιεράπετρα και την άλλη χόρεψε πεντοζάλη στο Ρέθυμνο. Εκατό ομιλίες να έκανε, τέτοια προβολή δεν θα είχε.

Ανθρώπινος

 

Το σόου της περασμένης Τρίτης στο εστιατόριο Διόνυσος είχε την υπογραφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Παρέσυρε τον Κώστα Καραμανλή στο «γήπεδό» του και του έκλεψε την παράσταση. Και ενώ όλοι περίμεναν να μάθουν αν τελικά θα πάει ο δήμαρχος στη Ν.Δ., άκουσαν τον μετρ του εστιατορίου να μιλάει για τη… δίαιτα που επέβαλαν στους δύο πολιτικούς οι σύζυγοί τους

Πάντως από τη σύγχρονη μορφή επικοινωνίας, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, δεν έχουν ξεφύγει οι αρχηγοί των κομμάτων. Αντίθετα, τη χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν το προφίλ τους στα σημεία όπου πιστεύουν ότι υστερούν. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όλο και περισσότερο τελευταία προσπαθεί να αναδείξει το… ανθρώπινο πρόσωπό του. Αγκαλιάζει και φιλάει παιδιά στις περιοδείες, πίνει τσικουδιές στην Κρήτη, ούζο στη Θεσσαλονίκη και ψαρεύει στη Σίφνο. Ενώ πριν από τέσσερις ημέρες πήγε με τα πόδια για καφέ στην Πλατεία Κολωνακίου με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό.

Αλλά και ο Κώστας Καραμανλής δεν πάει πίσω. Μέχρι με τη σύζυγό του Νατάσα έδωσαν κοινή συνέντευξη δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, ενώ εκείνη του δώρησε μπροστά στις κάμερες ένα κουτάβι μπουλντόγκ. Ήταν ένας τρόπος να απαντήσει στα κακόβουλα σχόλια ότι δήθεν αντιμετωπίζει προβλήματα στον γάμο του. Δέκα μέρες νωρίτερα οι κάμερες «όλως τυχαίως» τον συνέλαβαν στο τέλος ομιλίας του σε ανοιχτή συγκέντρωση να κλείνει από το βήμα το μάτι στη γυναίκα του, η οποία τον παρακολουθούσε στην πρώτη σειρά. Και βέβαια όλοι θυμούνται το ατύχημά του, όταν είχε πάει με βουλευτές του να παίξει ποδόσφαιρο.

Πάντως όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα σόου θα πληθαίνουν και τους προσεχείς μήνες το γυαλί «θα ζεσταθεί» από τις ανθρώπινες στιγμές των πολιτικών. Κανείς πια δεν αμφιβάλλει ότι η ανάδειξη των προσωπικών στοιχείων ηγετών και υποψήφιων βουλευτών θα κυριαρχήσει σ’ αυτήν την αναμέτρηση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “