Σόου δημοσίων σχέσεων

Σε θέατρο σκιών με «πρωταγωνιστή» τον μετρ του εστιατορίου «Διόνυσος» εξελίχθηκε η πολύκροτη συνάντηση Καραμανλή – Αβραμόπουλου.

 

Πριν από το φαγητό. Καραμανλής και Αβραμόπουλος ετοιμάζονται για την …«παράσταση»

Επί δύο μήνες οπαδοί και στελέχη της Ν.Δ. περίμεναν τη χθεσινή ημέρα για να μάθουν αν θα ανταποκριθεί ή όχι ο δήμαρχος Αθηναίων στο προσκλητήριο του κ. Κ. Καραμανλή. Σενάρια επί σεναρίων γράφτηκαν και ακούστηκαν για τη στάση του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Αποτέλεσμα; Η ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι η μόνη που μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια τα όσα συνέβησαν χθες, αφού ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε να πει το μυστικό του στον κ. Κ. Καραμανλή και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τον πίεσε ­ όπως λέει ­ να ξεκαθαρίσει σύντομα τι θα κάνει.

Κοσμικό γεγονός

Επρόκειτο δηλαδή για ένα καθαρά κοσμικό γεγονός, μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων από την οποία η μόνη πολιτική «είδηση» που προέκυψε είναι η δήλωση του δημάρχου ότι προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. Ενός κόμματος με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 1993 και από τότε τον πρότεινε δύο φορές για δήμαρχο. Και δεν φθάνει που ο κ. Δ. Αβραμόπουλος το είπε σαν να αποκάλυπτε ένα μεγάλο μυστικό, τα στελέχη της Ρηγίλλης έσπευσαν να χαρακτηρίσουν σημαντική αυτή την τοποθέτηση. Αλλά και η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. είχε εξίσου… αποκαλυπτικό περιεχόμενο. Είπε, λοιπόν, ο κ. Κ. Καραμανλής ότι είχε γόνιμη και φιλική συζήτηση με τον δήμαρχο και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας. Και κυρίως κοιτάμε μπροστά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Πρώτος έφθασε στο ραντεβού ο δήμαρχος, στις 2 ακριβώς, και πέντε λεπτά αργότερα ανέβηκε τα σκαλοπάτια του εστιατορίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Χαιρετήθηκαν εγκάρδια μπροστά στις κάμερες, ενώ τα φλας… πήραν φωτιά. Ένας έμπειρος φωτορεπόρτερ τούς ζήτησε να επαναλάβουν τη θερμή χειραψία και ο δήμαρχος του απάντησε: «Μετά χαράς. Άλλωστε, δεν ζητάς κάτι σπάνιο». Κάθησαν σε ενα τραπέζι μπροστά στην τζαμαρία και απόλαυσαν την ηλιόλουστη Ακρόπολη.

Ο δήμαρχος δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ενώπιον των δημοσιογράφων ότι «όπως έχω πει και στη συνέντευξή μου στο CNN, η Αθήνα είναι πια μια πόλη με καθαρή ατμόσφαιρα και λιγότερους ρύπους».

Ύστερα ήρθε η ώρα του μετρ. Πήρε τη παραγγελία και έκανε δηλώσεις στις κάμερες: «Ο πρόεδρος έφαγε ψάρι και ήπιε λευκό κρασί και ο δήμαρχος έφαγε φιλέτο και ήπιε ούζο. Έφαγαν και οι δύο ελαφρά, γιατί ­ όπως μου είπαν ­ οι σύζυγοί τους τούς έχουν ζητήσει να τρώνε λιτά». Όσο για τον λογαριασμό δεν χρειάστηκε να μαλώσουν για το ποιος θα πληρώσει. Και οι δύο είχαν την πρόθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά και πάλι τους πρόλαβε ο μετρ που τους ανακοίνωσε ότι το γεύμα το προσφέρει το εστιατόριο.

Ικανοποιημένοι

Σχεδόν μιάμιση ώρα οι δύο άνδρες συνομίλησαν τετ-α-τετ, αλλά συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας τους, το οποίο είναι πιθανό να εμπεριέχει και συμφωνία. Και δύο πάντως εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι. Ο μεν δήμαρχος διότι πιστεύει ότι πέρασε ακόμη έναν σκόπελο χωρίς απώλειες. Κατάφερε να κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να ανακοινώσει την τελική του απόφαση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την πλευρά του είναι χαρούμενος διότι ­ όπως εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ. ­ με την κίνηση αυτή ουσιαστικά έφερε τον κ. Δ. Αβραμόπουλο ένα βήμα πιο κοντά στη Ρηγίλλης. «Η βάση του κόμματος πλέον πιστεύει ότι ο δήμαρχος έρχεται. Αν τελικά δεν έρθει, εκείνος θα μείνει εκτεθειμένος και θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο τους λόγους που δεν έδωσε με το κόμμα του στην πρώτη γραμμή την πιο κρίσιμη μάχη», έλεγε χαρακτηριστικά ένας παλιός βουλευτής.

Μισές μισές

Για τον δήμαρχο πάντως ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ εξακολουθούν να είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. ή να μείνει στον Δήμο είναι μισές μισές. Και στο ερώτημα αν με τη συνάντηση έγινε ένα βήμα προσέγγισης απαντούν: «Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για βήματα. Η αλήθεια είναι ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό κλίμα». Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος όταν ρωτήθηκε αν θα φιλοξενηθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. απάντησε αυτό που λέει εδώ και καιρό: «Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι εκλογές. Και από την άλλη μεριά, όπως είναι γνωστό πλέον σε όσους μας παρακολουθούν, για όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δήμαρχος τιμώ και τηρώ τους όρους κάτω από τους οποίους λειτουργώ θεσμικά ως δήμαρχος της πόλεως των Αθηναίων».

Αυτά λένε στη Ρηγίλλης και την Πλατεία Κοτζιά, όμως ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. ­ που συνήθως γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ­ επέμενε ότι «η συμφωνία για την ένταξη του κ. Δ. Αβραμόπουλου στη Ν.Δ. έχει ήδη κλείσει από καιρό· χθες στο γεύμα οριστικοποιήθηκε και είναι θέμα τακτικής το πότε θα ανακοινωθεί». Ο χρόνος θα δείξει αν το στέλεχος αυτό θα επιβεβαιωθεί.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “