Κ. Καραμανλής - Δ. Αβραμόπουλος: Συνάντηση με θέα

Σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη θα συναντηθούν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο δήμαρχος Αθηναίων. Το ραντεβού κλείστηκε χθες το πρωί. Ο κ. Κ. Καραμανλής τηλεφώνησε από το σπίτι του στη Ραφήνα στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, συζήτησαν περισσότερο από 10 λεπτά μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα και στο τέλος ο πρόεδρος της Ν. Δ του είπε: «Λέω αυτή την εβδομάδα αν σε βγάζει και εσένα το πρόγραμμα να βρεθούμε». «Μετα χαράς», απάντησε ο δήμαρχος. Και συνέχισε: «Μόνο που προτείνω να ανακοινώσουμε τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνει η συνάντηση. Δεν υπάρχει λόγος να μην το πούμε». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. του είπε ότι δεν έχει αντίρρηση και έτσι κατέληξαν, κατ΄ αρχήν, η συνάντηση να γίνει την Τρίτη το μεσημέρι σε γνωστό εστιατόριο του ιστορικού κέντρου, χωρίς τις συζύγους, ώστε να δοθεί στο γεύμα καθαρά πολιτικός χαρακτήρας και όχι κοινωνικός. Όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, είναι πιθανόν να αλλάξει η ημέρα και η ώρα αν δεν συμπέσουν τα προγράμματα των δύο ανδρών. Δηλαδή αντί για την Τρίτη το μεσημέρι να φάνε μαζί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Το ερώτημα είναι τι θα προκύψει σ΄ αυτό το πολύκροτο ραντεβού. Οι συνεργάτες του δημάρχου λένε ότι αναμφισβήτητα γίνεται ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης και από τις δύο πλευρές, εκτιμούν όμως ότι ο δήμαρχος δεν θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις διότι εκτιμά πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για κάτι τέτοιο. «Στην περίπτωση που εγκαταλείψει τον δήμο, αυτό θα το ανακοινώσει μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές», λένε οι συνομιλητές του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Και προσθέτουν: «Είναι πρόωρο να προεξοφλήσουμε τι θα κάνει ακριβώς ο δήμαρχος. Οι πιθανότητες είναι μισές μισές και επομένως και τα δύο ενδεχόμενα εξίσου πιθανά». Πάντως, φίλοι του δημάρχου, τους οποίους συμβουλεύεται, του επισημαίνουν ότι «είναι λάθος τακτική να πάει στη Ν.Δ. μόνον αν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Το αντίθετο σε συμφέρει, του λένε. Αν είσαι στη Βουλή έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να είσαι ο νέος αρχηγός ύστερα από μία ήττα. Αντίθετα, από την Πλατεία Κοτζιά είναι δύσκολο να διεκδικήσεις την ηγεσία».

Ο δήμαρχος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος και λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Εκείνο που κάνει αυτή την περίοδο είναι να σταθμίζει τα συν και τα πλην της κάθε κίνησης και να να συνομιλεί με ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού η ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών θα βαρύνει στην απόφασή του.

Είναι προφανές ότι οι πρόωρες εκλογές δεν εξυπηρετούν τη στρατηγική του. Θα επιθυμούσε να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας, διότι μέχρι τότε πιστεύει ότι ίσως έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα μπορεί με περισσότερη ευκολία να διακρίνει ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Πάντως, με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ­ υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πολιτική ­ ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής για το 2004. Προσθέτει, μάλιστα, ότι αν η πρόταση τού είχε γίνει πριν από δύο χρόνια κατά το πρότυπο της Βαρκελώνης, θα το δεχόταν.

Την ίδια ώρα στη Ν.Δ. εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο δήμαρχος μετακομίζει και μάλιστα σύντομα στη Ρηγίλλης. Χωρίς να τους το έχει πει ποτέ ευθέως, έχουν καταλήξει ­ όπως λένε ­ σ΄ αυτό το συμπέρασμα από τη συμπεριφορά του όλο το τελευταίο διάστημα. Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή συνεχίζει να πολιορκεί στενά τον δήμαρχο. Μέχρι και στοιχεία από τον πολιτικό λόγο τού κ. Δ. Αβραμόπουλου ενσωματώνει στις ομιλίες του, ενώ χθες σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» προεξόφλησε τη συνεργασία τους στις προσεχείς εθνικές εκλογές: «Το είπα και το επαναλαμβάνω. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένα στέλεχος της παράταξης που έχει σημαίνουσα θέση και στον προεκλογικό μας αγώνα και στην κυβέρνησή μας».

Αργά χθες το βράδυ πληροφορίες από τη Ρηγίλλης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να πείσει τον δήμαρχο να παραστεί στις εργασίες του πρώτου προσυνεδρίου του κόμματος που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Μάλιστα, πρόκειται να του προτείνει την Κυριακή να ανέβουν μαζί στο βήμα και ο κ. Αβραμόπουλος να απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “