Σουφλιάς: Ξαλάφρωσα και νιώθω ήρεμος...

Δέκα ημέρες έμεινε στη Λάρισα την περίοδο των γιορτών ο Γιώργος Σουφλιάς. Πήγε και στο χωριό του, στην Αγία Τριάδα, κάθησε κάτω από το αιωνόβιο δένδρο της πλατείας και έβαλε το μυαλό του σε τάξη. Το ίδιο έκανε όταν ήταν παιδί και ήθελε να αυτοσυγκεντρωθεί, να κάνει τον απολογισμό του και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του. “Πέρασα τις πιο ωραίες γιορτές των τελευταίων χρόνων. Ήμουν ήρεμος. Δύο χρόνια με βασάνιζε αυτή η απόφαση. Τώρα την πήρα, ξαλάφρωσα και νιώθω ήρεμος. Είμαι καλύτερα από κάθε άλλη φορά”, λέει στους φίλους και τους συνεργάτες του και δείχνει να το εννοεί.

Οι φίλοι του λένε ότι έχει γίνει άλλος άνθρωπος. Χαμογελάει, αστειεύεται, δεν είναι πια καθόλου νευρικός και ασχολείται πολλές ώρες με τα παιδιά του και τον κήπο του, στον οποίο έχει παντός είδους φυτά. Τα καλλιεργεί μόνος του και δεν επιτρέπει σε άλλον να ασχοληθεί. Όσο για τα παιδιά του, η μεγάλη του κόρη, η Όλγα, είναι πρωτοετής στη Νομική. Πέρασε με την πρώτη στο πανεπιστήμιο και ο Θεσσαλός πολιτικός δεν κρύβει την περηφάνια του για αυτό. Στον ίδιο καλό δρόμο – όπως λέει ο ίδιος – βαδίζει και η μικρή, η οποία είναι μαθήτρια στο Λύκειο.

Ίδιο πρόγραμμα

Πάντως, μπορεί η διάθεση του Γιώργου Σουφλιά να έχει αλλάξει, δεν έχουν αλλάξει όμως και οι συνήθειές του. Το ημερήσιο πρόγραμμά του είναι ίδιο. Το γραφείο του λειτουργεί με την ίδια πειθαρχία και οργάνωση όπως την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος πηγαίνει καθημερινά, δέχεται κόσμο και συνομιλεί με τις ώρες με πολιτικούς φίλους από όλα τα κόμματα και με στελέχη της Ν.Δ. από όλη τη χώρα. Και όταν τον ρωτούν γιατί δεν γύρισε στην Ρηγίλλης, απαντά. “Γιατί αυτός ήταν πάντα ο χαρακτήρας μου και τώρα δεν μπορώ να αλλάξω. Αν έπαιρνα άλλη απόφαση, δεν θα ήμουν εγώ. Μη νομίσετε ότι λειτούργησα με πικρία. Η απόφασή μου ήταν πολιτική. Την ζύγισα και την μέτρησα πολύ πριν καταλήξω οριστικά ότι σε αυτό το κόμμα έτσι όπως είναι σήμερα δεν έχω θέση”.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Γιώργου Σουφλιά. Οι συνομιλητές του λένε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εκτός απο ένα. “Δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, όποτε και αν γίνουν πρόωρες εκλογές. Τα σενάρια που τον θέλουν να πολιτεύεται αν οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο δεν ευσταθούν”. Οι συνεργάτες του εξηγούν “πως θα ήταν αστείο να λέει ότι δεν πολιτεύεται τον Μάρτιο και να πολιτευθεί τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο”. Κανείς όμως από τους συνομιλητές του δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα κάνει αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο. “Για αυτό το θέμα- λένε- ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν έχει μιλήσει ποτέ”.

Μετά τις εκλογές

Ωστόσο, οι βουλευτές φίλοι του κ. Γ. Σουφλιά εκτιμούν πως ούτε τον Σεπτέμβριο – εάν τότε γίνουν οι εκλογές -, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα πολιτευθεί διότι πιστεύουν ότι αναμένει την επομένη ημέρα της κρίσιμης αναμέτρησης. Τότε θα είναι σε θέση – λένε – να παίξει σημαντικό ρόλο σε όποιο μετερίζι και αν βρεθεί. Η άποψη του Θεσσαλού είναι ότι μετά τις εκλογές το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει όποιος και αν είναι ο νικητής. Εάν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι πια το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε μέχρι σήμερα, αλλά ένα άλλο κόμμα που θα φέρει την σφραγίδα του Κώστα Σημίτη. Αν και ο κ. Γ. Σουφλιάς ποτέ δεν έχει πει κάτι τέτοιο, αρκετοί φίλοι του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της μετεκλογικής συνεργασίας με την κυβέρνηση Σημίτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αρκετοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού προσβλέπουν σε μια τέτοια προοπτική και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι “με την απόφασή του να μην επιστρέψει στην Ν.Δ. αλλά και να μην αποδεχθεί την δελεαστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία σε αυτές τις εκλογές ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ρόλο του στην κοινωνία”.

Η μετεκλογική συνεργασία του κ. Γιώργου Σουφλιά με τον κ. Κ. Σημίτη, αν κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να είναι εφικτή, όμως όσοι τον γνωρίζουν καλά δεν ξεχνούν πώς αντέδρασε όταν έχασε στο συνέδριο από τον κ. Κ. Καραμανλή. “Αυτή τη μάχη κάποια ημέρα θα την κερδίσω”, είχε πει στους συνεργάτες πριν εγκαταλείψει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αν χαρακτηρίζει κάτι τον Θεσσαλό πολιτικό, είναι η πεισματική εμμονή στους στόχους που θέτει. Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτό που θα επιθυμούσε περισσότερο από όλα είναι να επιστρέψει δικαιωμένος στη Ρηγίλλης ως στέλεχος πρώτης γραμμής και στο μέλλον, ποιος ξέρει ίσως του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της παράταξης με την οποία έχει ταυτισθεί. Για να συμβεί όμως αυτό δεν αρκεί να χάσει ο κ. Καραμανλής τις εκλογές: θα πρέπει να παραιτηθεί και απο την ηγεσία. Μέχρι λοιπόν την νύχτα των εκλογών, οπότε θα αρχίσουν να διαγράφονται οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας, το πιθανότερο είναι ο Γιώργος Σουφλιάς να μην αποκαλύψει τα σχέδιά του σε κανέναν. Η ως τώρα πορεία του απέδειξε άλλωστε – λένε οι δικοί του άνθρωποι- ότι έχει την υπομονή να σιωπά και να περιμένει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “