Οι «γερμανοτσολιάδες» τώρα δικαιώνονται

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ κάνουν λάθη, αλλά όχι τα ίδια. Κάνουν άλλα. Συχνά χειρότερα, αλλά διαφορετικά. Επιμένω να κατατάσσω τον Αλέξη Τσίπρα στους έξυπνους που δεν είναι μόνο προϊόν της συγκυρίας. Εχει ταλέντα και πολλά με αποδείξεις και όποιος τα υποτιμά, κακό του κεφαλιού του. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι δεν θα επαναλάβει τον κακό εαυτό του, εκείνον που οδήγησε τη χώρα στον εφιάλτη του περσινού καλοκαιριού.

Δεν θα κλείσει ξανά τις τράπεζες και δεν θα ψαλιδίσει τις καταθέσεις. Επιμένω, επίσης, ότι είναι πολύ φιλόδοξος. Απολαμβάνει την πρωθυπουργία και δεν το κρύβει. Φαίνεται στο βλέμμα, στην περπατησιά, στο στήσιμό του. Γι’ αυτό και δεν θα κάνει εκλογές τον Ιούνιο, όπως πολλοί ελπίζουν, αφού πιθανότητα θα τις χάσει. Θα υπογράψει τη συμφωνία, θα ψηφίσει το πιο σκληρό μνημόνιο της κρίσης και θα επιβάλει τον περίφημο «κόφτη» αντί του τέταρτου μνημονίου.

Η τραγωδία της ιστορίας είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης, που θα λανσαριστεί ως νίκη της έναντι του ΔΝΤ, το οποίο ζητεί προληπτικά μέτρα 3,6 δισ., είναι αυτή ακριβώς που θέλει ο Σόιμπλε.

Γιατί το μαχαίρι και το πεπόνι θα το κρατούν πλέον δικοί του άνθρωποι και θα κόβουν δαπάνες ερήμην της εκάστοτε κυβέρνησης. Η πρώτη φορά Αριστερά θα έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας οριστικά στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες. Αν υπάρχουν «γερμανοτσολιάδες» στη χώρα, τώρα στ’ αλήθεια δικαιώνονται.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 08 Μαΐου 2016.