Οι τρεις νέες αγαπημένες λέξεις του Κ. Καραμανλή

Ηδεύτερη πράξη της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής του προέδρου της Ν.Δ., μετά την ανοιχτή συγκέντρωση του Χαλανδρίου, παίχτηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν τόσο θεαματική η αλλαγή στον πολιτικό λόγο του κ. Κ. Καραμανλή, που αν είχε ακούσει κάποιος την ομιλία στην προηγούμενη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου πριν από τις γιορτές θα νόμιζε χθες ότι βρίσκεται σε άλλο κόμμα.

Όσο για τα στελέχη, όλων των τάσεων, έδειξαν ότι έχουν εκπαιδευτεί με τις συνεχείς αλλαγές τακτικής όλων των αρχηγών τους και προσαρμόζονται αμέσως, αδιαμαρτύρητα και χωρίς προσπάθεια, στις νέες συνθήκες. Έτσι οι υψηλές κορόνες που συνόδευαν τον «ανένδοτο» αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη θέση τους στη «συνεννόηση», τη» σύνθεση» και τη «συναίνεση». Αυτές είναι οι νέες αγαπημένες λέξεις του κ. Κ. Καραμανλή και αρκετοί τις ενσωμάτωσαν ήδη στον πολιτικό τους λόγο. Μέχρι και πρόταση για αλλαγή ονόματος της Ν.Δ. έπεσε στο τραπέζι από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Χάρη Τομπούλογλου, με το επιχείρημα ότι σε κάθε νέο ξεκίνημά της αυτή η παράταξη αλλάζει όνομα. Από Λαϊκό Κόμμα έγινε Συναγερμός, στη συνέχεια ΕΡΕ και ύστερα Ν.Δ. Ορισμένα στελέχη μάλιστα έσπευσαν να σχολιάσουν στους διαδρόμους ότι αυτό δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στη σημασία του ιδεολογικού έκτακτου συνεδρίου του Μαρτίου, του οποίου θα προηγηθούν όπως ανακοινώθηκε έξι προσυνέδρια: Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο, ενώ θα γίνει και προσυνέδριο της Νεολαίας. «Η Ν.Δ. υποχρεούται να τραβήξει μπροστά, να γυρίσει σελίδα. Με σιγουριά και αισιοδοξία. Με όραμα, συγκροτημένη πολιτική και ξεκάθαρες απαντήσεις στις προκλήσεις που απλώνονται γύρω μας», είπε ο κ. Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:»Στόχος μας είναι η γόνιμη σύνθεση απόψεων και ιδεών. Σκοπός μας είναι η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών στην αντιμετώπιση προβλημάτων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η νέα εποχή. Ο πρώτος άξονάς μας είναι: συνεννόηση, συναίνεση και σύνθεση στο χώρο της κοινωνίας και της πολιτικής. Μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής. Ο δεύτερος: απάντηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, απάντηση ρήξεων και τομών στα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας. Ο τρίτος: Ρωμαλέα και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, με αποτελεσματικό φραγμό στη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και προπάντων στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Και ο τέταρτος: Ποιότητα στη δημόσια ζωή και τη δημοκρατία».

Η φράση της ημέρας πάντως, που εντυπωσίασε αρκετά στελέχη και συζητήθηκε στα πηγαδάκια, ειπώθηκε από τον κ. Κ. Καραμανλή στην αναφορά του για την εκλογολογία των τελευταίων ημερών. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «επιδόθηκε στο κρυφτούλι των τακτικισμών και των χρησμών». Και τόνισε: «Πρώτα ο κ. Σημίτης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο. Κατόπιν ανακάλυψε την κλειδαριά και ψάχνει τους διαρρήκτες». Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ότι «ο Πρωθυπουργός αναζητεί τρόπο για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές»

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “