Στροφή Καραμανλή

Αιφνιδιάστηκαν χθες πολλοί οπαδοί της Ν.Δ. στη συγκέντρωση του κόμματος με ομιλητή τον κ. Κ. Καραμανλή στο Χαλάνδρι, όταν είδαν να υπάρχουν ελάχιστες κομματικές σημαίες και οι συγκεντρωμένοι να κρατούν μόνο ελληνικές.

 

Αιφνιδιάστηκαν επίσης όταν είδαν τον πρόεδρό τους να χαμηλώνει τους τόνους και να αποφεύγει τις σκληρές προσωπικές επιθέσεις στον Πρωθυπουργό και να εμφανίζεται περισσότερος συναινετικός.

Τα όσα συνέβησαν χθες στο Χαλάνδρι δεν ήταν συμπτωματικά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αλλάζει αντιπολιτευτική τακτική. Μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε ο «ανένδοτος» αγώνας του εναντίον της διαφθοράς, αλλά και η προσωπική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό, κάνει στροφή. Εμφανίζεται έτοιμος να υιοθετήσει εισηγήσεις συνεργατών του που μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τού προτείνουν να αλλάξει ρότα με το εξής σκεπτικό: «Οι υψηλοί τόνοι ­ λένε ­ ουσιαστικά απευθύνονται στη σκληρή κομματική βάση με στόχο τη συσπείρωσή της. Αυτό πια δεν τα χρειάζεται η Ν.Δ. και γι΄ αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής στο εξής θα απευθύνεται στους λεγόμενους μεσαίους ψηφοφόρους. Ο πολιτικός του λόγος εξάλλου θα παραπέμπει στην επόμενη ημέρα, δηλαδή στο τι θα πράξει ως κυβέρνηση η Ν.Δ.». Οι ίδιοι συνεργάτες του φθάνουν μέχρι του σημείου να του εισηγηθούν την κατάργηση των ανοικτών συγκεντρώσεων καθώς και τον δραστικό περιορισμό των περιοδειών από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό. Είναι ενδεικτικό το ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή του ομιλία χρησιμοποίησε αρκετές φορές τις λέξεις «σύνθεση» και «συναίνεση» και τόνισε με έμφαση ότι «έχουν πέσει οι διαχωριστικές γραμμές». Για τις πρόωρες εκλογές περιορίστηκε να πει ότι είναι «επιθυμητές» και έριξε το βάρος της ομιλίας του στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. «Η κοινωνία», είπε, «αρνείται τις περιχαρακώσεις τού χθες. Βγαίνει μπροστά από την πολιτική. Απαιτεί ενότητα, συστράτευση, αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεών του. Αξιώνει μηχανισμούς σύνθεσης και συναίνεσης. Και πάνω από όλα στα μεγάλα θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου μας. Ναι, αυτά που ενώνουν τους Έλληνες είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “