Στροφή σε παραγκωνισμένους

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που για πρώτη φορά σκέφθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να τοποθετήσει δύο ακόμη τομεάρχες με στόχο να κάνει το πολυσυζητημένο άνοιγμα σε στελέχη που δεν ανήκουν στον πυρήνα της λεγόμενης ηγετικής ομάδας.

 

Χθες πήρε τελικά την απόφαση να διευρύνει το ανώτατο όργανο του κόμματος με τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Κεφαλογιάννη. Ο πρώτος αναλαμβάνει τα θέματα Παιδείας και ο δεύτερος τα θέματα Ποιότητας Ζωής Νέων Τεχνολογιών και Νέας Γενιάς. Η διεύρυνση του οργάνου, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ένα μίνι ανασχηματισμό. Δηλαδή, η κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία ήταν αρμόδια για την Παιδεία, τώρα αναλαμβάνει τη Δικαιοσύνη, καθώς και τα θέματα θεσμών και διαφάνειας. Η Δικαιοσύνη ήταν μία από τις πολλές αρμοδιότητες του κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος τώρα διατηρεί τη Δημόσια Διοίκηση, την Αποκέντρωση και τη Δημόσια Τάξη.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Καραμανλής επαναφέρει στην ενεργό δράση τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Τον τοποθετεί αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Οι κινήσεις αυτές του κ. Κ. Καραμανλή δεν συνάντησαν αντιδράσεις, αντίθετα όλα τα κορυφαία στελέχη εκτίμησαν ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής καταβάλλει προσπάθεια να κλείσει το θέμα που προέκυψε με την επίθεση του κ. Γ. Κεφαλογιάννη εναντίον του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Χθες κάλεσε στο γραφείο του τον πρώην υπουργό και τον παρακάλεσε να αποφύγει τις δημόσιες επικρίσεις εναντίον στελεχών της παράταξης, αλλά και κάθε είδους δηλώσεις που δυσκολεύουν την τακτική του αυτή την περίοδο. Παράλληλα, διεμήνυσε στον δήμαρχο ότι το θέμα είναι λήξαν και καλόν είναι να μη δοθεί συνέχεια από καμία πλευρά.

Ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε προχθές «λιπόψυχο» τον δήμαρχο επειδή δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του, αλλά, όπως διευκρίνισε χθες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, αυτός ο χαρακτηρισμός αρμόζει σε όσους αρνήθηκαν ή θα αρνηθούν να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του κ. Κ. Καραμανλή. Πριν από 20 ημέρες ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης είχε προκαλέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ζήτησε την επιστροφή του κ. Α. Σαμαρά προκαλώντας την οργή τού κ. Κ. Μητσοτάκη. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης έσπευσαν τότε να ξεκαθαρίσουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού δεν ήθελαν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει ό,τι μπορεί να χρυσώσει το χάπι τού κ. Κ. Μητσοτάκη, αφού δεν τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη Ρηγίλλης, πάντως, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο του Μαρτίου, αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η εκτίμηση των επιτελών της Ρηγίλλης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν ίσως και πριν από το Πάσχα γι’ αυτό ­ όπως λένε ­ ο μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα. Ήδη οι λίστες των υποψηφίων είναι έτοιμες. Μένουν μόνο πολύ λίγες περιοχές των οποίων τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει ακόμη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “