Τους χαλάει το «προσκλητήριο»

Άναψε φωτιές στον κ. Κ. Καραμανλή η ανοικτή επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης στον κ. Δ. Αβραμόπουλο.

 

Αναστατώθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μόλις έμαθε τη δήλωση Κεφαλογιάννη περί «λιπόψυχων», που αναφερόταν στον δήμαρχο Αθηναίων

Βγαίνοντας από τα γραφεία της Ρηγίλλης ο πρώην υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «λιπόψυχο» τον δήμαρχο Αθηναίων, αιφνιδιάζοντας τον κ. Κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο δήμαρχος δέχεται τα πυρά του κ. Γ. Κεφαλογιάννη, αλλά χθες με δυσκολία συγκράτησαν την ψυχραιμία τους οι επιτελείς της Ρηγίλλης και της Πλατείας Κοτζιά. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν τελικά να υποβαθμίσουν το θέμα και να μην υπάρξει αντίδραση από καμιά πλευρά γιατί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, «θα χειροτέρευαν τα πράγματα τα σχόλια και οι διευκρινίσεις». Ήταν λίγα λεπτά μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ­ η οποία διεξήχθη μέσα σε πολύ καλό κλίμα ­ όταν ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον δήμαρχο. Ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν πρέπει να επιστρέψει στη Ν.Δ. ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και απάντησε ότι στο κόμμα θα έλθουν όσοι έχουν ψυχή για να πάρουν μέρος στον δύσκολο αγώνα. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Οι λιπόψυχοι δεν έχουν θέση στη Ν.Δ.».

Αναστάτωση

Στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. μόλις πληροφορήθηκαν τη δήλωση « τραβούσαν τα μαλλιά τους». Φοβήθηκαν μήπως ο δήμαρχος βρει αφορμή να καθυστερήσει την επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Κ. Καραμανλή με το πρόσχημα ότι τον υβρίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος. Πάντως, χθες το βράδυ, τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στην Πλατεία Κοτζιά, θεωρούσαν το θέμα λήξαν.

Την ίδια ώρα, όμως, συνομιλητές του δημάρχου εξέφραζαν την άποψη ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν είναι διατεθειμένος να δέχεται στο εξής επιθέσεις τέτοιου τύπου από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος τον προσκαλεί να δώσουν μαζί τη μάχη των εκλογών. Κατά τα άλλα, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τον πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ένα στέλεχος το οποίο εμπιστεύονται απόλυτα τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Οι ελληνοποιήσεις

Παράλληλα στην Εκτελεστική Επιτροπή αποφασίστηκε να ζητήσει σήμερα η Ν.Δ. την απόσυρση του νομοσχεδίου, για την ελληνοποίηση των παλιννοστούντων, του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα θα χειρισθεί ο κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτό το σχέδιο νόμου είναι πρόχειρο και έρχεται να συζητηθεί πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των παράνομων ελληνοποιήσεων».

Επίσης, για μία ακόμη φορά, καταγράφηκαν οι διαφορετικές απόψεις του κ. Μ. Έβερτ και της κ. Ντ. Μπακογιάννη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλισθεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και μετά να πάμε στις κάλπες, ενώ η πρώην υπουργός τόνισε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Όσο για τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, όταν ρωτήθηκε, απέφυγε να σχολιάσει τις διαφορετικές απόψεις των κορυφαίων στελεχών και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα των εκλογών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “